Tökölnek az Őrségben és ennek mindenki nagyon örül

KORG . 2021-08-08 15:18:00
Sokáig necces volt, hogy idén lesz, vagy sem legalább egyetlen olyan nagyrendezvény az Őrségben, amit már megszoktak és várnak a tájék lakói, rajongói és a nem kis létszámú, idelátogató turista. Mindeddig úgy tűnt, a járvány miatt idén is tart majd a kényszerű kultúrböjt.

De aztán változott a helyzet.  

Mégpedig sokak örömére. Ugyanis most az a jó hír, hogy ismét „tökölnek" az Őrségben és fővárosában, Őriszentpéteren. Lapunk a legilletékesebbet, a város polgármesterét, Őr Zoltán kérdezte a kedvező fordulatról és a részletekről.

Tavaly mindkét nagyrendezvény, az Őrségi Vásár és az Őrségi Tökfesztivál is elmaradt a covid járvány miatt, ami sajnos térségünkben is súlyos veszteségekkel járt. Ennek ismeretében nem volt annyira váratlan, hogy idén elmarad az egyébként nagyon várt jubileumi, azaz a 40. Őrségi Vásár. Megfogadtuk, hogy minden energiánkat az őszi nagyrendezvényünk megvalósítására koncentráljuk. Izgalom így is akadt és akad bőven, de elmondhatom, most már jó úton járunk egy színvonalas programsorozat felé

– nyilatkozta Őr Zoltán.

Aki azt is elmondta, hogy több kisebb nyári kulturális esemény is volt az elmúlt időszakban, főleg az itt élők szórakoztatására gondolva és szánva. De a nagyágyú kétségkívül a tökfesztivál. Amit még az is bonyolulttá tehet, hogy mikor és milyen mennyiségen érik be a névadó a földeken.   

-Ez utóbbit és minden más tényezőt mérlegelve, a legnagyobb körültekintéssel eljárva, idén a 17. Őrségi Tökfesztivál optimális időpontja a megszokott szeptember végi dátumhoz képest változik. Ez azt jelenti, hogy két héttel korábban lesz, pontosabban szeptember 10-12 között.

A városvezető kitért a programokra is.

A műsort a már hagyománnyá váló vezérlőelv alapján állítottuk össze. Ez egyrészt jelenti a tök, mint hagyományos őrségi tájtermék kultuszának a fókuszba helyezését és annak megjelenítését gasztronómiai-, helyi termék kínálati és egyéb kulturális összefüggéseiben.Másrészt pedig azt, hogy a hólabda effektusnak megfelelően az előző évi újdonságok mindig beépülnek az éppen aktuális programkínálatba. Így aztán színesebb kulturális kavalkád születhet

– mondta el.

A történeti hűség kedvéért említem a sok elem közül a népszerű tökfaragást, a sajátos hangulatú töklámpás felvonulást, vagy a népi kulturális programokat, koncerteket. Lesznek sztárfellépők, tök- és dottó járatok, tematikus túrák és persze jó evészettel kecsegtető kulináris programok. Még tárgyalunk a részletekről, de azt elmondhatom, hogy idén minden eddiginél több helyszínen és hosszabb időtartamban valósul meg a nagyrendezvényünk. Városunkon kívül fontos helyszín lesz Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő. A szervezésben segítenek az érintett önkormányzatok csakúgy, mint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága

– fogalmazott.

Őr Zoltán „szolgálati közleményként" hozzátette, hogy a korábban alkalmazott parkoló díj helyett a fesztivál Őriszentpéteren, a helyszínen megváltható belépőjeggyel és - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - védettségi igazolvánnyal látogatható.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.