Nem tudod még hol pihenj és töltődj fel augusztus közepén?

Farkas Bazsi 2021-07-29 12:05:12
Akkor irány Mátrafüred és az Ökopolisz Nyári Akadémia!

Idén ismét megrendezi Nyári Akadémiáját az Ökopolisz Alapítvány. Ennek részleteit, az Alapítvány felhívásában osztotta meg:

Nyári Akadémia 2021 – programok

Legyél velünk három napon keresztül, beszélgess hiteles és érdekes előadókkal, tudósokkal, politikusokkal a korábbi években már megszeretett természetközeli környezetben, a Mátrafüred mellett található sástói Mátra Kempingben.

Ökopolisz Nyári Akadémia 2021
Időpont: 2021. augusztus 11-13.
Helyszín: Mátrafüred-Sástó
Amennyiben szeretnél Te is részt venni az Ökopolisz Nyári Akadémián, akkor még van időd regisztrálni:
Jelentkezési űrlap – 3 napos, ottalvós regisztráció: https://bit.ly/3vPqaZl
Jelentkezési űrlap – 1 napos látogatás regisztráció, ottalvás nélkül: https://bit.ly/2SUcUoM

Program:
Augusztus 11., szerda
13:00-16:00 – Érkezés, regisztráció, szálláshelyek elfoglalása
Helyszín: Infopont

17:00-17:15 – Megnyitó
Lengyel Szilvia, kuratóriumi társelnök megnyitja az eseményt
Helyszín: Konferenciaterem

17:15-19:00 – Hogyan befolyásolja a foci a politikát – és a politika a focit?
2016-ban spontán utcai karneválokban egyesült a nemzet a budapesti belvárosban, mert kiválóan szerepelt a csapat. Idén hiába volt objektíve jobb a csapatunk, a fesztivál elmaradt, és bár egységesülni látszik a nemzet a foci mögött, még mindig sokan bírálják a foci iránti rajongást és persze a focitámogatás rendszerét. Ha a csapat kiugró sikert érne el komoly nemzetközi tornán, kikerülhetne a foci a politikai törzsek közötti hadszíntérről? Hogyan lehet a focit nem kedvelők szavazatát megszerezni egy focikedvelő politikusnak – és fordítva? Miben egyeznek a foci és a politika szabályai?

Résztvevők: Székely Sarolta újságíró, Balogh Gábor újságíró, Gazdag József író, újságíró.
A beszélgetést vezeti: Kele János közgazdász
Helyszín: Konferenciaterem

19:00-20:30 – Vacsora
Helyszín: Étterem

20:00 órától – Mit Játsszunk? Mutatjuk! – Avagy mi fán terem a modern társasjáték
Játszatásunk során ízelítőt adunk a modern társasjátékok világából. Könnyen tanulható, szórakoztató, instant, de mégis mély játékélményt adó társasokat mutatunk meg és kínálunk kipróbálásra, akár kettő, akár tíz játékosnak egyszerre. Célunk, hogy a program végére mindenki kipróbálhasson egy számára felemelő és vidám játékot, tanulhasson magáról és közelebb kerülhessen játékostársaihoz.

Résztvevők: Győri Zoltán
Helyszín: Sátor

20:30 órától – Dubicz Borászat borkóstoló
5 különböző bor kóstolása során vendégeink betekintést nyernek a Mátra borvidék kultúrájába, történelmébe, illetve a mátrai borkészítés rejtelmeibe. Az ízélményt a borok mellé kínált sajttál fokozza. (fizetős fakultatív program)
Helyszín: Borospince

21:00 órától – Tábortűz és zsíros kenyér
Csillagfényes augusztusi éjszakán tábortűz mellett beszélgetni, együtt lenni, zsíros kenyeret enni, legjobb gyerekkori emlékeink közé tartoznak. Kevés jobb programot tudunk elképzelni, nem beszélve arról, hogy a tűz körül üldögélni megnyugtató. Ez bármikor értékes, de még inkább az napjainkban, egy globális egészségügyi válság esetén, amikor a stressz és szorongás a kollektív hatások miatt is emelkedik.
Helyszín: Tábortűz

