Zöld környezetben nyitotta meg kapuit a Kámoni fiókkönyvtár Szombathelyen

Székely Zoárd 2021-05-25 16:42:00
A korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás és a szombati látogathatóság is csábító lehet a könyvmolyok számára.

2021. május 25-én 11 órakor, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben, szolidan ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új Kámoni fiókkönyvtára. A már régen várt esemény új korszakot nyitott a településrészek könyvtári ellátását végző hálózat életében.

 

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de kevés komfortot biztosító, leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt.

 

Ekkor már javában folyt a munka a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit. A 2019 októberében tett első kapavágások idején még senki sem sejtette, hogy a megnyitóval a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengéséig kell várni.

 

A mai napon azonban ez az örömteli pillanat is elérkezett. A hatalmas fenyőfákkal körbevett könyvtár megnyitóján a hely születéséről és jövőjéről Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató beszélt, köszönetet mondva mindazoknak, akik munkájukkal, szakértelmükkel vagy lelkesedésükkel segítették a tervek megvalósítását.

 

A fenntartó képviseletében Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a meghívottakat. Szavai érintették az olvasás, a közösségi lét és a lelki egészség közötti összefüggések vitathatatlanságát is, miközben városvezetőként őszinte büszkeséggel nyitotta meg a megyeszékhely megújuló kulturális színhelyét.

 

A új elhelyezéssel nagyobb vonzáskörzetbe került át a szolgáltatás, a távolságok rövidülése miatt már nem csak a Kámonban, hanem a Herényben és a Derkovits lakótelep egy részén élők számára is elérhetőbbé vált a fiókkönyvtár. A változás körülbelül 9000 embert érint közvetlenül, de valójában a város bármely lakója számára kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd ez a különleges környezetbe helyezett, a szolgáltatásait újszerű szemlélettel kínáló, úgynevezett zöldkönyvtár.

 

Az elérhetőséget a korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás, a szombati látogathatóság is fokozza. A rendkívül kedvező beiratkozási díj – teljes áron 600 Ft – egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz ad hozzáférést, amely a központi könyvtár anyagával rugalmasan kiegészülve kész arra, hogy az olvasói igényeket kielégítse. A könyvek mellett kölcsönözhető zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes számítógép- és internethasználat, gyereksarok, helyben olvasható hetilapok, magazinok is várják a beiratkozókat.

 

A Kámoni fiókkönyvtár pedig mindennél alkalmasabb a helyben olvasgatásra. Az eget karcoló fenyőfák, az arborétum friss levegője, a madárdal, a zöldre néző terasz, a pihenésre csábító patakpart és az otthonos, kényelmes, a körülötte lévő természettel harmonikus kapcsolatban álló belső enteriőr a biztosíték erre.  Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni.

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát. A tervek között szerepelnek olyan ökoestek, amelyeken a téma hazai és helyi szakértőit hallgathatják majd meg az érdeklődők, a BDK idei olvasótáborai közül kettő pedig már biztosan ebben a mesés környezetben valósul meg. A könyvtárosok remélik, hogy a kisközösségek hamar megkedvelik a városrésznek ezt az új nyilvános terét, ahol alkalmas helyszínre lelhetnek rendszeres találkozásaikhoz.

 

A megnyitó hangulata jól tükrözte a már valóra váltott terveket és a vágyott célokat. A falat a tetőcsúcsig beborító könyvespolc, a ringatózó hintafotel, az ablakokon szinte belépő természet, Bodor Lilla festőművész domború tükrökön keresztül láttatott színes terei és Benkő Éva csellójátéka együtt teremtettek bensőséges környezetet az új fiókkönyvtár első látogatói számára.


Szólj hozzá!

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.

Halász Bence olyan eredményt szeretne a hazai vb-n, amire minden magyar büszke lehet

A szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője térde is egyre jobb állapotban van.

Szigorúan ellenőrzi a szombathelyi közterület-felügyelet a Brenner-villa melletti parkolókat

Van, ahol szabályosan lehet parkoló, van ahol tilos. Zöldterületen hagyott autóért akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnak.

Facebook-poszt miatt tört ki a cicaharc Borsi Róbert és Balla Jenő között

A keddi közgyűlésen Borsi fegyelmi eljárás megindításával fenyegette a független képviselőt: plágium miatt.

LMP: az akkumulátorgyárak sem mehetnek szembe az emberek érdekeivel

Keresztes László Lóránt résztvevő iparági befektetőkhöz szólva kijelentette: végleg elveszítik az emberek bizalmát, ha nem jelennek meg egy közmeghallgatáson.

Veszélybe került a kőszegi Kálvária templom felújítása

Szinte beszerezhetetlen alapanyagot loptak el a helyszínről.

Kilopta a győri futár a cipőket a rábízott csomagokból

Összesen 36 pár sportcipőt tulajdonított el.

Hozzájárult a parlament Finnország NATO-csatlakozásához

182 igen és 6 nem szavazat volt a mérleg.

Petőfiről szóló kiállítással nyit újra a győri Rómer Múzeum

A győri Dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, illetve az irodalmi élet számos jeles személyiségével.

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

Áprilistól fordulat készül a hazai lakáshitelpiacon: kedvezőbb feltételekkel, olcsóbban juthatnak lakáshitelhez azok, aki energiatakarékos otthont vásárolnak vagy építenek.

Mennyei megyei: megfejelték a játékvezetőt a vasi megye I-es meccsen

Nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett el a spori.

Újra Glázer Tímea lett a DK győri elnöke

Tisztújítást tartott a párt.