Fél óra alatt megtárgyalta, megszavazta és kihirdette a csepregi képviselő-testület azt a rendeletmódosítást, ami szerint most már díszpolgár lehet Ágh Péter

Farkas Bazsi 2021-07-27 19:30:16
Aztán gyorsan lezavartak még egy testületi ülést. A polgármester egyelőre hivatalosan nem erősítette meg a díszpolgár személyét.

Alaposan fel kellett tűrni az ingujjat ma Csepregen a képviselő-testület tagjainak, a politikusoknak ugyanis kapásból két közgyűlésen is részt kellett venniük, na meg egy bizottsági ülésen.

A nagy felhajtás a város által adományozott elismerés odaítélése miatt alakult ki. Menetrend szerint pedig úgy nézett ki, hogy

  • 15:30 testületi ülés,
  • 16 óra bizottsági ülés, majd
  • 16:30 újabb testületi ülés.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a csepregi képviselők a múlt héten egyszer már összeültek, hogy megtárgyalják a városi kitüntetések, köztük a díszpolgári cím idei odaítélését, csakhogy a hatályos rendelet szerint minden év május 31-ig kell ezt megtárgyalni és dönteni.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Balogh László, jegyző és Horváth Zoltán, polgármester

 

Információink szerint - amire sem akkor, sem pedig ma nem kívánt a csepregi polgármester, Horváth Zoltán (független) érdemben reagálni - a város idén, a polgármester előterjesztésére, Ágh Péternek, a térség fideszes parlamenti képviselőjének kíván díszpolgári címet adni.

A csepregi hagyományok szerint a címet minden év augusztus 20-án adják át, így ha a testület nem módosít rendeletet, akkor a jövő évi díszpolgári címet ugyan odaítélhették volna még a 2022-es parlamenti választások előtt, ám átadni csakis utána lehetett volna. 

Nem is tétlenkedtek a képviselők, a 15:30-ra meghirdetett testületi ülésen olyan gyorsan tárgyalták, majd szavazták meg rendelet módosítást, hogy 16 órakor az már a város hirdetőtábláján volt.

A bizottságok megtárgyalták a kitüntetéseket, a díszpolgári címre két előterjesztés hangzott el.

Dénes József (független) Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság korábbi elnökét javasolta a tisztre. 

Míg információink szerint a polgármester Ágh Pétert terjesztette elő.

A két jelölésből egy ment át, ezt meg is szavazta a testület.

Dénes képviselő a második testületi ülésről kivonult, szerinte ugyanis rendeltetésellenes jogalkalmazás történt. A politikus a bizottsági ülésről úgy tájékoztatott, hogy javaslata nem ment át, azonban egy ma is aktív politikus jelölését támogatta a grémium. 

Korábban úgy értesültünk, hogy Horváth polgármester már korábban tett javaslatot a cím odaítélésére. Hogy pontosan ki volt az előterjesztett, azt az ülés után tőle próbáltuk megtudni.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Dénes József, képviselő

A város első embere azonban kevés konkrétummal szolgált. Hiába kérdeztünk rá Ágh Péterre, vagy arra, hogy a címet végül egy most is aktív politikus kapja-e Horváth kitérő választ adott. Azt mondta hivatalos válaszra várnunk kell, hiszen az ilyenkor szokásos protokoll szerint értesíteni kell a díszpolgár-jelöltet arról, hogy a város kitüntetést akar neki adományozni, majd ha ezt a cím várományosa elfogadja, csak akkor válik hivatalossá a kitüntetés. Addig azonban konkrét nevet nem szeretett volna mondani.

Hogy miért kellett rendeletet módosítani, arra Horváth Zoltán azt mondta azért, mert a testület tagjai a május 31. határidőig nem adtak le jelölti neveket, így pedig jobbnak látta ha ezt az eddig korlátozó dátumot módosítják. 

Hogy ő mikor nyújtotta be javaslatát Csepreg díszpolgára címre, arra azt felelte, hogy május 20-án. 

Reméljük holnap már hivatalosan is közre adhatjuk, hogy ki is veheti át 2021. augusztus 20-án Csepregen a díszpolgári oklevelet. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.