Donald Trump beperelte a Facebookot, a Google-t és a Twittert

Vágvölgyi Bálint 2021-07-09 09:13:00
A volt elnök szerint jogellenesen tiltották le a fiókjait.

Donald Trump előző amerikai elnök keresetet indított a Facebook, a Google és a Twitter, illetve a három internetes óriásvállalat vezérigazgatója ellen, amiért szerinte jogellenesen letiltották a fiókjait.

A miami kerületi bíróságon szerdán benyújtott perirat szerint a szóban forgó cégek megsértették a szólásszabadság jogát, amelyet az amerikai alkotmány első kiegészítése garantál. Trump csoportos keresetet kíván indítani, azaz más letiltott felhasználók érdekeit is képviselné, hangsúlyozva, hogy ezek az oldalak tisztességtelenül elnémítják a konzervatív hangokat. Kijelentette: bárki a "cenzúra" áldozatává válhat, ha ezt még vele is megtehették.

A korábbi elnök a három vállalatot és vezérigazgatóikat is beperelte, a Facebookot és Mark Zuckerberget, a Twittert és Jack Dorseyt, illetve a Google-t és Sunder Pichait, s fiókjai gyors helyreállítását követelte.

"Történelmi győzelmet fogunk aratni az amerikai szabadságért és a szólásszabadságért" - emelte ki Trump a New Jersey állambeli Bedminsterben található golfpályáján tartott sajtótájékoztatóján.

Az érintett techcégek egyelőre nem kommentálták a történteket.

A Facebook, a Twitter és a YouTube azután tiltotta le Trump fiókjait, hogy az akkori elnök hívei egy gyújtó hatású beszédét követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump sohasem ismerte el vereségét, s arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

Nem sokkal később 36 amerikai állam és a szövetségi főváros, Washington ügyészsége bejelentette, hogy pert indítanak a Google ellen, mert úgy vélik, hogy a techóriás a trösztellenes törvényt megsértve követel 30 százalékos díjat a Play Store-ból letölthető alkalmazások készítőitől a vásárlásokból és az előfizetésekből. A perirat szerint a Google kizárólagos szerződésekkel, műszaki korlátozásokkal és "félrevezető" biztonsági figyelmeztetésekkel szorította ki a konkurenciát az Android-appok piacáról. A vádhatóság szerint ezzel csökkent a kínálat és emelkedtek az árak, aminek a fogyasztók látták kárát.

"A Google évek óta az internet kapuőre, de újabban már digitális eszközeink felett is befolyásra tör, ami miatt mindannyian többet fizetünk a nap mint nap használt alkalmazásokért. Ismét annak lehetünk tanúi, hogy a Google a piac uraként törvényellenesen eltiporja a konkurenciát és milliárdos profitra tegyen szert" - fogalmazott közleményében Letita James New York-i ügyész, akit a The Hill című washingtoni hírportál idéz.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.