Augusztus 12., csütörtök
07:00-09:00 – Reggeli
Helyszín: Étterem

09:00-16:00 – Egészségügyi szűrés
Egészségügyi szűrés: vércukor mérés, koleszterin, vérnyomás mérés, testtömeg index, életmódbeli tanácsadás dietetikus és 2 fő szakápoló által.
Helyszín: Motel Előtér

09:00-10:30 – A közlekedés jövője
Életmódunk számos területen szorul újragondolásra. Ezek közül az egyik kiemelten fontos terület a közlekedés, hiszen életünk egyik kulcsfontosságú területe, miközben a környezetterhelésben is jelentős szerepet játszik. Panelbeszélgetésünk során áttekintjük a jelenlegi trendeket, illetve beszélgetünk azok fenntarthatósági vonatkozásairól. A járványhelyzet napok alatt alakította át életmódunkat, hatása hosszú távon is érződik. Mindezek mellett az autóipar láthatóan óriási átalakuláson megy keresztül. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz, és ezekben az izgalmas időkben ideje ránéznünk a mobilitás kérdésére fenntarthatósági szempontból is.

Résztvevők: Baranyák Zoltán, energiagazdálkodási szakmérnök, Fülöp Zoltán, villamosmérnök, önkormányzati képviselő, Zách Dániel, újságíró.
A beszélgetést vezeti: Cselószki Tamás, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának tagja
Helyszín: Konferenciaterem

09:30-12:30 – Gyermekfelügyelet programmal – Ági Néni és Magdi Néni
Helyszín: Játszótér

09:30-12:30 – Kézműves workshop Lay Boglárkával
Farmer anyag újrahasznosítás: A farmer örök, sose megy ki a divatból, csak sajnos egy idő után kiszakad, kinyúlik, foltos lesz, tönkremegy és kidobjuk. Megmutatjuk, hogy kidobás helyett hogyan adjunk új életet, formát ezeknek az anyagoknak.Ezen a workshopon készíthettek kitűzőt, karkötőt, tárolót vagy akár fülbevalót is.
Hozd magaddal kedvenc már nem használt farmeredet és adj neki új formát!
Makramé készítés: Ezt a technikát már az arab takácsok is használták a középkorban, így a technika többszáz éves, de amit készítünk igazán mai darab lesz. Igen, makramézni fogunk, ami ma újra reneszánszát éli. Megmutatjuk az alap technikákat, hogyan készíthetsz len vagy pamut fonalból virágtartót vagy egy kis faliképet. Gyerekek polófonalból készíthetnek színes karkötöt is.
Helyszín: Kézműves Műhely

09:30-11:00 – Élhető városok
A klímaváltozás egyre több területen klímakatasztrófába csapott át. Szélsőséges időjárási jelenségek teszik próbára a városlakók tűrőképességét, egyre hosszabb aszályos időszakokat egyre nagyobb felhőszakadások követnek, elárasztva a városokat. Közben egyre gyorsul az urbanizáció, a városlakók száma nő, de közben a városokba ingázók száma is emelkedik, kezelhetetlen közlekedési helyzetet okozva. Az ökológiai szemléletű várostervezés könnyen lehet gúny és nevetség tárgya, miközben az ökológiai válság egyre súlyosbodik. Milyen egy élhető város ma, és milyennek kell lennie húsz év múlva – és hogyan lehet elfogadtatni a szükséges változtatásokat?”

Vendégeink: Bakos Bernadett, a Fővárosi Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság tagja, önkormányzati képviselő (Kőbánya), Németh Ákos önkormányzati képviselő, fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok (Szombathely), Tetlák Örs, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának elnökségi tagja, alpolgármester (Érd).
A beszélgetést vezeti: Ferenczi István, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának budapesti elnöke, önkormányzati képviselő (Kispest)
Helyszín: Sátor

10:00 órától – Véradás (Magyar Vöröskereszt)
Ha vért adsz, amellett, hogy segítesz másokon, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb hely legyen a világ! Azért biztosítjuk a Magyar Vöröskereszttel együttműködve a véradást számotokra itt, a Nyári Akadémián, mert hisszük, hogy a bolygónk jövőjéért felelősen gondolkodó emberek szívesen segítik embertársaikat. Adj lehetőséget valakinek a véreddel!

