Ipkovich György: Teljes mértékben el tudom látni feladataimat

KORG . 2021-09-06 11:40:33
Az MSZP megyei alelnöke, és Vas megye 3-as választókerületi előválasztási jelöltje egy szombati sajtóbeszélgetés során nyilatkozott az előválasztásról és terveiről.

Dr. Ipkovich György az MSZP megyei alelnöke, és Vas megye 3-as választókerületi előválasztási jelöltje az Ugytudjuk.hu kérdéseire válaszolva szólt az egészségügyi állapotáról, az ezzel kapcsolatos híresztelésekről is.

-Ön ismert közéleti személyiség. Több cikluson át volt szombathelyi polgármester, országgyűlési képviselő, jogalkotó, a gazdasági élet jogi szervezője, irányítója. Azt viszont kevesen tudják, hogy a rendszerváltás után alapítója volt például a Vas Népe Kft-nek és ellátta az újságírók jogi védelmét is.   

-Igen, de előbb a felsoroltakat kiegészíteném azzal, hogy polgármesterként a régiók bizottságának tagja voltam Brüsszelben 8 éven keresztül. A legfontosabb feladatom pedig Körmend város ügyvédi teendőinek ellátása volt, 12 esztendőn át. Erre a feladatra az első szabadon választott polgármester, Farkas József kért fel. Ezt a tisztet 2002-ig, szombathelyi polgármesterré választásomig láttam el.

-Ezek szerint elég korán indult a körmendi kapcsolat és ezzel rálátása a város ügyeire.

-Így van. Nem csak a Vas Népe, de a Régióhő Kft-t is jómagam alapítottam. Ezen kívül részese voltam a hulladékdepó kijelölésének, az ezzel kapcsolatos jogi, szervezési munkálatoknak. Ott voltam a Müllex indulásánál, mondhatni üzembe helyezésnél is. Tehát ismerem a várost és környékét. Nem beszélve arról, hogy a közeli Döröskén 30 éve rendelkezek ingatlannal és jelenleg is ott lakom. Így a kis falvak problémái sem ismeretlenek előttem.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

-Az utóbbi időben felrepültek hírek egészségi állapotáról, s ahogy lenni szokott, konteók is születtek. Most, hogy beszélgetünk, semmi sem utal egészségügyi gondokra. Miért a szóbeszéd?

-Tény, hogy karácsony első napján kaptam egy sztrók elnevezésű betegséget, a jobb oldalam ez által lebénult. Ennyivel vagyok más helyzetben, mint olimpiai bajnokunk, Ekler Luca, aki a bal oldalára szenvedett bénulást ugyanebben a bajban. Szerencsére a kórság gyógyítható és gyógyulok is. Nagyon úgy néz ki, hogy helyre jöttem, a mozgásom is folyamatosan javul. Olimpiát ugyan nem nyerek már, mint a sorstársam, de azért képes vagyok az általam vitt feladatok teljes ellátására. Szellemileg nem érintett a dolog, semmi gond sem volt az első pillanattól kezdve. A környezetem sem vett észre ilyesmit. Hiszen nemcsak politizálok, hanem viszem az ügyvédi teendőket és ebben eddig egyetlen bicsaklás sem volt.

-Vagyis mindent, amit eddig tett, azt teljes mértékben folytatja.

-Így is mondhatjuk. Köszönet érte a környezetemnek, akik segítettek és bíztak bennem. Ők is kifejezték, hogy mind szellemileg, mind fizikailag helyt tudok állni. A bizalom egyébként nagyban inspirálta a gyógyulásomat.

-Beszéljünk a mostani nagy feladatáról, a körmendi előválasztásról. Ebben elindult és aktívan részt vesz a kampányban. Milyen megoldandó feladatokat lát Körmenden?

- Először szóljunk az előválasztásról, mint olyanról, mert nem mindenkinek jön le, hogy mi is ez lényegében. Jelenleg az a folyamat zajlik, amely kiválasztja a kormánypárt, a Fidesz igazi ellenfelét. És azt a feladatot kell megfogalmazni, amit egy országgyűlési képviselőnek el kell látnia. A terek, a parkok, az ingatlanok rendbetétele jobbára önkormányzati teendő, de a szükséges háttér megteremtése már országos feladat. Például az útépítési rendszerek szabályozásának a helyi igényekhez kell alkalmazkodni. Hasonló a szennyvíz szektorral kapcsolatos szabályozási rendszer módosítása, vagy például a trafikok nyitásának kérdése. Az országgyűlési képviselő dolga az, hogy ebben és más ügyekben indítványokat tegyen. Teremtse meg a jogi, szabályozási feltételeket, ennek érdekében hasson oda a parlamentben, vagy a szaktárcáknál. Így teremtheti meg a konkrét cselekvés feltételeit.

Ipkovich György is Ungár Pétert támogatja

A Magyar Szocialista Párt és Dr. Ipkovich György az MSZP megyei alelnöke, és Vas megye 3-as választókerületi előválasztási jelöltje Vas megye 1-es választókerületében Ungár Pétert (LMP) támogatja, Vas megye 2-es választókerületében pedig Hencz Kornélt (MSZP) - posztolta nemrég az MSZP Vas megye a Facebookon.

-Mondana mindezekre körmendi példát?

-Említésre méltó a Batthyány kastélypark, népszerűbb nevén a Várkert. Ez a legszebb parkok egyike lehetne az országban. De nem tudják megvalósítani, mert az önkormányzat hozzá sem fér, hiszen nem az ő tulajdona. De szólhatnánk az oktatásról, az iskolákról. Mert az egy dolog, hogy elvették tőlük az iskolákat, de egy olyan szabályozást is hozzá csaptak, ami egyenesen tiltja a fenntartást. Vagy itt a legfrissebb eset, a vasiak, közte a körmendiek által is használt és kedvelt balatoni gyermeküdülő sorsa. Elprivatizálták egy debreceni ingatlanos cég javára. Ez nekünk közösségi sérelem. De nem helyi, hanem országos szinten lehet csak orvosolni.

Nyilvánvaló, hogy ezeken a dolgokon változtatni kell, ez pedig elsősorban az országgyűlési képviselő dolga. Mindezt azért, hogy könnyebb legyen a helyiek élete.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.