Elrendelték az előzetes kényszergyógykezelését annak a férfinak, aki ollóval szúrt le egy másik beteget a covid-osztályon

Székely Zoárd 2021-07-16 19:13:10
Akár életfogytiglanra is ítélhetik.

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a kínai férfinak, aki márciusban egy fővárosi kórház Covid-osztályán sebészeti ollóval szúrt meg egy nőt, aki később életét vesztette.

A Fővárosi Törvényszék pénteken a szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatása szerint a védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsított férfi ellen a kényszerintézkedést legfeljebb hat hónapra rendelték el.

Hozzátették: a bíróság ezzel egy időben megszüntette a terhelt letartóztatását és elrendelte elmeállapotának - az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) egy hónapig tartó - megfigyelését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy VI. kerületi kórházban sebészeti ollóval többször arcon és mellkason szúrt egy másik beteget egy Covid-osztályon ápolt, kínai állampolgárságú férfi. A megszúrt beteg később meghalt.

Meghalt a tanár, akit ollóval szúrtak le a Honvédkórház COVID-osztályán

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. március 13-án szombaton egy lélegeztetőgépen fekvő beteget támadott meg egy őrjöngő férfi a budapesti Honvédkórház intenzív COVID-osztályán. A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra - 2021. április 16-ig - elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

A gyanúsított kirohant az osztályról, a biztonsági őr megpróbálta visszatartani, de a támadó őt is megsebezte a kezén.

A terhelt külföldi állampolgár, személyi körülményei rendezettek, azonban a magyar nyelvet nem ismeri, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Minderre figyelemmel továbbra is alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén visszatérne az állampolgársága szerinti országba, vagy a hatóságok elől megszökne, illetve elrejtőzne. Ezt a veszélyt erősíti – annak bizonyítottsága esetén – a gyanúsított terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható büntetés mértéke is.

A férfi büntetlen előéletű, azonban cselekményét minden ok nélkül, többek között egy altatásban lévő személy sérelmére követte el, továbbá több ember testi épségét veszélyeztette, magát is megvagdosta, kiszámíthatatlanul viselkedett. Mindezek alapján a bűnismétlés veszélye vele szemben változatlanul fennáll.

A bíróság szerint az elkészült nem végleges igazságügyi elmeorvos szakértői véleményben foglaltak szerint a gyanúsított jelenleg kóros elmeállapotban szenved.

A törvényszéki közlemény ismertette, hogy a gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére és több személy sérelmére, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve testi sértés kísérletének megállapítására lehet alkalmas.

Ha bűnösnek találják, 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését, valamint elmeállapotának megfigyelését, a bíróság ezt - a kommüniké szerint - megalapozottnak találta. A végzés nem végleges.

 

Címlapfotó: Pexels

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.