Már Spanyolországban is az extrém meleggel és a lángokkal harcolnak a helyiek

Fehér Buda 2021-08-16 14:30:00
800 embert kellett evakuálni a hétvégén.

Új országos melegrekord született a hétvégén Spanyolországban. Habár a mérést még jelenleg nem hivatalosította egyetlen szervezet sem, Córdobában szombaton 47,2 Celsius-fokot mértek. Az eddigi rekordot 2017 júliusában jegyezték fel, akkor 46,9 fok volt az országban.

A sosem látott meleg mellett a helyeiknek az erdőtüzekkel is meg kell birkózniuk. Az ország középső területén található Ávila tartományban több egymástól különálló erdőtűzzel vették fel a harcot a tűzoltók, az oltás során repülőket és helikoptereket is bevetettek, hogy a magasból fojtsák el a lángokat. A tartománybantöbb falut is ki kellett üríteni, mivel félő volt, hogy a lángok eljutnak a lakóházakig.

A hétvégén végül több mint 800 embert kellett ideiglenes óvóhelyre szállítani. 

A helyiek azt mondják, hogy teljesen felperzselődtek a hegyoldalak, bármerre is néztek, csak megfeketedett lankákat láttak. Ugyanekkor a keleti Valencia tartományban egy villám indított az útjára egy újabb erdőtüzet, itt is több száz embert kellett evakuálni a veszély miatt. 

Fotó: Pixabay

A szakértők szerint az extrém meleget egyenesen a Szaharából szállította fel egy melegfront. Dominic Roye, egy kutató szerint nem megszokott, hogy a nyár ezen szakaszán ekkora hőség pusztítson a területen. A helyiek is nehezen bírkóznak meg a forrósággal, sokan arról számolnak be, hogy ha gyalog indulnak valamerre, akkor több vendéglátóban is megállnak egy pohár vízért, mire odaérnek a céljukhoz, írja a Metro

Egész Európa déli részét sújtja a hatalmas forróság, Olaszországban már 16 városban adták ki a vörös riasztást. Az országban azzal számolnak, hogy a következő napokban 43 fok fölé is emelkedhet a hőség. Törökországban is hasonló forrósággal és erdőtüzekkel küzdöttek az elmúl hetekben, amelyeket most áradások követtek. A hirtelen meginduló vízmennyiség miatt már 58 ember halt meg, az ország Fekete-tengeri régiójában hatalmas pusztítást okozott a víz. 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.