Boris Johnson kiteríti a vörösszőnyeget Orbán előtt, de a brit kormány már előre kritizálta a magyar miniszterelnököt

Fehér Buda 2021-05-28 09:57:00
Sokan nem örülnek, hogy az egyesek szerint antiszemita, homofób és idegengyűlölő Orbán ma Londonba érkezik.

Orbán Viktor ma Londonba utazik, hogy személyesen találkozzon Boris Johnsonnal, az Egyesült Királyság miniszterelnökével. A találkozó előtt Johnson a brit lapok szerint kiterítette a vörösszőnyeget, ám már jó előre kritizálta is a magyar miniszterelnököt. Orbán így a második EU-s vezető lesz, akit Johnson azután fogad, hogy az országa elhagyta az Uniót.

Orbán már a jövő évi választásokra gyúr

A Guardian szerint Orbán azért utazik személyesen Londonba, hogy megmutassa a szavazóinak, hogy azután is képes befolyásos szövetségeseket szerezni, hogy a Fidesz elhagyta az Európai Néppártot. A Guardian szerint szüksége is lesz ezekre az utazásokra Orbánnak, mivel jövőre kemény választások lesznek Magyarországon. A lap személy szerint említi meg Karácsony Gergelyt, mint Orbán egyik legnagyobb kihívóját, akinek az egyik legnagyobb ígérete, hogy leszámol a magyar korrupcióval. Orbán viszont a londoni látogatással azt akarja mutatni, hogy még mindig számít a nemzetközi berkekben.

Habár Orbán imidzsének jót tesz az angliai út, az angolok eléggé visszakoznak a találkozástól. Lisa Nandy, az ország külügyminisztere például arra szólította fel Johnsont, hogy mindenképpen rója fel Orbánnak az antiszemitizmusát, és azt, hogy a sárba tiporta az állampolgárok jogait Magyarországon.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal

A Johnsonhoz közelállók azt mondják, Orbán látogatása rutin szerűen fog zajlani, a többi EU-s vezető viszont már máshogy gondolkodik a kiruccanásról. A Guardian szerint a legnagyobb EU-s erők akár támadásnak is nézhetik, hogy a frissen kivált Egyesült Királyság vezetője Orbánnal találkozik, ami szerintük akár arra is mutathat, hogy Johnson a jövőben aktívan akadályozná az EU munkáját, ahelyett, hogy az együttműködésért dolgozna. A brit lap szerint már csak azért is veszélyes Orbán látogatása, mert Magyarország kormánya nagyban hajaz a kínai totalitárius rezsimre. A brit lapok itt meg is említik, hogy az Orbán-kormány már kétszer használta a vétóerejét az EU-n belül, hogy elgáncsolják azokat a törekvéseket, amelyek a Kínában történő események, köztük a Hong Kong-i tüntetések szétverését kritizálta volna. 

A brit képviselők nem felejtették el, hogy az Orbán-kormány a sárba tiporta az emberjogokat

Az Independent már arról ír, hogy Johnson megvédte Orbán látogatását, annak ellenére, hogy Orbán érkezését már több emberjogi egyesület, de még zsidó és muszlim képviselők is vehemensen ellenezték. Az Independent kiemeli, hogy Orbán szélsőjobboldali kormánya már lecsapott a civil szervezetekre, átvette az országos média nagy részét, és olyan reklámkampányokat futtatott, amelyek érezhetően antiszemita üzenettel rendelkeztek. A brit lap külön kiemeli azt a plakátkampányt, amelyet a kormány Soros György ellen indított, az Independent egész egyszerűen gyűlöletkampánynak titulálta a Stop Soros!-t.

A brit parlament több tagja is felszólalt a miniszterelnök látogatása ellen, Alex Sobel, a brit munkáspárt egyik képviselője azt is felrótta Orbánnak, hogy a kormányzása alatt megnőtt a romák ellen irányuló erőszak, de a miniszterelnök irányítása alatt a kormány az LGBT+ csoportok és a muszlimok ellen is fellépett, amely komoly emberjogi aggályokat von maga után. A parlamenti képviselők azt is megemlítették, hogy Orbán jóban van Putyinnal és Lukashenkóval is, a kérdés szerintük az, hogy Johnson ezt mennyire fogja majd peccegetni, amikor a miniszterelnök megérkezik a Downing Street 10-be, azaz az Egyesült Királyság kormányának székhelyére.

Johnson egy picit már vissza is táncolt

A BBC pedig már arról ír, hogy a Downing Street már jól előre kritizálni kezdte az Orbán-kormányt, mivel több parlamenti képviselő is az EU-s kormányok legregresszívebbének tartják a jelenlegi magyar vezetést. A BBC külön megemlíti, hogy Orbán a múltban muszlim betolakodóknak nevezte a menekülteket, de annak is nagyon örült, hogy Johnson sikeresen véghez vitte a Brexitet. Azt látva, hogy mekkora ellenkezést váltott ki a brit közéletből Orbán érkezése, Johnson már valamennyire visszavett az öröméből, a külügyminiszter azt mondja, valamennyire már fel is tekerték azt a bizonyos vörösszőnyeget.

Szólj hozzá!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

Feltámasztják a Power Rangers-t

A Zordok újra összekapcsolódnak.

742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Eddig pénteken oltakoztak a legtöbben.

Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus.

Évtizedekkel korábban megindult a Jeges-tenger felmelegedése, mint azt eddig hittük

Már a 20. század elején melegebb víz érkezett északra az Atlanti-óceánból.

Akár még havazhat is a hét utolsó napján

Szeles, borús időt hozott advent első vasárnapja.

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Telitalálatos szelvény nem akadt.

A fehérváriak megverték a Gyirmótot

Fehérváron vendégeskedett a gyirmóti csapat a labdarúgó NB I 14. fordulójában.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén is Nemény András polgármester gyújtotta meg a lángot.

van még itt cikk a témában:

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Orbán: meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

A miniszterelnök a közszolgálati rádióban beszélt a járványhelyzetről. De nem maradhattak ki az örök slágertémák: a migránsok, Soros és Brüsszel sem.

Az uniós átlagnál négyszer többen halnak meg nálunk koronavírusban

Még mindig nem készült el az Orbán által nyáron beígért tanulmány, ami azt vizsgálja, miért van jóval több áldozat Magyarországon, mint például Ausztriában.