Vas és Győr-Moson-Sopron megyében nem maradnak tüzek eloltatlanul

Nagy Donát 2021-08-31 07:14:04
Ha van is létszámprobléma, az kezelhető a térségben.

Múlt héten mi is megírtuk, hogy a Népszava információi szerint országszerte létszámproblémákkal küzdenek a tűzoltóságnál. Azt írták, hogy fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt; azaz romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága.

Létszámgondokkal küzdenek a tűzoltóságnál

Fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt. Vagyis romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága - jelentette ki a Népszavának a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke szerint ugyanis a hivatalos statisztikák nem adnak valós képet a tényleges helyzetről, mert ma már a létszámba olyanokat is beszámítanak az igazgatóságok, akik segítik ugyan a munkát, de maguk nem oltanak, nem mentenek.

Így kíváncsiak voltunk arra, miként alakul az állomány létszáma és a fluktuáció, azaz a létszám hullámzása, változása az ország nyugati, északnyugati térségében.

Illusztráció

Fotó: Komka Péter / MTI

Győr-Moson-Sopron megyében megfelelő létszámú hivatásos tűzoltó áll nap mint nap készenlétben. Bizonyítja ezt az, hogy amint az ország más részeiben, úgy Győr-Moson-Sopron megyében is minden tűzoltói beavatkozást igénylő esetnél haladéktalanul és szakszerűen beavatkoznak az egységek. Nem maradnak tüzek eloltatlanul, nincsenek balesetet szenvedett és sorsukra hagyott emberek az utak mentén.

- írja kérdésünkre válaszul Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa, majd hozzáteszi:

A négy hivatásos tűzoltó-parancsnokságon – Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár – a készenléti állomány feltöltöttsége 95,24 százalékos. A fluktuáció az idei évben eddig 1,5 százalékos volt.

Hasonlóan megnyugtató a helyzet Vas megyében is, Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese szerint itt

a három hivatásos tűzoltó-parancsnokságon – Szombathely, Sárvár és Körmend –, valamint a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrsön a készenléti állomány feltöltöttsége 92,61 százalékos. A fluktuáció az idei évben eddig 2 százalékos volt.

Több kommentelőnk is jelezte korábban, hogy talán az alacsony bérezés az, ami alacsony létszámot eredményez országos szinten. A fizetésekre vonatkozó kérdésünkre konkrét összegeket nem írt egyik szóvivő sem, csupán annyit jeleztek, hogy

a hivatásos tűzoltók illetményét a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény határozza meg.

Itt sajnos konkrét összegeket nem találtam, azonban a törvényt bogarászva szembetűnő, hogy rengeteg tényező befolyásolja, mennyit utal egy tűzoltónak a munkáltató. Akit már mentettek meg, az biztosan tudja: nem eleget.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.