Czeglédy: Amíg nem szólt bele a politika, a NAV részéről nem merült fel bűncselekmény

Farkas Bazsi 2021-06-17 19:08:00
Czeglédy Csaba meghallgatásának tudósítása a helyszínről!

A NER-sajtó kereszttüzében közelítette meg Czeglédy Csaba a Kecskeméti Törvényszék épületét. Az utolsó 100 méteren jobbról és balról is az arcába nyomták a mikrofonokat - kezdi helyszíni tudósítását a kecsup.hu.

Csúnya vége lesz az ügynek, de nem a mi szempontunkból – válaszolta az újságíróknak.

Fotó: kecsup.hu

Lényegében a tárgyalóteremig követték a stábok az elsőrendű vádlottat. Az emeleten Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselővel találta magát szemben, aki néhány órát ma erre a tárgyalásra szánt. Úgy, hogy közben a Fidesz-frakció Debrecenben ülésezik. Hogy mit mondott Budai a tárgyalás előtti sajtótájékoztatóján, arról itt írt a Kecsup. A teremben már nem lehetett felvételeket készíteni, így az operatőröknek és a fotósoknak már nem volt itt munkája.

Mosolyoghatnék is a vádon, de itt ülök a vádlottak padján

Czeglédy Csaba azzal kezdte, hogy vallomást tesz. Elmondta, hogy több év óta ez az első lehetősége, hogy érdemi védekezést terjesszen elő ebben az ügyben.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és társai egy olyan számlázási rendszert alakítottak ki, amely segítségével a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülték, és a számlázási lánc végén lévő Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. Ezzel a vád szerint az állami költségvetésnek 6 milliárd forint kárt okoztak.

Czeglédy az elsőrendű vádlottja az ügynek. Előadta, hogy magát és munkatársait is megvédi. Becsülettel és tisztességesen dolgoztak munkatársai az általa irányított cégnél, és senki nem követett el bűncselekményt.

Szándékosan nem károsítottuk meg a költségvetést. Még az ügyészség sem állítja, hogy a Humán Operatort azért hoztuk létre, hogy bűncselekményeket kövessünk el – szögezte le a vádlott.

Elmondta azt is, hogy belső szabályzatok, megbízások alapján működtek, ehhez a szükséges engedélyeik megvoltak. Folyamatosan adóhatósági vizsgálat alatt állt a cég, a hatóságok megismerhették a szabályzatokat, a működésüket.

Képtelenség amivel vádolnak. Vagyis az, hogy bűnszervezetet hoztam létre és működtettem. Hiszen minden megismerhető volt és átlátható. Csak azért nem mosolygok a vádon, mert itt ülök a vádlottak padján – tette hozzá.

Czeglédy elmesélte, hogy sem magát, sem családját, sem másokat nem veszélyeztetett volna.

Egy cég vezetése felelősséggel jár. Jogász vagyok, észrevettem volna, ha bárki a cégnél átlépi a határt. Két millió forintot kerestem itt, miközben ügyvédként is dolgoztam, ráadásul önkormányzati képviselő voltam akkor is. Nem kockáztattam volna, nem állt érdekemben, hogy bűncselekményt kövessek el. Mindig a legális keresetemből éltem – mondta.

Fotó: kecsup.hu

Czeglédy: A nyomát sem találják a 6 milliárdnak, mert nem is tűnt el

Arról a 6 milliárd forintról is beszélt, amellyel a vád szerint megkárosították az állami költségvetést. Erről elmondta, hogy a 6 milliárd forintnak a nyomát sem találták meg, annak ellenére, hogy kormánypárti képviselők szerint ellenzéki pártok kasszáiba került.

Ez nem igaz. Azért nem találták meg a pénzt, mert nem lett eltüntetve a pénz – szögezte le.

Nincs szó fiktív számlákról, nincsenek offshore cégek sem a történetben. A döntéseket maga hozta, ha voltak köztük rosszak, a felelősség ezekért is őt terheli – jelentette ki Czeglédy.

Nyomás alatt állították páran, hogy tudták, hogy bűncselekmény történik, de ez nem igaz. Nem volt ilyen. Ha anno bárki jelzi, hogy bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor azzal foglalkoztam volna. Megdöbbentem azokon a vallomásokon, amelyek bűncselekmények elkövetéséről szóltak. Bízom benne, hogy a szembesítésen ezeket tisztázhatjuk – jelentette ki a vádlott.

Amíg a politika nem szólt bele, a NAV-nál fel sem merült bűncselekmény

Czeglédy már többször nyilatkozta, hogy szerinte koncepciós ügyről van szó, erre utalt a kihallgatásán is. Azt mondta, hogy ez nem egy kölségvetési csalásról szóló ügy. Ha ez szokványos büntetőügy lenne, akkor a tucatnyi törvénysértésre nem került volna sor, amelyek megtörténtek az eljárások során – hangoztatta.

Egészen addig, amíg politkai és bizonyos gazdasági szereplők nem szóltak bele a hatóság munkájába, addig a NAV-nál sem merült fel, hogy bűncselekmény történt volna – állította Czeglédy Csaba.

A Kecskeméti Törvényszék szerinte tisztességes munkát végez, de a bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy az ügy korábbi szakaszaiban voltak-e tisztességtelenségek. Majd hosszasan sorolta azokat a -szerinte- törvénytelenségeket, amelyeket vétettek az eddigi eljárás folyamán. Ez olyan hosszú lista, hogy ma véget sem ért ezek felsorolása. Egy későbbi időpontban folytatódik a per - zárta tudósítását a kecsup.hu.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.