A Czeglédy-per egyik vádlottja kényszerűségből vallott és kevert az ügybe politikai szálakat

ugytudjuk.hu 2021-06-16 15:13:00
A VI. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és húsz társa ellen indított per.

A VI. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és húsz társa ellen indított per, amelyben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények szerepelnek a vádak között - írja a kecsup.hu.

Vallomást kívánok tenni – kezdte a kihallgatását a vádlott. Majd leszögezte, hogy korábbi vallomásait nem tudja tovább fenntartani. Ezekről és a vallomások körülményeiről kezdte beszédét. Elmondta, hogy 2017 augusztusában a nyomozók kihallgatásra hívták a NAV-hoz. Tudta, hogy már vannak letartóztatottak az ügyben. Végül őt is előzetesbe helyezték azzal az indokkal, hogy elszökhet. Ahogy bekerült a szegedi börtönbe, két hétre rá bántalmazták, de annyira, hogy bőven nyolc napon túli sérülést szenvedett. A bal dobhártyája levált a dobüregről. Elmondása szerint nagyon kemény zárkába tették, kilenc erőszakos bűnelkövetővel együtt. Nem tudja, hogy ez tudatos volt-e. Végül mostanra, a negyedik műtét után 90%-os a hallása. A vádlott elmondta, hogy nem akartak kérdezni egyszer se tőle. Talán a megtörés része volt ez is – tette hozzá. Első kihallgatása saját kérésére történt. Anyjával üzent, hogy szeretne vallomást tenni, de igazából nem volt tisztában vele, mivel vádolják. Első vallomását ügyvéd nélkül tette meg. A nyomozók mondták neki, hogy ez nem túl jó ötlet. Azonban elvesztette apját, a füle megsérült, az életét is veszélyben érezte. Úgy volt vele, hogy elmond bármit, csak szabaduljon ebből a helyzetből. Ráadásul ekkoriban Angliában kereskedelmi pilóta munkája volt már, amelyet szakhatósági engedélyek mellett végezhetett. Ezek lejárás előtt voltak, szerette volna meghosszabbítani azokat. Ez egy újabb ok volt a szabadulásra. A börtön idején volt felesége és édesanyja tartotta el, nem akarta elveszíteni a pilóta munkáját. Ezért vallomást tett annak reményében, hogy kiengedik.

Czeglédy Csaba valóban nem volt ma Kecskeméten merthogy meg sem idézte mára a Kecskeméti Törvényszék

Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő "Czeglédy ügyi kormánybiztos", azzal haknizta tele a kormány sajtót, hogy Czeglédy Csaba ma elkezdődött perén Czeglédy még csak meg sem jelent. Budai Gyula az MTI tudósítása szerint azt is mondta, hogy a vádlottak közül senki nem jelent meg a tárgyaláson, beteget jelentettek, így a bíróság annyit tudott érdemben haladni, hogy a tizenkilencedrendű vádlott vallomását - aki egyébként lemondott a tárgyalás jogáról - felolvasta.

Üzent az ügyvéd: politikai szálak kellenének a vallomásokban

Mint mondta, helyzetét nehezítette, hogy kijelölt ügyvédjével megszakadt a kapcsolata. Fogvatartotti mobiltelefonja három hónapig nem működött (mint mondta, bizonyára véletlenül), másikat nem adtak, így nem tudott az ügyvéddel kommunikálni. A beszélők pedig nem voltak alkalmasak arra, hogy ott mások előtt a védekezést beszéljék meg. Végül másik kirendelt ügyvédet kapott, aki elmondta neki, hogy korábbi vallomása elég ahhoz, hogy elítéljék, ugyanakkor más irányba vinnék az ügyet, politikai szálakat látnának a történetben. Ellenzéki pártok, politikusok kellenének a vallomásokba, és ha terhelő vallomásokat tesz, egyszer hálásak lesznek neki. Mondta el tehát a VI. rendű vádlott a mai kihallgatásán.

Megtettem. Olyanokkal mártottam be másokat, amik nem voltak igazak, csak azért, hogy meneküljek a börtönből. Féltettem az életemet – mondta el a vádlott.

