Újrahasznosított jelmezek, díszletek és kellékek - Zöld színházzá válhat a jövőben a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Székely Zoárd 2021-06-17 14:51:00
Mutatjuk, milyen darabokat lehet megtekinteni a 2021/2022-es évadban.

„Tíz premiert tervez a 2021-2022-es évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház, ötöt a bérletes előadások keretében, ötöt pedig bérleten kívül"

– közölte a szombathelyi Weöres Sándor Színház csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Tibor, a színház igazgatója.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 Október elsején a nagyszínpadon tervezik bemutatni Jimmy Roberts - Joe Dipietro Ájlávjú című musicaljét, október 15-én a Márkus Emlília teremben pedig Jacques Audiberti Árad a gazság című színművét adják elő.

Decemberben 3-án a Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat közös produkciójaként mutatják majd be a nagyszínpadon be William Shakespeare jól ismert komédiáját Vízkereszt, vagy amit... címmel, a Márkus Emília teremben pedig december 31-én egy kabarébemutatót láthat a közönség, melynek címe Shakespeare a mellényzsebben, rendezője pedig Kelemen Zoltán.

Február 11-én mutatják be a nagyszínpadon Bartha Lajos Szerelem című színművét, a Márkus Emília teremben pedig március 11-én Voltaire Candide című pikareszkjét állítják színpadra.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A bérleten kívüli előadások sorát Visky András Pornó című egyszemélyes játéka nyitja majd, a mű valamikor szeptemberben kerül színre a WS Stúdiószípadán. A történet egy munkájában ellehetetlenített színésznőről szól, aki annak ellenére megpróbál nem félni, hogy a hatalom megfigyelteti mint "Pornó" fedőnév alatt nyilvántartott célszemélyt.

Külön jellegzetessége ennek a színdarabnak, hogy minden egyes díszletelem, jelmez és kellék újrahasznosított anyagból készült.

Október 8-án szintén a Stúdiószínpadon láthatja a közönség a Szombathelyi Bábszínház és a Weöres Sándor Színház közös vállalkozásaként Patrick Ness - Siobhan Dowd Szólít a szörny című, első sorban fiataloknak szóló játékát, ugyanitt láthatja a fiatal közönség az Ajándék című előadást a WS és a Kerekasztal Színházi és Nevelési Központ előadásában.

Jövő év májusában tervezik bemutatni a Márkus Emília teremben egy vasi szerző, Szenkovits Péter Kavicsröptetők című első darabját, amelynek három szereplője Kiss Mari, Trokán Péter és Balogh János lesznek.

Szintén jövő májusban a 2022-2023-as évad első premierjeként Csehov Sirály című színművének bemutatását is tervezik Szardar Tagirovszkij rendezésében.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 Az igazgató hangsúlyozta, hogy továbbra is repertoáron maradnak az Ádám almái, a Haragossziget, az Abigail bulija, A padlás és a Farsang című előadások, valamint a 2020/2021-es évad legsikeresebb darabja, A Pál utcai Fiúk is.

Hasznos újdonság, hogy bevezetik a „szabad bérletet", amely a 2021/2022-es évadban bemutatott minden előadásra beváltható tetszés szerinti időpontban 2022. június 15-ig, a szabad helyek függvényében.

„Lesznek távozók és érkezők"

– közölte Szabó Tibor, ám több részletet egyelőre nem árult el, július elsején a színház évadzáró társulati ülésén fogják ismertetni a neveket.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 
Zöld színház Szombathelyen

„Egy színháznak fontos küldetése kell legyen a fenntarthatóság és a környezettudatosság, ennek egyik eleme, hogy újrahasznosított anyagból készült díszletelemeket, jelmezeket és kellékeket használunk az előadáshoz. Ezen kívül fontos az energiahatékonyság javítása az épületen belül, ami egy többlépcsős folyamat lesz"

– jelentette be Németh Károly, a színház produkciós menedzsere.

Kiemelte, hogy a közelmúltban a szombathelyi színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház által alapított Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez, így ma már 21 hazai kulturális intézmény tagja ennek a társulásnak, amelynek alapvető célja, hogy segítse a környezettudatos szemléletváltást a magyar színjátszás világában.

„Ezt a jövőben is szeretnénk fenntartani, hogy korábbi díszletelemek és jelmezek újrahasznosításával fogjunk hozzá egy új produkció megvalósításához"

– mondta Németh Károly.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 
Saját magazint indít a Weöres Sándor Színház

„Egy összművészeti magazint kívánunk elindítani a színház honlapján, ami remélhetőleg meg fog jelenni nyomtatott formában is, ehhez viszont egyelőre keressük a támogatókat"

– jelentette be Szabó Tibor.

Elmondása szerint a Ráadás Kulturális Magazin a Weöres Sándor Színház aloldalaként fog működni, így kívánnak különféle szöveges, fényképes, illetve mozgóképes anyagokkal, valamint egyéb információkkal szolgálni a közönség számára.

„Fontos, hogy nem a hivatalos honlap eddigi tartalmait helyettesíti, hanem azokat kibővítve, színesítve jutnának el reményeink szerint mindenkihez, nem csak a színház iránt érdeklődőkhöz. A magazin tehát nem kizárólag a mi színházunkról szólna, hanem a város, illetve a megye kulturális értékeiről, történéseiről és szereplőiről is, előtérbe helyezve a társművészeteket"

– foglalta össze a színházigazgató. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 
Ingyen színházjegyekkel támogatják a város egészségügyi dolgozóit

Két héttel ezelőtt a Szimfónia Kávézóban tartott jótékonysági koncertet a Mágikus Mintha zenekara, az ott összegyűlt összeget pedig most is nemes célra szeretné felkínálni az együttes.

„Az elmúlt másfél év hihetetlen nehézséget okozott mindenkinek, elsősorban az egészségügyi dolgozóknak. Éppen ezért azt találtuk ki a csapattal, hogy a befolyt összegből színházjegyeket vásárolunk, amiket eljuttatunk a Markusovszky Kórház dolgozóinak, remélve, hogy ezzel tudunk egy kis segítséget nyújtani"

– közölte Balogh János, a Weöres Sándor Színház színésze és a Mágikus Mintha zenekar tagja.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Szólj hozzá!

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.

20 és fél millió forintot és ezer eurót lopott el egy győri panzióból egy fiatal pár

Egy saját maguk által írt névtelen levél azonosította ez elkövetőket.

Váradi és Ferencz kimaradt a kosár-válogatott keretéből

A magyarok ma este meccselnek a franciákkal.