Tökölnek az Őrségben és ennek mindenki nagyon örül

KORG . 2021-08-08 15:18:00
Sokáig necces volt, hogy idén lesz, vagy sem legalább egyetlen olyan nagyrendezvény az Őrségben, amit már megszoktak és várnak a tájék lakói, rajongói és a nem kis létszámú, idelátogató turista. Mindeddig úgy tűnt, a járvány miatt idén is tart majd a kényszerű kultúrböjt.

De aztán változott a helyzet.  

Mégpedig sokak örömére. Ugyanis most az a jó hír, hogy ismét „tökölnek" az Őrségben és fővárosában, Őriszentpéteren. Lapunk a legilletékesebbet, a város polgármesterét, Őr Zoltán kérdezte a kedvező fordulatról és a részletekről.

Tavaly mindkét nagyrendezvény, az Őrségi Vásár és az Őrségi Tökfesztivál is elmaradt a covid járvány miatt, ami sajnos térségünkben is súlyos veszteségekkel járt. Ennek ismeretében nem volt annyira váratlan, hogy idén elmarad az egyébként nagyon várt jubileumi, azaz a 40. Őrségi Vásár. Megfogadtuk, hogy minden energiánkat az őszi nagyrendezvényünk megvalósítására koncentráljuk. Izgalom így is akadt és akad bőven, de elmondhatom, most már jó úton járunk egy színvonalas programsorozat felé

– nyilatkozta Őr Zoltán.

Aki azt is elmondta, hogy több kisebb nyári kulturális esemény is volt az elmúlt időszakban, főleg az itt élők szórakoztatására gondolva és szánva. De a nagyágyú kétségkívül a tökfesztivál. Amit még az is bonyolulttá tehet, hogy mikor és milyen mennyiségen érik be a névadó a földeken.   

-Ez utóbbit és minden más tényezőt mérlegelve, a legnagyobb körültekintéssel eljárva, idén a 17. Őrségi Tökfesztivál optimális időpontja a megszokott szeptember végi dátumhoz képest változik. Ez azt jelenti, hogy két héttel korábban lesz, pontosabban szeptember 10-12 között.

A városvezető kitért a programokra is.

A műsort a már hagyománnyá váló vezérlőelv alapján állítottuk össze. Ez egyrészt jelenti a tök, mint hagyományos őrségi tájtermék kultuszának a fókuszba helyezését és annak megjelenítését gasztronómiai-, helyi termék kínálati és egyéb kulturális összefüggéseiben.Másrészt pedig azt, hogy a hólabda effektusnak megfelelően az előző évi újdonságok mindig beépülnek az éppen aktuális programkínálatba. Így aztán színesebb kulturális kavalkád születhet

– mondta el.

A történeti hűség kedvéért említem a sok elem közül a népszerű tökfaragást, a sajátos hangulatú töklámpás felvonulást, vagy a népi kulturális programokat, koncerteket. Lesznek sztárfellépők, tök- és dottó járatok, tematikus túrák és persze jó evészettel kecsegtető kulináris programok. Még tárgyalunk a részletekről, de azt elmondhatom, hogy idén minden eddiginél több helyszínen és hosszabb időtartamban valósul meg a nagyrendezvényünk. Városunkon kívül fontos helyszín lesz Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő. A szervezésben segítenek az érintett önkormányzatok csakúgy, mint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága

– fogalmazott.

Őr Zoltán „szolgálati közleményként" hozzátette, hogy a korábban alkalmazott parkoló díj helyett a fesztivál Őriszentpéteren, a helyszínen megváltható belépőjeggyel és - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - védettségi igazolvánnyal látogatható.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.