Tényleg ilyen egyszerű lenne rendezni végre a szelektív szigetek kérdését?

Farkas Bazsi 2021-09-03 16:13:00
És egyben fel is lehetne számolni az illegális szemétlerakást!

Jó ideje, hogy külön gyűjtöm az újrahasznosítható szemetet otthon. Külön kis kukám van a papírnak, az alumínium dobozoknak és a PET palackoknak. Bár igaz, hogy mióta szódagéppel készítem a bubis vizet és a nagy üdítőipari cégek piacra dobták a szódával hígítható cukormentes szörpejiket, már a kólát is otthon készítem, így ez utóbbiba alig-alig kerül valami.

A kupakokat külön leszedem még a teljes dobozokról is, így azok pedig a városi kupakgyűjtő szívekbe szórom el. 

A vissza nem váltható üvegeket egy vászontáskába pakolom, amikor megtelik elsétálok a szelektív szigethez és kiszórom őket. Hogy az üveg újrahasznosítása vagy azok visszaváltása, mosása és újratöltése e a környezetkímélőbb, nos ez már nem az én asztalom, de minden esetre megpróbálok mindent megtenni azért, hogy az ökológiai lábnyomon a lehető legkisebb legyen. 

Attól pedig egyenesen falnak tudok menni, ha azt látom, hogy a szelektív szigetek körül ágy matrac, törött fotel, vagy éppen 90-es évekbeli szinestévé hever arra várva, hogy majd valaki elviszi.

Pont a minap készítettem ilyen fotót a szombathelyi NAV székház mögötti parkolóba kihelyezett szigetnél.

Ez egy visszatérő probléma. Néhány lakost ugyanis a kihelyezett konténerek arra sarkallnak, hogy ne csak a szelektív szemetet, de minden más egyebet is oda pakoljanak le.

Vannak települések, ahol ezt köztéri kamerával oldották meg. Egy kamera kihelyezése 2-3 millió forint körül van, elég költséges lenne az összes szigetet bekamerázni Szombathelyen.

De akkor mi lehetne a megoldás?

Tegnap a szokásos bevásárlásra ugrottam be, miközben a csomagtartóban már ott figyeltek egy ruhatáskában az üres üvegek, hogy kidobjam őket a szelektívbe. Kijöttem a megvásárolt élelmiszerrel és azon kezdtem bosszankodni, hogy bányászhatok ki egy újabb táskát, hogy elpakoljak miközben a másik táska meg tele van.

Hoppá!

Mennyivel egyszerűbb lenne a rendszer, ha a város megállapodna az élelmiszerboltokkal, hogy a parkolójukba viszik át a szelektív szigeteket. Az egésznapos vásárlói jövés menésben szinte elképzelhetetlen, hogy valaki egy ágymatracot ki merne dobni a szelektív konténerek mellé.

A polgárok egy úttal letudnák a bevásárlást és a szelektív szeméttől való megszabadulást. 

Tovább ösztönöznék őket, hogy otthonról hozott táskával vásároljanak, hiszen a vászonszatyorban a boltfelé az üres üveg, PET palack, esetleg papír utazna visszafelé pedig az élelmiszer. 

Az üzletek parkolói már eleve be vannak kamerázva, így a szigeteket meg is lehetne figyelni, az illegális szemétlerakókat pedig el lehetne csípni.

A szelektív szemét nem zavarná a bevásárlókat hiszen a papír, PET palack, üveg nem kezd el bomlani, nem enged sem levet sem szagot. 

Tényleg ennyire egyszerű lenne? Talán. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.