Információk véradáshoz: A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. Nem kell éhgyomorral érkezni, sőt véradás előtt bőségesen kell inni és enni a megszokott módon, lehetőleg kerülve a zsíros ételeket. A véradás szükség lesz a személyire, a lakcímkártyára és a TAJ kártyára. A véradást egy rövid orvosi vizsgálat előz meg, és ha nincs semmi akadálya, maga a véradás 5-12 percet vesz igénybe, majd 5-10 perc pihenés következik a vérvételi ágyon. A véradó a nyomókötést 4 órán keresztül ne távolítsa el és ügyeljen arra, hogy véradás után étkezzen és fogyasszon sok folyadékot!
Helyszín: Szálloda kisterem (földszint)

10:00-11:30 – A vizek országa – voltunk?
A felszíni vízfolyások a határainkon kívülről érkeznek országunkba, így azoknak sem a mennyiségére, sem a minőségére nincsen hatásunk. A Szamoson az ukrán műanyag, a Tiszán a román ipari hulladék, a Rábán az osztrák kemikália érkezik hozzánk. Miközben a folyóinkkal senki sem törődik, a tavainkat a befektetői mohóság ostromolja. Mi a megoldás, ha van egyáltalán.

Résztvevők: Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója, a PET kupa főszervezője, Kendernay János, LMP-Magyarország Zöld Pártjának Európa-politikai szakszóvivője, a Duna marad kezdeményezés alapítója, Kun Zoltán, a Nagy Tavak Koalíció képviselője, természetvédelmi szakember.
A beszélgetést vezeti: dr. Czédli Herta, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának tagja
Helyszín: Szálloda nagyterem (emelet)

11:00-12:30 – A zöldpolitika súlya és szerepe a választásokon – Érvényesül-e a zöld minimum az ellenzéki pártok együttműködésében?
Az egyre újabb hőhullámok és az egyre komolyabb természeti csapások figyelmeztetnek arra, hogy a járványhelyzet enyhültével sem térhetünk vissza a régi kerékvágásba. Milyen lehetőségek állnak előttünk, merre kellene indulnunk? Hogyan gondolkodnak a zöld szavazók, és hogyan lehet meggyőzni, akiknek nem a zöld kérdések a legfontosabbak?

Résztvevők: Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke, frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke,
A beszélgetést vezeti: Vasali Zoltán, politológus
Helyszín: Konferenciaterem

12:30-14:00 – Ebéd
Helyszín: Étterem

14:00-19:00 – Gyermekfelügyelet programmal – Ági Néni és Magdi Néni
Helyszín: Játszótér

15:00-16:30 – Környezetszennyezési jog? Avagy mit segít a nemzetközi jog a környezetvédelmi konfliktusok megoldásában?
Egy nyugalmazott új-zélandi bíró, Brian J. Preston úgy összegezte hosszú pályafutásának tapasztalatait, hogy a környezetvédelmi ügyei között egyetlen egy sem volt olyan, ahol valaki a környezet védelmére kért és kapott volna engedélyt, a környezetvédelmi ügyek inkább arról szólnak, hogy valakit a környezet pusztítására, terhelésére, zavarására hatalmazott fel valamilyen közigazgatási hatóság. Valóban csak arra jó a környezetjog, hogy a jogállamiság jóváhagyását biztosítsa környezetünk elpusztításához, a jövő nemzedékek létalapjának a feléléséhez?