Ehhez -állítása szerint- instrukciókat is kapott. Mindig valljon magára, de valamit mondjon Czeglédy Csabáról is. Állítása szerint volt olyan kihallgatás, amelyre úgy ment, hogy tudta kiről kell beszélnie, és olyat kell mondania, amely alapján le tudják tartóztatni. Elmondása szerint az egyik kihallgatáson felmerült, hogy talán egyszer egyezséget is tudnak neki ajánlani, de, hogy milyet, arról nem volt szó.

Csak utaltak rá, ha segítem a munkájukat, akkor lehet szó egyezségről valamikor – mesélte a vádlott.

Azt nem állította a tárgyaláson, hogy az ügyészségtől érkezett a kérés, de ügyvédje jelezte, hogy Czeglédy Csaba testvérét is be akarják hozni a perbe, rá is kellene valamilyen terhelőt mondani. Ezt is megtette végül.

Ekkor azonban az ügyvéd jelezte, hogy nem elég, több politika kell, még több – idézi a vádlottat a kecsup.hu.

Hozzátette, hogy bár bizonyítani nem tudja, olyan érzése volt, hogy ügyvédje egyfajta szócső. Végül a börtönt elhagyhatta, lakhely elhagyási tilalom alá helyezték. Ebben az időben többször is kellett kiegészítő vallomásokat tennie. Ezeket nem ő kezdeményezte, mégis megkérdezték, hogy beírhatják-e hogy az ő kérései voltak. Ügyvédje javaslatára belement ebbe.

Jó lenne, ha interjút adna a Pesti Srácoknak

Szintén ebben az időben volt, hogy az ügyvédje azzal kereste meg, hogy a nyomozók boldogak lennének, ha a Pesti Srácoknak nyilatkozna. A mai tárgyaláson elmondta, hogy nem értette ezt a kérést, és ezzel együtt elgondolkodott, hogy milyen kapcsolat lehet a Pesti Srácok hírportál és a nyomozóhatóságok között. Bár nem korrekt lapként ismerte ezt a híroldalt, belement az interjúba. Azonban az előzmények ellenére is ledöbbent, amikor a laptól azzal keresték meg, hogy egyeztezni kellene az ügyészséggel az interjúról. Erről mutatott is egy levelet a bírónak.

A Pesti Srácok megnevezett munkatársa két méterrel ült mellettünk a mai tárgyaláson. Ő elmondta nekünk, hogy nincs ilyen levél, szerinte hamis bizonyítékot mutatott meg a bírónak a vádlott. Idegességében kapkodva mutogatta a telefonját, nem láttuk a szöveget, de elmondásából úgy tudjuk, hogy olyan levélváltás volt, amelyben arról írtak a vádlottnak, hogy “Lomnicinak” megmutatják a cikket. Amikor ezzel ment oda az újságíró a bíróhoz, az nem foglalkozott ezzel, miután a Pesti Srácok munkatársa nem szereplője az ügynek. A vádlott védője, Bárándy Péter is lezárta az újságírót azzal, hogy nem tud mit kezdeni azzal a felvetéssel, hogy hamis bizonyítékról lehet szó. A kormányzati propagandalap munkatársa a folyosón azt mondta, hogy miután névvel együtt keverték bele ebbe az ügybe, nem marad következmények nélkül, ami történt.

Nem ismerte el bűnöségét

A továbbiakban a vádlott már az őt érintő vádakról beszélt. Mint mondta, több iskolaszövetkezetben is dolgozott vezetőként, és ő maga, valamint minden munkatársa azon voltak, hogy a diákok mindig időben és pontosan ki legyenek fizetve. A vállalási díjak pedig -a váddal ellentétben- az iskolaszövetkezetek számlájára érkeztek. Az adókat is befizették, a bevallások is időben megtörténtek. Nem akarták az államot megkárosítani. Elmondta még, hogy iskolaszövetkezeti vezetőként mindig saját döntéseit hozta meg, nem mások utasításait hajtotta végre. Bűnösségét nem ismerte el - írja a kecsup.hu.

Az azonban igaz -mondta a vádlott-, hogy az egyik iskolaszövetkezetnél, ahol csupán tanácsadóként vett fel pénzt, nem adott erről számlát, bár ekkor vállalkozóként ezt meg kellett volna tennie. Elismeri, hogy itt nem járt el megfelelően, és nem adózott ezen pénzek után.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és társai egy olyan számlázási rendszert alakítottak ki, amely segítségével a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülték, és a számlázási lánc végén lévő Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. Ezzel a vád szerint az állami költségvetésnek 6 milliárd forint kárt okoztak.

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.