A Czeglédy-per egyik vádlottja kényszerűségből vallott és kevert az ügybe politikai szálakat

ugytudjuk.hu 2021-06-16 15:13:00
A VI. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és húsz társa ellen indított per.

A VI. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és húsz társa ellen indított per, amelyben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények szerepelnek a vádak között - írja a kecsup.hu.

Vallomást kívánok tenni – kezdte a kihallgatását a vádlott. Majd leszögezte, hogy korábbi vallomásait nem tudja tovább fenntartani. Ezekről és a vallomások körülményeiről kezdte beszédét. Elmondta, hogy 2017 augusztusában a nyomozók kihallgatásra hívták a NAV-hoz. Tudta, hogy már vannak letartóztatottak az ügyben. Végül őt is előzetesbe helyezték azzal az indokkal, hogy elszökhet. Ahogy bekerült a szegedi börtönbe, két hétre rá bántalmazták, de annyira, hogy bőven nyolc napon túli sérülést szenvedett. A bal dobhártyája levált a dobüregről. Elmondása szerint nagyon kemény zárkába tették, kilenc erőszakos bűnelkövetővel együtt. Nem tudja, hogy ez tudatos volt-e. Végül mostanra, a negyedik műtét után 90%-os a hallása. A vádlott elmondta, hogy nem akartak kérdezni egyszer se tőle. Talán a megtörés része volt ez is – tette hozzá. Első kihallgatása saját kérésére történt. Anyjával üzent, hogy szeretne vallomást tenni, de igazából nem volt tisztában vele, mivel vádolják. Első vallomását ügyvéd nélkül tette meg. A nyomozók mondták neki, hogy ez nem túl jó ötlet. Azonban elvesztette apját, a füle megsérült, az életét is veszélyben érezte. Úgy volt vele, hogy elmond bármit, csak szabaduljon ebből a helyzetből. Ráadásul ekkoriban Angliában kereskedelmi pilóta munkája volt már, amelyet szakhatósági engedélyek mellett végezhetett. Ezek lejárás előtt voltak, szerette volna meghosszabbítani azokat. Ez egy újabb ok volt a szabadulásra. A börtön idején volt felesége és édesanyja tartotta el, nem akarta elveszíteni a pilóta munkáját. Ezért vallomást tett annak reményében, hogy kiengedik.

Czeglédy Csaba valóban nem volt ma Kecskeméten merthogy meg sem idézte mára a Kecskeméti Törvényszék

Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő "Czeglédy ügyi kormánybiztos", azzal haknizta tele a kormány sajtót, hogy Czeglédy Csaba ma elkezdődött perén Czeglédy még csak meg sem jelent. Budai Gyula az MTI tudósítása szerint azt is mondta, hogy a vádlottak közül senki nem jelent meg a tárgyaláson, beteget jelentettek, így a bíróság annyit tudott érdemben haladni, hogy a tizenkilencedrendű vádlott vallomását - aki egyébként lemondott a tárgyalás jogáról - felolvasta.

Üzent az ügyvéd: politikai szálak kellenének a vallomásokban

Mint mondta, helyzetét nehezítette, hogy kijelölt ügyvédjével megszakadt a kapcsolata. Fogvatartotti mobiltelefonja három hónapig nem működött (mint mondta, bizonyára véletlenül), másikat nem adtak, így nem tudott az ügyvéddel kommunikálni. A beszélők pedig nem voltak alkalmasak arra, hogy ott mások előtt a védekezést beszéljék meg. Végül másik kirendelt ügyvédet kapott, aki elmondta neki, hogy korábbi vallomása elég ahhoz, hogy elítéljék, ugyanakkor más irányba vinnék az ügyet, politikai szálakat látnának a történetben. Ellenzéki pártok, politikusok kellenének a vallomásokba, és ha terhelő vallomásokat tesz, egyszer hálásak lesznek neki. Mondta el tehát a VI. rendű vádlott a mai kihallgatásán.

Megtettem. Olyanokkal mártottam be másokat, amik nem voltak igazak, csak azért, hogy meneküljek a börtönből. Féltettem az életemet – mondta el a vádlott.

