A FŐKERT tudna feladatot annak, aki dolgozni szeretne

Papp László Tamás 2021-06-30 16:38:44
Avagy: hogyan nem lesz vadvirágos egy rét?

 Hétről hétre bemutatjuk egy-egy rovarbarát területünk növényvilágát, ám az eheti híradásunknak aktualitása az „önkéntes közterületi parkgondozás”

– indul a FŐKERT Facebook-oldalán az e témába vágó bejegyzés

Fontos megjegyezni, hogy a Főkert nagy örömmel áll rendelkezésre, tudunk feladatot adni annak, aki tenni szeretne, de mindig szakmai irányítással tesszük ezt. Hogy miért van erre szükség, hisz egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni? Épp azért, mert egy damilos fűkaszát bárki tud kezelni… csak közben arra is figyelni kell hogy:

1) nem hagyunk kaszálékot a területen

2) élő fák körül különösen körültekintően használjuk az eszközt, a fák törzsébe nem vágunk bele, mert ezzel őket betegítjük meg, utat adva a fertőzéseknek és kórokozóknak

3) nem gyűjtjük műanyag zsákba a kaszálékot, hanem autóinkra felvillázva a komposzttelepünkre szállítjuk, ahol komposztálás után a fővárosi területek tápanyag utánpótlásánál kerül felhasználásra

4) ha hulladék képződik a munkánk során, azt minden esetben eltakarítjuk, nem hagyjuk ott.

Fotó: FŐKERT Zrt. Facebook-oldala

A kijelölt területen sokszínű növényvilág van (volt) alakulóban, többek között, fehér és vörös here, papsajtmályva, katángkóró, indás pimpó, egynyári seprence, lándzsás útifű, mezei cickafark, apró szulák, útszéli imola és kerek repkény volt látható a nyári aszály ellenére is, a pázsitfüvek közül angol és francia perje és csomós ebír nőtt itt

– teszik hozzá a posztban. 

A minden bizonnyal jószándékú önkéntesek célja az egérárpa kiirtása lehetett, de, ahogy már többször leírtuk, az egérárpa (toklász) kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza

– figyelmeztet a cég.

Fotó: FŐKERT Zrt. Facebook-oldala

A Duna a tavaszi-őszi madárvonulás fontos útvonala is, a folyó menti zöld sávokban, szigetekben találnak eleséget a vonuló madarak, hogy energiát gyűjtsenek.

Most nyáron, a költési időszakban ezek a zöld foltok az itt maradó fészkelőknek adnak helyben terített asztalt, hiszen minél több rovar él egy területen, annál bőségesebb táplálékbázist jelent a madarak számára – így egyrészt kialakulhat egy normál tápláléklánc, másrészt a velünk élő madaraknak a költés és fiókanevelés során megnőtt energiaigényét is ki tudjuk elégíteni, ezzel az új generáció megmaradásának esélyét is megnöveljük

– mondják ugyanitt.

Aki valóban felelősséget érez a természet iránt, vagy segítené munkánkat, jelentkezzen nálunk nyugodtan, örömmel látjuk a családi, lakossági, vagy akár céges közösségeket önkéntesként, de kérjük szépen: soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába

– zárul a poszt.

Mint ismert, a Fidelitas akciója nyomán belpolitikai dimenzióba is helyeződött a méhlegelők ügye.

Fidelitas: Méhlegelő? Ugyan, azt bárki mondhassa!

Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok.A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel.Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk!Élhetőbb, tisztább, dugóktól és gaztól mentes Fővárost érdemelnek a budapestiek! - írják abban a Facebook-poszt ban, amiben büszkén hirdetik, hogy végig kaszálták a kijelölt területet.

A témában Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester a 24.hu szerint korábban azt mondta:

Környezetvédelmi szempontból kritikus kérdés a méhek és általában a növények beporzását végző rovarok ökológiai szerepe, és a számukra szükséges területek épsége. A városi életnek azonban velejárója, hogy a közvetlen környezetünket igyekszünk rendszerezni, de ezt a két szempontot össze kell egyeztetni.

– fogalmazott.

A Városgondnokság tehát az általa folyamatosan gondozott 3,8 millió négyzetméternyi zöldterület pár százalékát kijelölte úgynevezett “méhlegelő” területnek, melyet igyekszünk érintetlenül megőrizni, fenntartani a beporzást végző rovarok számára. Vigyázzunk mindannyian a környezetünkre!

– tette hozzá Cser-Palkovics.

Aki 444.hu-nak azt válaszolta a Fidelitas-akcióval kapcsolatban:

 A városlakóktól csak azt kérjük: fogadják el, hogy igenis mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben, és nem csak az önös érdekek és énközpontú szemlélet röghöz kötése az egyetlen irány. Nagyon sokan tájékozódnak a témakörben és támogatják a kezdeményezést, ami igazán örömteli

– mondta.

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.