Résztvevők: Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója Dr. Fülöp Sándor PhD., korábbi Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa
A beszélgetést vezeti: Vasali Zoltán politológus
Helyszín: Konferenciaterem

16:00-19:00 – Kézműves workshop Lay Boglárkával
Farmer anyag újrahasznosítás: A farmer örök, sose megy ki a divatból, csak sajnos egy idő után kiszakad, kinyúlik, foltos lesz, tönkremegy és kidobjuk. Megmutatjuk, hogy kidobás helyett hogyan adjunk új életet, formát ezeknek az anyagoknak.Ezen a workshopon készíthettek kitűzőt, karkötőt, tárolót vagy akár fülbevalót is.
Hozd magaddal kedvenc már nem használt farmeredet és adj neki új formát!
Makramé készítés: Ezt a technikát már az arab takácsok is használták a középkorban, így a technika többszáz éves, de amit készítünk igazán mai darab lesz. Igen, makramézni fogunk, ami ma újra reneszánszát éli. Megmutatjuk az alap technikákat, hogyan készíthetsz len vagy pamut fonalból virágtartót vagy egy kis faliképet. Gyerekek polófonalból készíthetnek színes karkötöt is.
Helyszín: Kézműves Műhely

17:00-18:30 – Magyarország 2022: esélyek és veszélyek Mi a teendő a választás másnapján?
Lehet-e több demokrácia Magyarországon, az intézmények szintjén és a társadalom hétköznapi működésében egyaránt? Csökkenthetők-e a belső erőforrásokat felemésztő egyenlőtlenségek? Eljöhet-e a közpolitika és a szakpolitikai viták reneszánsza a polarizáció évtizedeit követően? Cezúra lehet-e ebben az értelemben a 2022-es választás?

Résztvevők: Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója Lakner Zoltán, a Jelen hetilap főszerkesztője, az Ellensúly folyóirat felelős szerkesztője
A beszélgetést vezeti: Stumpf András a Válasz Online újságírója
Helyszín: Konferenciaterem

19:00-20:30 – Vacsora
Helyszín: Étterem

20:30-22:00 – Sátor Petruska – egySzemélyes koncert
Helyszín: Sátor

Augusztus 13., péntek
07:00-09:00 – Reggeli
Helyszín: Étterem

09:00 – Túra Demecs Norbival
Könnyű túra a csodálatos Mátrában! Útvonal Sástó – tókerülő ösvény – kilátó – Nagyrét – Nyár-tó – Eremény oldal – régi vadászház és kősánc – Eremény-tető – Eremény észak – Béka ösvény – Sástó Időtartam: 2-2,5 óra Nehézségi szint: könnyű- közepes A túrán kelta emlékek nyomába eredünk, ám előtte még a Sás-tó megkerülésével felkutatjuk, hogyan is jött létre ez a mára korszerű és kedvelt turisztikai célpont. Megismerkedünk a kilátó történetével, majd az Eremény-tető felé vesszük az irányt, ahol ősi kősáncok és várhelyek múltját idézzük fel, miközben a Mátra egyik legszebb kilátópontjáról tekintünk a mélybe, csodás körpanorámát nyerve az Alföldre, a Nyugati-Mátrára és a Felső-Mátrára egyaránt. Amit mindenképpen hozz magaddal: Elegendő ivóvíz, fényképezőgép, kényelmes, időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs szükséges. (semmiképpen sem sima talpú cipő!)
Találkozó az Infopontnál!

09:30-11:30 – Zsongl-Öröm az Ökopolisz Akadémián – Pál L. Bendegúz zsonglőr
Meghallod az a szót, hogy zsonglőr, és egyből megjelenik előtted az ember a színpadon, ahogy sok labdával varázsol. Ez a készség benned is ott van, amikor egyszerre intézed a hétköznapi ügyeidet, a kapcsolatot barátaiddal, és még környezetvédelemre is odafigyelsz. Kihívás, igaz? Hogy megtaláld az örömöt ebben a nagy játékban, a legjobb, ha feléleszted a belső zsonglőröd valódi trükkök elsajátításával: 3 labda kaszkád, közös koreográfiák, stresszoldó kreatív mozgás vár rád a Zsongl-Öröm programon (Pál L. Bendegúz zsonglőr vezetésével).
Helyszín: Konferenciaterem

09:30-12:30 – Gyermekfelügyelet programmal – Ági Néni és Magdi Néni
Helyszín: Játszótér

