Jó buli ez az országtorta. Minden évben van egy alkalom, amire egy picit lehet készülni. Elsőként az eredményhirdetésnél derül ki, hogy mit kóstolhatunk az adott évben augusztus 20-án, vagy ahogy azt most már jópár éve mondjuk, az ország születésnapján.
Nálunk is hagyomány lett, hogy minden évben az 20. ebéd után elugrok a cukrászhoz és veszek egy-egy szeletet. Egyet az ország tortából, egyet pedig a cukormentesből.
A szabolcsi almás mákotorta az egyik nagy kedvenc volt. Az alma savassága és az édes mák jól passzolt, még hónapokkal augusztus után is kerestük. És persze, hogy egy kicsit haza beszéljek az Őrség zöld aranya is sokáig volt az “étlapunkon”.
De milyen az idei országtorta? - ez az aktuális kérdés.
Szokás szerint ebéd után mentem el az édességért. A torta utáni lelkesedés mintha kicsit alábbhagyott volna. Amíg néhány évvel ezelőtt még sorba kellett állni a pultnál, addig ma minden különösebb várakozás nélkül jutottam hozzá a tortaszeletekhez.
Darabjáért közel 1000 forintot kellett leszurkolni.
Napraforgó
Így egyszerűen a virág nevét kapta az idei torta: Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel - írja a torta leírása.
Az lehet, hogy ezek az ízek szeretik egymást, de én semmi mást nem éreztem a torta ízlelése közben, mint a körtét. Azt viszont nagyon intenzíven és nagyon üdén. A napraforgó, vagy ahogy mifelénk nevezik szotyi csupán a szelet végén mutatta meg magát, ott, ahol az alsó réteghez képest a felsőbb rétegek már jóval vékonyabban voltak jelen. A körte elnyomja a napragorfó ízét.
Valószínű azonban, hogy a cél az az volt, hogy a napraforgó őrlemény íze érződjön a tortában, hiszen az édesség neve is csupán ennyi.
Értékelés: 7/10.
Beszterce Rózsája
Folytassuk máris a cukormentessel: Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi - írj a torta ismertetője.
Keserű puding íz - ezt pedig a nyelvem írta le. A torta követi a mostani trendeket, vagyis sokkal inkább a különböző zselé rétegek dominálnak benne, ami köszönőviszonyban sincsenek a nagyi métermagas piskótás, vajkrémes egyszerre fojtós és gejl sütijével. Ugyanakkor sárgabaracknak a nyomát sem leltem az ízek között, csakis az agresszívan tolakodó keserű csokoládé hagyott nyomot a számban.
Értékelés: 4/10.