Zöld környezetben nyitotta meg kapuit a Kámoni fiókkönyvtár Szombathelyen

Székely Zoárd 2021-05-25 16:42:00
A korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás és a szombati látogathatóság is csábító lehet a könyvmolyok számára.

2021. május 25-én 11 órakor, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben, szolidan ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új Kámoni fiókkönyvtára. A már régen várt esemény új korszakot nyitott a településrészek könyvtári ellátását végző hálózat életében.

 

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de kevés komfortot biztosító, leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt.

 

Ekkor már javában folyt a munka a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit. A 2019 októberében tett első kapavágások idején még senki sem sejtette, hogy a megnyitóval a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengéséig kell várni.

 

A mai napon azonban ez az örömteli pillanat is elérkezett. A hatalmas fenyőfákkal körbevett könyvtár megnyitóján a hely születéséről és jövőjéről Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató beszélt, köszönetet mondva mindazoknak, akik munkájukkal, szakértelmükkel vagy lelkesedésükkel segítették a tervek megvalósítását.

 

A fenntartó képviseletében Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a meghívottakat. Szavai érintették az olvasás, a közösségi lét és a lelki egészség közötti összefüggések vitathatatlanságát is, miközben városvezetőként őszinte büszkeséggel nyitotta meg a megyeszékhely megújuló kulturális színhelyét.

 

A új elhelyezéssel nagyobb vonzáskörzetbe került át a szolgáltatás, a távolságok rövidülése miatt már nem csak a Kámonban, hanem a Herényben és a Derkovits lakótelep egy részén élők számára is elérhetőbbé vált a fiókkönyvtár. A változás körülbelül 9000 embert érint közvetlenül, de valójában a város bármely lakója számára kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd ez a különleges környezetbe helyezett, a szolgáltatásait újszerű szemlélettel kínáló, úgynevezett zöldkönyvtár.

 

Az elérhetőséget a korábbinál magasabb óraszámú nyitvatartás, a szombati látogathatóság is fokozza. A rendkívül kedvező beiratkozási díj – teljes áron 600 Ft – egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz ad hozzáférést, amely a központi könyvtár anyagával rugalmasan kiegészülve kész arra, hogy az olvasói igényeket kielégítse. A könyvek mellett kölcsönözhető zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes számítógép- és internethasználat, gyereksarok, helyben olvasható hetilapok, magazinok is várják a beiratkozókat.

 

A Kámoni fiókkönyvtár pedig mindennél alkalmasabb a helyben olvasgatásra. Az eget karcoló fenyőfák, az arborétum friss levegője, a madárdal, a zöldre néző terasz, a pihenésre csábító patakpart és az otthonos, kényelmes, a körülötte lévő természettel harmonikus kapcsolatban álló belső enteriőr a biztosíték erre.  Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni.

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát. A tervek között szerepelnek olyan ökoestek, amelyeken a téma hazai és helyi szakértőit hallgathatják majd meg az érdeklődők, a BDK idei olvasótáborai közül kettő pedig már biztosan ebben a mesés környezetben valósul meg. A könyvtárosok remélik, hogy a kisközösségek hamar megkedvelik a városrésznek ezt az új nyilvános terét, ahol alkalmas helyszínre lelhetnek rendszeres találkozásaikhoz.

 

A megnyitó hangulata jól tükrözte a már valóra váltott terveket és a vágyott célokat. A falat a tetőcsúcsig beborító könyvespolc, a ringatózó hintafotel, az ablakokon szinte belépő természet, Bodor Lilla festőművész domború tükrökön keresztül láttatott színes terei és Benkő Éva csellójátéka együtt teremtettek bensőséges környezetet az új fiókkönyvtár első látogatói számára.


Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.