Boris Johnson kiteríti a vörösszőnyeget Orbán előtt, de a brit kormány már előre kritizálta a magyar miniszterelnököt

Fehér Buda 2021-05-28 09:57:00
Sokan nem örülnek, hogy az egyesek szerint antiszemita, homofób és idegengyűlölő Orbán ma Londonba érkezik.

Orbán Viktor ma Londonba utazik, hogy személyesen találkozzon Boris Johnsonnal, az Egyesült Királyság miniszterelnökével. A találkozó előtt Johnson a brit lapok szerint kiterítette a vörösszőnyeget, ám már jó előre kritizálta is a magyar miniszterelnököt. Orbán így a második EU-s vezető lesz, akit Johnson azután fogad, hogy az országa elhagyta az Uniót.

Orbán már a jövő évi választásokra gyúr

A Guardian szerint Orbán azért utazik személyesen Londonba, hogy megmutassa a szavazóinak, hogy azután is képes befolyásos szövetségeseket szerezni, hogy a Fidesz elhagyta az Európai Néppártot. A Guardian szerint szüksége is lesz ezekre az utazásokra Orbánnak, mivel jövőre kemény választások lesznek Magyarországon. A lap személy szerint említi meg Karácsony Gergelyt, mint Orbán egyik legnagyobb kihívóját, akinek az egyik legnagyobb ígérete, hogy leszámol a magyar korrupcióval. Orbán viszont a londoni látogatással azt akarja mutatni, hogy még mindig számít a nemzetközi berkekben.

Habár Orbán imidzsének jót tesz az angliai út, az angolok eléggé visszakoznak a találkozástól. Lisa Nandy, az ország külügyminisztere például arra szólította fel Johnsont, hogy mindenképpen rója fel Orbánnak az antiszemitizmusát, és azt, hogy a sárba tiporta az állampolgárok jogait Magyarországon.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal

A Johnsonhoz közelállók azt mondják, Orbán látogatása rutin szerűen fog zajlani, a többi EU-s vezető viszont már máshogy gondolkodik a kiruccanásról. A Guardian szerint a legnagyobb EU-s erők akár támadásnak is nézhetik, hogy a frissen kivált Egyesült Királyság vezetője Orbánnal találkozik, ami szerintük akár arra is mutathat, hogy Johnson a jövőben aktívan akadályozná az EU munkáját, ahelyett, hogy az együttműködésért dolgozna. A brit lap szerint már csak azért is veszélyes Orbán látogatása, mert Magyarország kormánya nagyban hajaz a kínai totalitárius rezsimre. A brit lapok itt meg is említik, hogy az Orbán-kormány már kétszer használta a vétóerejét az EU-n belül, hogy elgáncsolják azokat a törekvéseket, amelyek a Kínában történő események, köztük a Hong Kong-i tüntetések szétverését kritizálta volna. 

A brit képviselők nem felejtették el, hogy az Orbán-kormány a sárba tiporta az emberjogokat

Az Independent már arról ír, hogy Johnson megvédte Orbán látogatását, annak ellenére, hogy Orbán érkezését már több emberjogi egyesület, de még zsidó és muszlim képviselők is vehemensen ellenezték. Az Independent kiemeli, hogy Orbán szélsőjobboldali kormánya már lecsapott a civil szervezetekre, átvette az országos média nagy részét, és olyan reklámkampányokat futtatott, amelyek érezhetően antiszemita üzenettel rendelkeztek. A brit lap külön kiemeli azt a plakátkampányt, amelyet a kormány Soros György ellen indított, az Independent egész egyszerűen gyűlöletkampánynak titulálta a Stop Soros!-t.

A brit parlament több tagja is felszólalt a miniszterelnök látogatása ellen, Alex Sobel, a brit munkáspárt egyik képviselője azt is felrótta Orbánnak, hogy a kormányzása alatt megnőtt a romák ellen irányuló erőszak, de a miniszterelnök irányítása alatt a kormány az LGBT+ csoportok és a muszlimok ellen is fellépett, amely komoly emberjogi aggályokat von maga után. A parlamenti képviselők azt is megemlítették, hogy Orbán jóban van Putyinnal és Lukashenkóval is, a kérdés szerintük az, hogy Johnson ezt mennyire fogja majd peccegetni, amikor a miniszterelnök megérkezik a Downing Street 10-be, azaz az Egyesült Királyság kormányának székhelyére.

Johnson egy picit már vissza is táncolt

A BBC pedig már arról ír, hogy a Downing Street már jól előre kritizálni kezdte az Orbán-kormányt, mivel több parlamenti képviselő is az EU-s kormányok legregresszívebbének tartják a jelenlegi magyar vezetést. A BBC külön megemlíti, hogy Orbán a múltban muszlim betolakodóknak nevezte a menekülteket, de annak is nagyon örült, hogy Johnson sikeresen véghez vitte a Brexitet. Azt látva, hogy mekkora ellenkezést váltott ki a brit közéletből Orbán érkezése, Johnson már valamennyire visszavett az öröméből, a külügyminiszter azt mondja, valamennyire már fel is tekerték azt a bizonyos vörösszőnyeget.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.