Napraforgó? Inkább körtés torta!

Farkas Bazsi 2021-08-20 19:19:01
Az idei országtorták abszolút nem azt adják, amit várnál tőlük.

Jó buli ez az országtorta. Minden évben van egy alkalom, amire egy picit lehet készülni. Elsőként az eredményhirdetésnél derül ki, hogy mit kóstolhatunk az adott évben augusztus 20-án, vagy ahogy azt most már jópár éve mondjuk, az ország születésnapján.

Nálunk is hagyomány lett, hogy minden évben az 20. ebéd után elugrok a cukrászhoz és veszek egy-egy szeletet. Egyet az ország tortából, egyet pedig a cukormentesből. 

A szabolcsi almás mákotorta az egyik nagy kedvenc volt. Az alma savassága és az édes mák jól passzolt, még hónapokkal augusztus után is kerestük. És persze, hogy egy kicsit haza beszéljek az Őrség zöld aranya is sokáig volt az “étlapunkon”.

De milyen az idei országtorta? - ez az aktuális kérdés. 

Szokás szerint ebéd után mentem el az édességért. A torta utáni lelkesedés mintha kicsit alábbhagyott volna. Amíg néhány évvel ezelőtt még sorba kellett állni a pultnál, addig ma minden különösebb várakozás nélkül jutottam hozzá a tortaszeletekhez.

Darabjáért közel 1000 forintot kellett leszurkolni.

Fotó: Farkas Bazsi

Napraforgó

Így egyszerűen a virág nevét kapta az idei torta: Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel - írja a torta leírása.

Az lehet, hogy ezek az ízek szeretik egymást, de én semmi mást nem éreztem a torta ízlelése közben, mint a körtét. Azt viszont nagyon intenzíven és nagyon üdén. A napraforgó, vagy ahogy mifelénk nevezik szotyi csupán a szelet végén mutatta meg magát, ott, ahol az alsó réteghez képest a felsőbb rétegek már jóval vékonyabban voltak jelen. A körte elnyomja a napragorfó ízét. 

Valószínű azonban, hogy a cél az az volt, hogy a napraforgó őrlemény íze érződjön a tortában, hiszen az édesség neve is csupán ennyi.

Értékelés: 7/10.


Beszterce Rózsája

Folytassuk máris a cukormentessel: Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi - írj a torta ismertetője.

Keserű puding íz - ezt pedig a nyelvem írta le. A torta követi a mostani trendeket, vagyis sokkal inkább a különböző zselé rétegek dominálnak benne, ami köszönőviszonyban sincsenek a nagyi métermagas piskótás, vajkrémes egyszerre fojtós és gejl sütijével. Ugyanakkor sárgabaracknak a nyomát sem leltem az ízek között, csakis az agresszívan tolakodó keserű csokoládé hagyott nyomot a számban. 

 Értékelés: 4/10.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.