Tökölnek az Őrségben és ennek mindenki nagyon örül

KORG . 2021-08-08 15:18:00
Sokáig necces volt, hogy idén lesz, vagy sem legalább egyetlen olyan nagyrendezvény az Őrségben, amit már megszoktak és várnak a tájék lakói, rajongói és a nem kis létszámú, idelátogató turista. Mindeddig úgy tűnt, a járvány miatt idén is tart majd a kényszerű kultúrböjt.

De aztán változott a helyzet.  

Mégpedig sokak örömére. Ugyanis most az a jó hír, hogy ismét „tökölnek" az Őrségben és fővárosában, Őriszentpéteren. Lapunk a legilletékesebbet, a város polgármesterét, Őr Zoltán kérdezte a kedvező fordulatról és a részletekről.

Tavaly mindkét nagyrendezvény, az Őrségi Vásár és az Őrségi Tökfesztivál is elmaradt a covid járvány miatt, ami sajnos térségünkben is súlyos veszteségekkel járt. Ennek ismeretében nem volt annyira váratlan, hogy idén elmarad az egyébként nagyon várt jubileumi, azaz a 40. Őrségi Vásár. Megfogadtuk, hogy minden energiánkat az őszi nagyrendezvényünk megvalósítására koncentráljuk. Izgalom így is akadt és akad bőven, de elmondhatom, most már jó úton járunk egy színvonalas programsorozat felé

– nyilatkozta Őr Zoltán.

Aki azt is elmondta, hogy több kisebb nyári kulturális esemény is volt az elmúlt időszakban, főleg az itt élők szórakoztatására gondolva és szánva. De a nagyágyú kétségkívül a tökfesztivál. Amit még az is bonyolulttá tehet, hogy mikor és milyen mennyiségen érik be a névadó a földeken.   

-Ez utóbbit és minden más tényezőt mérlegelve, a legnagyobb körültekintéssel eljárva, idén a 17. Őrségi Tökfesztivál optimális időpontja a megszokott szeptember végi dátumhoz képest változik. Ez azt jelenti, hogy két héttel korábban lesz, pontosabban szeptember 10-12 között.

A városvezető kitért a programokra is.

A műsort a már hagyománnyá váló vezérlőelv alapján állítottuk össze. Ez egyrészt jelenti a tök, mint hagyományos őrségi tájtermék kultuszának a fókuszba helyezését és annak megjelenítését gasztronómiai-, helyi termék kínálati és egyéb kulturális összefüggéseiben.Másrészt pedig azt, hogy a hólabda effektusnak megfelelően az előző évi újdonságok mindig beépülnek az éppen aktuális programkínálatba. Így aztán színesebb kulturális kavalkád születhet

– mondta el.

A történeti hűség kedvéért említem a sok elem közül a népszerű tökfaragást, a sajátos hangulatú töklámpás felvonulást, vagy a népi kulturális programokat, koncerteket. Lesznek sztárfellépők, tök- és dottó járatok, tematikus túrák és persze jó evészettel kecsegtető kulináris programok. Még tárgyalunk a részletekről, de azt elmondhatom, hogy idén minden eddiginél több helyszínen és hosszabb időtartamban valósul meg a nagyrendezvényünk. Városunkon kívül fontos helyszín lesz Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő. A szervezésben segítenek az érintett önkormányzatok csakúgy, mint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága

– fogalmazott.

Őr Zoltán „szolgálati közleményként" hozzátette, hogy a korábban alkalmazott parkoló díj helyett a fesztivál Őriszentpéteren, a helyszínen megváltható belépőjeggyel és - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - védettségi igazolvánnyal látogatható.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.