Több tucat hawaii bébipolipot lőttek az űrbe a kutatók

Fehér Buda 2021-06-23 19:23:00
Az állatok jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson úszkálnak.

Több tucat bébipolipot nevelgetnek a szakemberek a Nemzetközi Űrállomáson, írja a Guardian. Az eredetileg Hawaiiról származó állatokat a Hawaii Egyetem kutatói keltették ki egy laboratóriumban. Az apró állatokat aztán Elon Musk cége, a SpaceX különböző ellátmányokkal juttatta fel az űrállomásra néhány héttel ezelőtt.

A kutatók a polipokkal azt aakarják felmérni, hogy miként hat az élő szervezetekre az űrrepülés. A kísérlethez egy olyan polipfajtát választottak, amelyek a sötétben egy baktérium segítségével világítanak. Erre azért volt szükségük, mert korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az asztronauták testében megváltoznak a mikróbák arányai az űrben eltöltött időszak után, a szakemberek a polipokon keresztül azt akarják kivizsgálni, hogy az ilyen változások károsak lehetnek-e az egészségre.

Fotó: Pixabay

A hawaii polipok szimbiózisban élnek néhány természetes baktériummal, és mivel a köztük lévő kapcsolatot relatíve könnyen lehet vizsgálni, a kutatók arra számítanak, hogy a változásokat is könyebben ki tudják majd mutatni. Azt már régóta lehet tudni, hogy az asztronauták testére különös hatást gyakorol az úgynevezett mikrogravitáció. A szakértők azt mondják, az űrben eltöltött időszak után az emberek immunrendszere másképp kezd el működni.

A Hawaii Egyetem kutatói szerint emiatt az emberek immunrendszere jelentősen legyengülhet az űrben, éppen ezért nem is ritka, hogy az asztronauták olyan kórokozók miatt betegednek le, amelyek egyébként semmilyen problémát nem okoznának a földi környezetben. A hawaii kutatók szerint az immunrendszer helyreállítása kritikus lépés lehet, ha az emberiség a Holdat, vagy akár a Marsot is kolonizálni akarja. 

A Hawaii Egyetem kutatói a világ több pontjára  is elküldik a kitenyésztett polipokat, mivel a vízi élőlényekkel rendkívül könnyű dolgozni. Az aprócska állatok csak úgy hemzsegnek Hawaii szigetei körül, így a belük zajló kutatások nem veszélyeztetik a fajt. Az űrbe kilőtt állatok pedig nemsokára vissza is térhetnek a Földre, a kutatók valamikor júliusban hozzák majd le őket, hogy földi körülmények között is megvzsigálhassák őket.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”