09:30-12:30 – Kézműves workshop Lay Boglárkával
Farmer anyag újrahasznosítás: A farmer örök, sose megy ki a divatból, csak sajnos egy idő után kiszakad, kinyúlik, foltos lesz, tönkremegy és kidobjuk. Megmutatjuk, hogy kidobás helyett hogyan adjunk új életet, formát ezeknek az anyagoknak.Ezen a workshopon készíthettek kitűzőt, karkötőt, tárolót vagy akár fülbevalót is.
Hozd magaddal kedvenc már nem használt farmeredet és adj neki új formát!
Makramé készítés: Ezt a technikát már az arab takácsok is használták a középkorban, így a technika többszáz éves, de amit készítünk igazán mai darab lesz. Igen, makramézni fogunk, ami ma újra reneszánszát éli. Megmutatjuk az alap technikákat, hogyan készíthetsz len vagy pamut fonalból virágtartót vagy egy kis faliképet. Gyerekek polófonalból készíthetnek színes karkötöt is.
Helyszín: Kézműves Műhely

10:00 – Szobák elhagyása, kulcsok leadása

10:30-12:30 – Rovarhotel építés Vagányi Ferenccel
A klímavészhelyzet, az urbanizáció és leginkább a vegyszerektől átitatott nagyipari mezőgazdaság súlyos kihívások elé állítja az ökológiai szisztémánk alapját képző rovarvilágot. Segítsünk nekik, ahol tudunk szálláshely építésével.
Találkozó az Infopontnál!

12:30-14:00 – Ebéd
Helyszín: Étterem

14:00 – A tábor vége. 

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával jött létre.

Szólj hozzá!

A szombathelyi Smidt múzeum alapítójára emlékeznek

A magángyűjtemény 50 éve nyílt meg a látogatók előtt.

Októberben újra megnyit az osztrák konzulátus Szombathelyen

A külképviselet az Iparkamara Honvéd tér 2. alatti székházában működik a jövő hónaptól.

A szovjet korszakot idéző váddal találták meg Navalnijt

Szélsőséges közösség létrehozásával gyanúsítja az ellenzéki politikust az orosz Nyomozó Bizottság.

Az MSZP-P és az LMP komoly változtatásokat szeretne az előválasztás második fordulójára

A pártok szerint ezekkel a változtatásokkal jóval többen jönnének szavazni.

Akkorát buliztak a britek az egyik legnagyobb fesztiválon, hogy még a halak is betéptek tőle

Az illegális tudatmódosítók a vizeleten keresztül elhagyják az emberi testet, utána viszont könnyen környezetromboló hatásuk lehet.

Összeütközött két autó Sopronban

A Lackner Kristóf utca és a Csarnok utca kereszteződésében történt a baleset.

Kiderült, kik üzemeltethetik jó pénzért 35 éven át a magyar autópályákat

Nem mondanánk, hogy olvasóink ijedtükben eldobják a fröccsös poharat a nevek hallatán.

Nem bünteti meg az UEFA a Barca, Juve, Real Madrid hármast a Szuperliga miatt

Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához.

Győrben csökken, országosan viszont nő a szennyvízben a koronavírus

Lassan, de folyamatosan emelkedik a koncentráció.

Újraindítják a legendás sci-fi sorozatot, a Babylon 5-öt

A munkálatokért az eredeti alkotó, Michael Straczynski felel majd.

Bűnösnek találta a bíróság R Kellyt

Egy bűnszervezet fejeként zsarolt és használt ki szexuálisan fiatalkorú nőket és férfiakat.

57 545 ember szavazott az előválasztáson hétfőn

Kedd az utolsó nap az előválasztáson, aki este nyolcig óráig beáll a sorba, még szavazhat!

Kedd délután kisüt majd a nap

A Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északi szél.

Januárig meghosszabbították a koronavírus-törvényt

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért marad a veszélyhelyzet.

Tojással dobták meg Emmanuel Macront

A tojásdobálót a helyszínen előállították.

A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az Atlanti-óceánban fekvő szigetet.

van még itt cikk a témában:

Október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat

A program célja, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével.

A nap képe(i): bőgnek a szarvasok Somogyban

Kora ősszel szarvasbőgéstől hangosak a hazai erdők.