Wyomingban fog újfajta atomreaktort építtetni Bill Gates

Fehér Buda 2021-06-05 11:07:44
A szakértők szerint az új reaktor hatalmas előrelépés lesz a zöldenergia felé.

Bill Gates és Warren Buffet az amerikai Wyoming államban fogja létrehozni a legelső Natrium névre keresztelt atomreaktorjukat. A két dollármilliárdos cége, a TerraPower egy éppen leszerelés alatt álló szénerőmű helyén húzza majd fel az új reaktort, az épület pontos helyszínét az év végéig fogják majd bejelenteni.

Az újfajta reaktor annyiban különbözik majd az elődjeitől, hogy másfajta fűtőanyaggal fogják majd előállítani benne az áramot. A kutatók szerint az e fajta beruházások elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a jövőben teljesen magunk mögött hagyhassuk majd a szén alapú energiaelőállítást. Wyomingban emellett már a nap és a szélenergiát is hasznosítani fogják, így a következő években drasztikusan csökken majd az állam károsanyag kibocsájtása.

Nem véletlen, hogy Gates és Buffet ezt az államot szemezte ki, hiszen Wyoming az Egyesült Államok legnagyobb szénelőállító állama. Gates egy videókonferencián jelentette be a Natrium építését, a dollármilliárdos szerint az egész világot meg fogja majd változtatni az újfajta energiaelőállító. 

Mark Gordon, Wyoming kormányzója már azt mondta, hogy Gatesék reaktorja a legyorsabb módja annak, hogy az állam ne csak nullára, hanem mínuszba csökkentse a szénfelhasználását. A reaktorról jelenleg annyit lehet tudni, hogy 345 megawattot fog termelni, méghozzá olvasztott só segítségével. A reaktor azonban ennél többre is képes, ha nagyon meghajtják, akkor akár 500 megawattos teljesítményt is felmutathat majd az épület, ami Gates szerint nagyjából 1 milliárd dollárt fog felemészteni.

Chirs Levesque, a TerraPower ügyvezetője szerint az építkezés 7 évig fog zajlani, de szerinte 2030-ra már több ilyen telepen fogják majd előállítani az energiát. A nukleáris szakértők viszont azt mondják, nem biztos, hogy jó ötlet az ilyen reaktorok bevezetése, mivel a Natrium üzemeltetéséhez sokkal több fűtőanyagra lesz szükség, ami miatt a fűtőanyagok beszállítói könnyen fegyveres csoportok kereszttüzében találhatják magukat, hiszen a fűtőanyag nukleáris fegyverek előállítására is képes lehet. Ugyanakkor Gatesék új reaktorja kevesebb végterméket termelne, így kisebb problémát jelentene a nukleáris hulladék biztonságos megsemmisítése.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.