Egy eddig ismeretlen embercsoport nyomaira bukkanhattak Izraelben

Fehér Buda 2021-06-26 10:40:15
A 100 ezer éves maradványok jelenthetik a kapcsot a neandervölgyi és a korai emberek között.

Emberi maradványokra találtak egy izraeli víznyelőben, írja a Guardian. A maradványok viszont minden előzetes elképzelésnél régebbről, nagyjából 100 ezer évvel ezelőttről származnak, és az emberek egy olyan csoportjához tartoznak, akikről eddig még nem is tudtunk.

A régészek a csontok mellett több korai kőeszközt is feltártak, de lovak, őzek és ökrök maradványaira is ráleltek Izrael középső területén található Ramlában. A szakértők azt mondják, a csontok tulajdonságaiban fellelhető néhány, a neandervölgyi emberre hajazó vonás, de találhatóak bennük a korai emberekre jellemző tulajdonságok is. Az ásatás területén egy időben Homo Sapiensek is éltek, ám a most megtalált csontok egészen biztosan nem hozzájuk tartoznak.

Az újonnan felfedezett emberfajtát az ásatás helyéről, Nesher Ramláról keresztelték el a régészek, akik szerint a most megtalált kapocs a neandervölgyiek és a korai emberek között kulcsfontosságú szerepet tölthet be az emberi evolúció feltérképezésében.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

 
 

A kutatók hosszú ideig úgy gondolták, hogy a neandervölgyi ember Európában fejlődött mi, mert itt találták meg a legrégebbre visszavezethető maradványokat. Az elmúlt időszakban viszont egyre több kérdőjel született az elképzelés körül, a szakértők pedig azt feltételezték, hogy az evolúciós láncból hiányozhat még néhány szereplő, az egyik ilyen embercsoport lehet a Nesher Ramla Homo.

Magáról az ásatás helyszínéről azt mondják a szakértők, hogy régen egy tó lehetetta víznyelő helyén, ami magához vonzotta először az állatokat, majd később az embereket. A maradványok mellett talált kőeszközöket 120 és 140 ezer évesre tippelik a régészek, akik megjegyezték azt is, hogy a Nesher Ramla Homo olyan technikákat alkalmazott, amelyet eddig csak a neandervölgyi emberek és a Homo Sapiens körében tapasztaltak.

A régészek úgy gondolják, a felfedezésükre különféle reakciók érkezhetnek majd a történészek részéről, abban viszont egészen biztosak, hogy a terület fekvése miatt az emberi evolúció egyik eddig fel nem tárt pontját sikerült megtalálnik. Ramla ugyanis Afrika és Eurázsia között nagyjából félúton található, így egy fontos állomása lehetett az Afrikából kivándorló emberek számára.

Szólj hozzá!

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.

Aláírást gyűjtenek Gönyűn a Postakocsi Fogadó megmentéséért

A West Hungaria Bau a tulajdonos, de nem csinál semmit a lassan széteső, Mária Terézia-korabeli épülettel.

18 fok, iskolák költözése: drámai intézkedések a Győri Szakképzési Centrumnál

Október 15-től Bercsényit bezárják, a tanulók a Baross iskolába költöznek, a Barossba járók a Deákba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak. A Gábor Lászlót is érintheti az átszervezés.

400 forintba fog kerülni egy óra a győri Dunakapu mélygarázsban

Nőnek a parkolóházak és mélygarázsok díjai.

Petíció indult a győri uszodák kinyitásáért

Közben az Aqua Sportközpont nagymedencéjét már leeresztették.

Simon Róbert Balázs mindent is csinált múlt héten, csak a szentiváni fórumra nem ment el

Kommentben próbálták felhívni erre a figyelmet hétösszegző videója alatt a szentiváni civilek, de törölték a kommentjeiket.

LMP: A szélenergia ügyében meg tudjuk győzni Orbán Viktort

2016 óta gyakorlatilag tilos szélturbinákat építeni Magyarországon.

Átadták az Audi kibővített győri szerszámgyárat

Az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárának 3,8 milliárd forintos bővítését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta a beruházásösztönzési program részeként.

Kiadó a szombathelyi MSH büféje

Nettó 166 ezer 400 forintos havidíjról indul a licit.