Vas és Győr-Moson-Sopron megyében nem maradnak tüzek eloltatlanul

Nagy Donát 2021-08-31 07:14:04
Ha van is létszámprobléma, az kezelhető a térségben.

Múlt héten mi is megírtuk, hogy a Népszava információi szerint országszerte létszámproblémákkal küzdenek a tűzoltóságnál. Azt írták, hogy fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt; azaz romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága.

Létszámgondokkal küzdenek a tűzoltóságnál

Fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt. Vagyis romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága - jelentette ki a Népszavának a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke szerint ugyanis a hivatalos statisztikák nem adnak valós képet a tényleges helyzetről, mert ma már a létszámba olyanokat is beszámítanak az igazgatóságok, akik segítik ugyan a munkát, de maguk nem oltanak, nem mentenek.

Így kíváncsiak voltunk arra, miként alakul az állomány létszáma és a fluktuáció, azaz a létszám hullámzása, változása az ország nyugati, északnyugati térségében.

Illusztráció

Fotó: Komka Péter / MTI

Győr-Moson-Sopron megyében megfelelő létszámú hivatásos tűzoltó áll nap mint nap készenlétben. Bizonyítja ezt az, hogy amint az ország más részeiben, úgy Győr-Moson-Sopron megyében is minden tűzoltói beavatkozást igénylő esetnél haladéktalanul és szakszerűen beavatkoznak az egységek. Nem maradnak tüzek eloltatlanul, nincsenek balesetet szenvedett és sorsukra hagyott emberek az utak mentén.

- írja kérdésünkre válaszul Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa, majd hozzáteszi:

A négy hivatásos tűzoltó-parancsnokságon – Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár – a készenléti állomány feltöltöttsége 95,24 százalékos. A fluktuáció az idei évben eddig 1,5 százalékos volt.

Hasonlóan megnyugtató a helyzet Vas megyében is, Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese szerint itt

a három hivatásos tűzoltó-parancsnokságon – Szombathely, Sárvár és Körmend –, valamint a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrsön a készenléti állomány feltöltöttsége 92,61 százalékos. A fluktuáció az idei évben eddig 2 százalékos volt.

Több kommentelőnk is jelezte korábban, hogy talán az alacsony bérezés az, ami alacsony létszámot eredményez országos szinten. A fizetésekre vonatkozó kérdésünkre konkrét összegeket nem írt egyik szóvivő sem, csupán annyit jeleztek, hogy

a hivatásos tűzoltók illetményét a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény határozza meg.

Itt sajnos konkrét összegeket nem találtam, azonban a törvényt bogarászva szembetűnő, hogy rengeteg tényező befolyásolja, mennyit utal egy tűzoltónak a munkáltató. Akit már mentettek meg, az biztosan tudja: nem eleget.

Szólj hozzá!

Idén eddig 43 vasúti átjárós baleset történt Magyarországon

Ez több, mint amennyi tavaly egész évben volt.

Segítséget kértek Rapport Richárdnak a kormánytól februárban, de elhajtották őket

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea próbált kilincselni az EMMI-nél, sikertelenül. Azt írta, most újra megpróbálja a honvédelmi tárcánál, ahová a sport került az új kormányban.

Hidegfronti hétvégére számíthatunk

Kellemes kirándulóidő kopogtatott be.

Továbbjutott az Egis Körmend

Győzelemmel zárták a napot a vasiak.

Az intenzívre került Bodrogi Gyula

Mentő vitte el a nemzet színészét csütörtök reggel, mert nem kapott levegőt.

A címvédő Győri Audi ETO KC három év után ismét duplázna

A hétvégén rendezik a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét.

Kocsis Máté belengette, hogy elveszik a pártok pénzét

A Fidesz-frakcióvezetője szerint ideje, hogy az ellenzéki pártok kivegyék a részüket a rezsivédelemből.

Benzinkutak: Az új rendelet értelmezhetetlen és betarthatatlan, durvulnak a vásárlók

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a külföldiek diszkriminálása Európai Uniós jogot sért, ráadásul a kiszolgáló személyzetnek feleslegesen kell konfrontálódni az ügyfelekkel, amikor mondjuk fűnyíróba vinnének benzint.

Új egészségügyi államtitkár: a szükséges döntések 85 százalékát Budapesten, Excel-táblázatok alapján meg lehet hozni

Takács Péter szerint az esetek nagy részében szükségtelen leegyeztetni a megyei kórházakkal vagy a háziorvosokkal, hogy az, amit az íróasztal mögött kitaláltak, megvalósítható-e a gyakorlatban.

Hűvösre teszik Jodie Fostert

A sarkkörön fog játszódni a színésznő főszereplésével forgatott True Detective negyedik évad.

Visszaadta mandátumát Táplánszentkereszt egyik képviselője, Anduska Katalin

Információink szerint a zöldhulladék-lerakó ügye áll a lemondás hátterében.

14 és 16 éves lányait gyilkolta meg egy férfi Aszódon

A gyilkosságok után egy mozdony elé vetette magát, életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport Richárd zászlóváltása ellen

El szeretnék kerülni, hogy a szombathelyi sakknagymester román színekben folytassa pályafutását.

Csupa-csupa külföldi ellenfelekkel játszik edzőmeccset a nyáron a Szombathelyi Haladás

Egy ausztriai edzőtábor is szerepel a zöld-fehérek felkészülési programjában.

3000 tonnányi Kinder terméket vontak vissza szalmonella-fertőzés miatt Európában

Több száz gyermek betegedett meg, közülük többeket kórházban kezeltek.

Péntektől kétféle ár lesz a kutakon: megjelentek a benzinárstop új szabályai

Magyarul és angolul is ki kell rakni a tájékoztatást a kútoszlop közelében.

Napos, meleg időt hoz a péntek

Éjszaka viszont hidegfront érkezik.