Évtizedek alatt felgyülemlett kincsekből nyitottak saját kiállítást a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók

Fehér Buda 2021-07-09 19:18:37
A tárlat részét képezi két, 11 ezer kilométer futott, de még mindig működőképes tűzoltókocsi is.

A hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók az évek során rengeteg, a munkájukban hasznos eszközt halmoztak fel a szertárjukban. Néhány felszerelés felett eljárt az idő, az egyesület viszont mindig vigyázott arra, hogy megóvja ezeket a kincseket. Mostanra pedig annyi érték gyűlt össze tűzoltók szertárjában, hogy azok ki is nőtték a helyiséget, így az önkéntes tűzoltók úgy döntöttek, saját kiállítást nyitnak azokból a tárgyakból, amelyekkel régen életeket mentettek.

A kiállításról Dénes Bálinttal, a hosszúperesztegi tűzoltók helyettes parancsnokával beszélgettünk, aki elmondta, hogy a tárlat ezeknek a kincseknek az állagmegóvására is tökéletes. A Vas megyei falucskában több kihasználatlan épületet is találtak, ezek egyikére, egy régi magtárra pályáztak az önkormányzatnál, amelyet végül meg is kaptak. Az épületben aztán több száz tárgyat állítottak ki, köztük két öreg tűzoltókocsit is, amelyek ugyan már átlépték a 11 ezredik kilométerüket, de még mindig működőképes állapotban vannak.

 

A kiállítás részét képezi egy kocsifecskendő is, amelyet fénykorában még lovakkal vontattak, de a látogatók megnézhetnek nagyjából 50, különböző korszakokból származó tűzoltókészüléket is. A tűzoltók azt is bemutatják, hogy az elődeik régen milyen ruhákban küzdöttek a lángok ellen, a helyettes parancsnok elmondta, hogy a kiállítás szervezésekor odafigyeltek arra, hogy a ruhákhoz a megfelelő korabeli sisakok tartozzanak. Bálint azt is elmesélte, hogy a kiállításhoz több cég, és néhány másik tűzoltóegyesület is hozzájárult, így az állományuk folyamatosan gyarapodik.

 

Bálint kérdésünkre elmondta, hogy a számára legkedvesebb műkincs egy olyan tűzoltóutánfutó, amely jelenleg még nem található meg a kiállításon, de már aktívan dolgoznak azon, hogy megérkezzen Hosszúperesztegre a jármű, amit régen csak tűzoltótargoncának hívtak. A helyettes parancsnok elmesélte, hogy a targoncát úgy kell elképzelni, mint egy ponyvás utánfutót, annyi különbséggel, hogy a „ponyva” csónakká alakítható, amivel, ha úgy adódik, nagyobb víztömegeken is keresztül lehet evezni. A tűzoltótargoncákban a csónak mellett tömlőket és egyéb, a tűzoltáshoz szükséges eszközöket tároltak.

Bálint elmondta, hogy a kiállításra már most szép számban érkeznek a látogatók, hetente fogadják az érdeklődőket. Az egykori magtár épületébe kilátogatott már egy sárvári iskoláscsoport, de még egy müncheni hivatásos tűzoltó is, akinek Magyarországon van egy háza. A kiállítás előzetes telefonos egyeztetés után látogatható, de mivel az önkéntes tűzoltók között mindig készenlétben van valaki, így szinte bármikor körbenézhetnek az érdeklődők.

 

A parancsnokhelyettes azt mondja, ugyan a kiállításon már szép számban találhatók tárgyak, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél interaktívabb legyen a tárlat. Jelenleg azokkal a táblákkal foglalkoznak, amelyeket majd a kiállított tárgyak mellett helyeznek el, de már tervben van az is, hogy az egykori magtár tartozó kaszálót egy fás területté alakítsák át. Az ehhez szükséges fásításhoz egy folyamatban lévő pályázatuk eredménye lehet a megoldás.

 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.