Elon Musk cége még 2024 előtt embert juttatna a Holdra

Fehér Buda 2021-08-17 10:51:15
A SpaceX a NASA-val együtt juttatna újból asztronautákat a Holdra, egyelőre viszont kérdéses, mennyit csúszik az expedíció.

Elon Musk ismét hajmeresztő tweettel lepte meg a követőit a Twitteren, a SpaceX alapítója azt mondja, a cége már 2024 előtt készen lenne embert juttatni a Holdra. A SpaceX már egy ideje nyíltan azon dolgozik, hogy az emberek minél előbb eljuthassanak a Marsra, a küldetést azonban eddig több hiba is megakasztotta, a leglátványosabban akkor, amikor Musk űrhajójának prototípusai egymás után robbantak fel.

Musk szerint ennek ellenére 2024-re, vagy már előtte embert fognak küldeni a Holdra, hogy megalapozzák a Marsra való eljutást. A SpaceX nemrég elnyert egy 2,9 milliárd dolláros beruházást, aminek keretein belül egy olyan leszállóegységet kell építenie a NASA számára, amivel emberek érkezhetnek meg a Holdra. A pénz azonban még csak lassan érkezett meg Musk cégéhez, mivel az Egyesült Államok Kormányzati Felügyeleti Hivatala szerint több kivetnivaló is volt a pályázattal.

Fotó: Pixabay

A SpaceX eddig 440 millió dollárt kapott meg a teljes összegből, így még az elején jár az építkezés Musk cégénél. A csúszásra több Twitter-felhasználó is felhívta a figyelmet, szerintük ugyanis a NASA Artemis programjának a 2024-es indulása így veszélybe került, írja az Independent. Egyes számítások szerint a holdrajutás így 2024 végére kerülhet, Musk szerint azonban jó ütemben haladnak, így akár még sokkal korábban embert juttatnának a Holdra.

Az amerikai hatóságok szerint azonban tényleg komoly csúszásokkal épül a szerkezet, a hivatalos adatok szerint eddig 20 hónappal van lemaradva a SpaceX az eredeti tervekhez képest, amelynek az egyik legnagyobb oka a koronavírus-járvány, ami még az űrkutatást is lelassította. A hivatalos adatok szerint Musk cége így legelőbb 2025 elejére készülhet el, vagyis két évvel az első határidő után kerülhet újból ember a Holdra.

Legutoljára 1972. decemberében járt ember a Holdon, akkor két amerikai asztronauta, Eugene Cernan és
Harrison H. „Jack” Schmitt érkezett meg az égitestre. A két asztronauta összesen közel 75 órát töltöttek a Holdon, őket követheti néhány éven belül a következő amerikai legénység.

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.