Sporttörténelmi hetedik hely triatlonon, vízilabdás döntetlen - ez történt hétfőn az olimpián

Kovács Lilla 2021-07-26 21:15:56
Márton Anna sérülten behúzott negyedik helyezése volt ma a legjobb eredmény.

Az olimpia negyedik napja ismét hozott magyar érdekeltségű döntőt és éremért folyó küzdelmet. A nap egyik hőse kétség kívül Márton Anna, aki sérült térddel szerezte meg a negyedik helyet női kardban. 

A BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik vívóját már első mérkőzésén  ápolni kellettt érdsérülése miatt, ennek ellenére folytatta a küzdelmet és argentin ellenfelét legyőzte, ahogy a folytatásban dél-koreai és üzbég riválisát is. Az elődöntőben aztán nem bírt a világranglistán második orosz Szofija Velikajával, majd a helyosztón a francia Manon Brunet-től 15-6-ra kikapott.


(MTI/Illyés Tibor)

"Hullámvölgyekkel teli felkészülés van mögöttem, hat hónapja térdszalag-szakadásom volt, egy hónapja pedig bokaszalag-sérülésem, de végig csak az lebegett a szemem előtt, hogy ezen az olimpián jól szerepeljek - mondta a névnapos Márton Anna az MTI-nek. - Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék."
Hozzátette: nagyon örül, hogy még van hátra egy csapatverseny, amelyben mindent el fog követni azért, hogy együtt javítsanak a negyedik helyen.
Visszatérve a bronzmérkőzésre, kiemelte, hogy sajnos nem volt ötlete, hogy is nyerhetne, és nem tudta felépíteni az asszót, mert csak azzal volt elfoglalva, hogy most és itt muszáj teljesítenie. "Nehéz egy vesztes elődöntő után a bronzmeccsre visszaállni" - fogalmazott.

 

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4x100 méteres gyorsváltó 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott a döntőben és ötödik helyen ért célba. Ebben a számban a magyarok először voltak ott olimpiai fináléban.


(MTI/Kovács Tamás)


Az esti úszó előfutamok során aztán Milák toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább 200 méter pillangón. A Budapesti Honvéd SE 21 éves világcsúcstartója és világbajnoka 1:53.58 perccel nyerte futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második tajvani Vang Kuan-hungot.

Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, így a 17. helyen zárt. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16).

Női 1500 méter gyorson - amely először szerepel olimpiai programban - Késely Ajna összesítésben a 9., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 12. helyen végzett, ezzel nem jutottak a nyolcas döntőbe.


Nagyszerű eredményt ért el Bicsák Bence a férfi triatlonosok versenyében, a hetedik helye a sportág legjobb magyar eredménye az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett.

Bicsák az MTI-nek azt mondta, a célba érést követően annyira fáradtnak érezte magát, hogy nem is tudott semmire sem gondolni, de amikor már újra lábra állt, akkor kezdte el megérteni, milyen eredményt ért el.
 "Egyszerre minden rám zúdult, nem is tudom szavakkal elmondani, hogy ez milyen érzés" - jelentette ki könnyeivel küszködve a 25 éves sportoló, hozzátéve: "felszabadult", és nagyon örül annak, hogy sikerült olyan eredményt elérnie triatlonban, amire Magyarország büszke lehet. "Az elmúlt egy-másfél évben annyi szenvedésen mentünk keresztül, és sokszor eléggé nehéz volt. Idén nagyon nem találtam a formámat és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek" - mondta Bicsák, majd hozzátette, amikor egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy jobbra fordulnak a dolgai, akkor megsérült.


(MTI/Czeglédi Zsolt)

"Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt" - fogalmazott a triatlonos, aki elárulta, az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni. "Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült" - mondta Bicsák megköszönve az otthonról szurkolók támogatását.


Bemutatkoztak a női vízilabdázók, akik az oroszok elleni 10-10-es döntetlennel rajtoltak a japán fővárosban.

Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10 (2-1, 5-3, 1-3, 2-3)
-------------------------------------------------------------
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
    gólszerzők: Szilágyi, Leimeter 2-2, Keszthelyi, Garda, Parkes, Illés, Szücs, Gyöngyössy 1-1, illetve Prokofjeva 4, Ivanova 2, Karimova, Timofejeva, Vahitova, Glizina 1-1
    ötméteres: 1/1, illetve 1/1
    gól/emberelőny: 3/8, illetve 7/13

    Magyarország:
    -------------
Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Keszthelyi, Garda - cserék: Gurisatti, Illés, Leimeter, Gyöngyössy

    Orosz Olimpiai Csapat:
    ----------------------
Karnauh - Prokofjeva, Vahitova, Szerzsantova, Szimanovics, Ivanova, Glizina - cserék: Berszneva, Karimova, Timofejeva, Szoboljeva


A hegyikerékpáros Parti András a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját.

 

Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban 4-1-re kikapott a dán Jonathan Groth-tól, és búcsúzott. Ezzel egyesben nem maradt versenyben magyar játékos Tokióban.

 

A tavalyi Európa-bajnok Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában.


(MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely - ezt kiejtheti - és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben. A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.