Ehhez -állítása szerint- instrukciókat is kapott. Mindig valljon magára, de valamit mondjon Czeglédy Csabáról is. Állítása szerint volt olyan kihallgatás, amelyre úgy ment, hogy tudta kiről kell beszélnie, és olyat kell mondania, amely alapján le tudják tartóztatni. Elmondása szerint az egyik kihallgatáson felmerült, hogy talán egyszer egyezséget is tudnak neki ajánlani, de, hogy milyet, arról nem volt szó.

Csak utaltak rá, ha segítem a munkájukat, akkor lehet szó egyezségről valamikor – mesélte a vádlott.

Azt nem állította a tárgyaláson, hogy az ügyészségtől érkezett a kérés, de ügyvédje jelezte, hogy Czeglédy Csaba testvérét is be akarják hozni a perbe, rá is kellene valamilyen terhelőt mondani. Ezt is megtette végül.

Ekkor azonban az ügyvéd jelezte, hogy nem elég, több politika kell, még több – idézi a vádlottat a kecsup.hu.

Hozzátette, hogy bár bizonyítani nem tudja, olyan érzése volt, hogy ügyvédje egyfajta szócső. Végül a börtönt elhagyhatta, lakhely elhagyási tilalom alá helyezték. Ebben az időben többször is kellett kiegészítő vallomásokat tennie. Ezeket nem ő kezdeményezte, mégis megkérdezték, hogy beírhatják-e hogy az ő kérései voltak. Ügyvédje javaslatára belement ebbe.

Jó lenne, ha interjút adna a Pesti Srácoknak

Szintén ebben az időben volt, hogy az ügyvédje azzal kereste meg, hogy a nyomozók boldogak lennének, ha a Pesti Srácoknak nyilatkozna. A mai tárgyaláson elmondta, hogy nem értette ezt a kérést, és ezzel együtt elgondolkodott, hogy milyen kapcsolat lehet a Pesti Srácok hírportál és a nyomozóhatóságok között. Bár nem korrekt lapként ismerte ezt a híroldalt, belement az interjúba. Azonban az előzmények ellenére is ledöbbent, amikor a laptól azzal keresték meg, hogy egyeztezni kellene az ügyészséggel az interjúról. Erről mutatott is egy levelet a bírónak.

A Pesti Srácok megnevezett munkatársa két méterrel ült mellettünk a mai tárgyaláson. Ő elmondta nekünk, hogy nincs ilyen levél, szerinte hamis bizonyítékot mutatott meg a bírónak a vádlott. Idegességében kapkodva mutogatta a telefonját, nem láttuk a szöveget, de elmondásából úgy tudjuk, hogy olyan levélváltás volt, amelyben arról írtak a vádlottnak, hogy “Lomnicinak” megmutatják a cikket. Amikor ezzel ment oda az újságíró a bíróhoz, az nem foglalkozott ezzel, miután a Pesti Srácok munkatársa nem szereplője az ügynek. A vádlott védője, Bárándy Péter is lezárta az újságírót azzal, hogy nem tud mit kezdeni azzal a felvetéssel, hogy hamis bizonyítékról lehet szó. A kormányzati propagandalap munkatársa a folyosón azt mondta, hogy miután névvel együtt keverték bele ebbe az ügybe, nem marad következmények nélkül, ami történt.

Nem ismerte el bűnöségét

A továbbiakban a vádlott már az őt érintő vádakról beszélt. Mint mondta, több iskolaszövetkezetben is dolgozott vezetőként, és ő maga, valamint minden munkatársa azon voltak, hogy a diákok mindig időben és pontosan ki legyenek fizetve. A vállalási díjak pedig -a váddal ellentétben- az iskolaszövetkezetek számlájára érkeztek. Az adókat is befizették, a bevallások is időben megtörténtek. Nem akarták az államot megkárosítani. Elmondta még, hogy iskolaszövetkezeti vezetőként mindig saját döntéseit hozta meg, nem mások utasításait hajtotta végre. Bűnösségét nem ismerte el - írja a kecsup.hu.

Az azonban igaz -mondta a vádlott-, hogy az egyik iskolaszövetkezetnél, ahol csupán tanácsadóként vett fel pénzt, nem adott erről számlát, bár ekkor vállalkozóként ezt meg kellett volna tennie. Elismeri, hogy itt nem járt el megfelelően, és nem adózott ezen pénzek után.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és társai egy olyan számlázási rendszert alakítottak ki, amely segítségével a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülték, és a számlázási lánc végén lévő Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. Ezzel a vád szerint az állami költségvetésnek 6 milliárd forint kárt okoztak.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.