Zöld környezetben nyitotta meg kapuit a Kámoni fiókkönyvtár Szombathelyen

Székely Zoárd 2021-05-25 16:42:00
A korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás és a szombati látogathatóság is csábító lehet a könyvmolyok számára.

2021. május 25-én 11 órakor, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben, szolidan ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új Kámoni fiókkönyvtára. A már régen várt esemény új korszakot nyitott a településrészek könyvtári ellátását végző hálózat életében.

 

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de kevés komfortot biztosító, leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt.

 

Ekkor már javában folyt a munka a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit. A 2019 októberében tett első kapavágások idején még senki sem sejtette, hogy a megnyitóval a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengéséig kell várni.

 

A mai napon azonban ez az örömteli pillanat is elérkezett. A hatalmas fenyőfákkal körbevett könyvtár megnyitóján a hely születéséről és jövőjéről Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató beszélt, köszönetet mondva mindazoknak, akik munkájukkal, szakértelmükkel vagy lelkesedésükkel segítették a tervek megvalósítását.

 

A fenntartó képviseletében Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a meghívottakat. Szavai érintették az olvasás, a közösségi lét és a lelki egészség közötti összefüggések vitathatatlanságát is, miközben városvezetőként őszinte büszkeséggel nyitotta meg a megyeszékhely megújuló kulturális színhelyét.

 

A új elhelyezéssel nagyobb vonzáskörzetbe került át a szolgáltatás, a távolságok rövidülése miatt már nem csak a Kámonban, hanem a Herényben és a Derkovits lakótelep egy részén élők számára is elérhetőbbé vált a fiókkönyvtár. A változás körülbelül 9000 embert érint közvetlenül, de valójában a város bármely lakója számára kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd ez a különleges környezetbe helyezett, a szolgáltatásait újszerű szemlélettel kínáló, úgynevezett zöldkönyvtár.

 

Az elérhetőséget a korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás, a szombati látogathatóság is fokozza. A rendkívül kedvező beiratkozási díj – teljes áron 600 Ft – egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz ad hozzáférést, amely a központi könyvtár anyagával rugalmasan kiegészülve kész arra, hogy az olvasói igényeket kielégítse. A könyvek mellett kölcsönözhető zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes számítógép- és internethasználat, gyereksarok, helyben olvasható hetilapok, magazinok is várják a beiratkozókat.

 

A Kámoni fiókkönyvtár pedig mindennél alkalmasabb a helyben olvasgatásra. Az eget karcoló fenyőfák, az arborétum friss levegője, a madárdal, a zöldre néző terasz, a pihenésre csábító patakpart és az otthonos, kényelmes, a körülötte lévő természettel harmonikus kapcsolatban álló belső enteriőr a biztosíték erre.  Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni.

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát. A tervek között szerepelnek olyan ökoestek, amelyeken a téma hazai és helyi szakértőit hallgathatják majd meg az érdeklődők, a BDK idei olvasótáborai közül kettő pedig már biztosan ebben a mesés környezetben valósul meg. A könyvtárosok remélik, hogy a kisközösségek hamar megkedvelik a városrésznek ezt az új nyilvános terét, ahol alkalmas helyszínre lelhetnek rendszeres találkozásaikhoz.

 

A megnyitó hangulata jól tükrözte a már valóra váltott terveket és a vágyott célokat. A falat a tetőcsúcsig beborító könyvespolc, a ringatózó hintafotel, az ablakokon szinte belépő természet, Bodor Lilla festőművész domború tükrökön keresztül láttatott színes terei és Benkő Éva csellójátéka együtt teremtettek bensőséges környezetet az új fiókkönyvtár első látogatói számára.


Szólj hozzá!

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.

Európa-bajnoki ezüstérmes a kalapácsvető Halász Bence

A szombathelyi sportoló 80 méter 92 centis egyéni csúcsot dobott.

Napi cuki: két pumakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

A kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan áttérnek a húsra.

DK: várhatóan ősszel tetőzik az "orbáni infláció"

Fidesz: Gyurcsányék újra tönkre tennék az országot.

660 ezer hektárnyi terület égett le idén Európában, a fele egy országban

Amióta műholddal mérik a pusztítást, az idei nyár a legrosszabb.

Hetedik lett az Eb-n a szombathelyi kalapácsvető

Gyurátz Réka 69,02 métert dobott.

Csütörtökön még marad a forróság

A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél.

Dézsi: Már nem takarékoskodásról van szó, hanem vészhelyzeti forgatókönyvről

A költségvetéssel kapcsolatban a Belügyminisztériummal, és a Kormányhivatallal is konzultál a városvezetés. A polgármester szerint a tőzsdespekulánsok miatt van nehéz helyzetben a város.

Megdőlt a napi melegrekord

Az eddigi rekorder nap 1946-ban volt.