Zöld környezetben nyitotta meg kapuit a Kámoni fiókkönyvtár Szombathelyen

Székely Zoárd 2021-05-25 16:42:00
A korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás és a szombati látogathatóság is csábító lehet a könyvmolyok számára.

2021. május 25-én 11 órakor, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben, szolidan ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új Kámoni fiókkönyvtára. A már régen várt esemény új korszakot nyitott a településrészek könyvtári ellátását végző hálózat életében.

 

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de kevés komfortot biztosító, leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt.

 

Ekkor már javában folyt a munka a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit. A 2019 októberében tett első kapavágások idején még senki sem sejtette, hogy a megnyitóval a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengéséig kell várni.

 

A mai napon azonban ez az örömteli pillanat is elérkezett. A hatalmas fenyőfákkal körbevett könyvtár megnyitóján a hely születéséről és jövőjéről Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató beszélt, köszönetet mondva mindazoknak, akik munkájukkal, szakértelmükkel vagy lelkesedésükkel segítették a tervek megvalósítását.

 

A fenntartó képviseletében Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a meghívottakat. Szavai érintették az olvasás, a közösségi lét és a lelki egészség közötti összefüggések vitathatatlanságát is, miközben városvezetőként őszinte büszkeséggel nyitotta meg a megyeszékhely megújuló kulturális színhelyét.

 

A új elhelyezéssel nagyobb vonzáskörzetbe került át a szolgáltatás, a távolságok rövidülése miatt már nem csak a Kámonban, hanem a Herényben és a Derkovits lakótelep egy részén élők számára is elérhetőbbé vált a fiókkönyvtár. A változás körülbelül 9000 embert érint közvetlenül, de valójában a város bármely lakója számára kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd ez a különleges környezetbe helyezett, a szolgáltatásait újszerű szemlélettel kínáló, úgynevezett zöldkönyvtár.

 

Az elérhetőséget a korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás, a szombati látogathatóság is fokozza. A rendkívül kedvező beiratkozási díj – teljes áron 600 Ft – egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz ad hozzáférést, amely a központi könyvtár anyagával rugalmasan kiegészülve kész arra, hogy az olvasói igényeket kielégítse. A könyvek mellett kölcsönözhető zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes számítógép- és internethasználat, gyereksarok, helyben olvasható hetilapok, magazinok is várják a beiratkozókat.

 

A Kámoni fiókkönyvtár pedig mindennél alkalmasabb a helyben olvasgatásra. Az eget karcoló fenyőfák, az arborétum friss levegője, a madárdal, a zöldre néző terasz, a pihenésre csábító patakpart és az otthonos, kényelmes, a körülötte lévő természettel harmonikus kapcsolatban álló belső enteriőr a biztosíték erre.  Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni.

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát. A tervek között szerepelnek olyan ökoestek, amelyeken a téma hazai és helyi szakértőit hallgathatják majd meg az érdeklődők, a BDK idei olvasótáborai közül kettő pedig már biztosan ebben a mesés környezetben valósul meg. A könyvtárosok remélik, hogy a kisközösségek hamar megkedvelik a városrésznek ezt az új nyilvános terét, ahol alkalmas helyszínre lelhetnek rendszeres találkozásaikhoz.

 

A megnyitó hangulata jól tükrözte a már valóra váltott terveket és a vágyott célokat. A falat a tetőcsúcsig beborító könyvespolc, a ringatózó hintafotel, az ablakokon szinte belépő természet, Bodor Lilla festőművész domború tükrökön keresztül láttatott színes terei és Benkő Éva csellójátéka együtt teremtettek bensőséges környezetet az új fiókkönyvtár első látogatói számára.


Szólj hozzá!

P. József nem ismerte el, hogy zsarolni akarta volna Borkait

Elindult a per a volt győri polgármester szexvideóinak ügyében.

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.