A FŐKERT tudna feladatot annak, aki dolgozni szeretne

Papp László Tamás 2021-06-30 16:38:44
Avagy: hogyan nem lesz vadvirágos egy rét?

 Hétről hétre bemutatjuk egy-egy rovarbarát területünk növényvilágát, ám az eheti híradásunknak aktualitása az „önkéntes közterületi parkgondozás”

– indul a FŐKERT Facebook-oldalán az e témába vágó bejegyzés

Fontos megjegyezni, hogy a Főkert nagy örömmel áll rendelkezésre, tudunk feladatot adni annak, aki tenni szeretne, de mindig szakmai irányítással tesszük ezt. Hogy miért van erre szükség, hisz egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni? Épp azért, mert egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni… csak közben arra is figyelni kell hogy:

1) nem hagyunk kaszálékot a területen

2) élő fák körül különösen körültekintően használjuk az eszközt, a fák törzsébe nem vágunk bele, mert ezzel őket betegítjük meg, utat adva a fertőzéseknek és kórokozóknak

3) nem gyűjtjük műanyag zsákba a kaszálékot, hanem autóinkra felvillázva a komposzttelepünkre szállítjuk, ahol komposztálás után a fővárosi területek tápanyag utánpótlásánál kerül felhasználásra

4) ha hulladék képződik a munkánk során, azt minden esetben eltakarítjuk, nem hagyjuk ott.

Fotó: FŐKERT Zrt. Facebook-oldala

A kijelölt területen sokszínű növényvilág van (volt) alakulóban, többek között, fehér és vörös here, papsajtmályva, katángkóró, indás pimpó, egynyári seprence, lándzsás útifű, mezei cickafark, apró szulák, útszéli imola és kerek repkény volt látható a nyári aszály ellenére is, a pázsitfüvek közül angol és francia perje és csomós ebír nőtt itt

– teszik hozzá a posztban. 

A minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett, de, ahogy már többször leírtuk, az egérárpa (toklász) kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza

– figyelmeztet a cég.

Fotó: FŐKERT Zrt. Facebook-oldala

A Duna a tavaszi-őszi madárvonulás fontos útvonala is, a folyó menti zöld sávokban, szigetekben találnak eleséget a vonuló madarak, hogy energiát gyűjtsenek.

Most nyáron, a költési időszakban ezek a zöld foltok az itt maradó fészkelőknek adnak helyben terített asztalt, hiszen minél több rovar él egy területen, annál bőségesebb táplálékbázist jelent a madarak számára – így egyrészt kialakulhat egy normál tápláléklánc, másrészt a velünk élő madaraknak a költés és fiókanevelés során megnőtt energiaigényét is ki tudjuk elégíteni, ezzel az új generáció megmaradásának esélyét is megnöveljük

– mondják ugyanitt.

Aki valóban felelősséget érez a természet iránt, vagy segítené munkánkat, jelentkezzen nálunk nyugodtan, örömmel látjuk a családi, lakossági, vagy akár céges közösségeket önkéntesként, de kérjük szépen: soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába

– zárul a poszt.

Mint ismert, a Fidelitas akciója nyomán belpolitikai dimenzióba is helyeződött a méhlegelők ügye.

Fidelitas: Méhlegelő? Ugyan, azt bárki mondhassa!

Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok.A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel.Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk!Élhetőbb, tisztább, dugóktól és gaztól mentes Fővárost érdemelnek a budapestiek! - írják abban a Facebook-poszt ban, amiben büszkén hirdetik, hogy végig kaszálták a kijelölt területet.

A témában Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester a 24.hu szerint korábban azt mondta:

Környezetvédelmi szempontból kritikus kérdés a méhek és általában a növények beporzását végző rovarok ökológiai szerepe, és a számukra szükséges területek épsége. A városi életnek azonban velejárója, hogy a közvetlen környezetünket igyekszünk rendszerezni, de ezt a két szempontot össze kell egyeztetni.

– fogalmazott.

A Városgondnokság tehát az általa folyamatosan gondozott 3,8 millió négyzetméternyi zöldterület pár százalékát kijelölte úgynevezett “méhlegelő” területnek, melyet igyekszünk érintetlenül megőrizni, fenntartani a beporzást végző rovarok számára. Vigyázzunk mindannyian a környezetünkre!

– tette hozzá Cser-Palkovics.

Aki 444.hu-nak azt válaszolta a Fidelitas-akcióval kapcsolatban:

 A városlakóktól csak azt kérjük: fogadják el, hogy igenis mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben, és nem csak az önös érdekek és énközpontú szemlélet röghöz kötése az egyetlen irány. Nagyon sokan tájékozódnak a témakörben és támogatják a kezdeményezést, ami igazán örömteli

– mondta.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.