Karácsony: A kormány üzent, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

Székely Zoárd 2021-05-25 11:22:00
A miniszterelnök-jelölt szerint ha az Orbán-kormány marad, az önkormányzatiságnak is vége lesz.

Nagyinterjút adott Karácsony Gergely a Telexnek, amelynek témája elsősorban a 2022-es országgyűlési választás volt. A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt főpolgármester legerősebb állítása az volt, hogy nagyjából egy hónapja megkeresést kapott a kormány legfelsőbb köreiből, hogy

„mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak."

A politikus elmondta, azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert szerinte, ha az Orbán-kormány marad, az önkormányzatiságnak is vége lesz:

„Biztos vagyok abban, hogy ha 2022-ben marad az Orbán-rezsim, akkor a magyar önkormányzatiság abban az értelemben meg fog szűnni, hogy ugyan lesznek még polgármesterek, de a díszpolgári címek adományozásán túl semmiről sem fognak tudni érdemben dönteni."

Mint mondta, a Szabolcs utcai kórház ügye volt az utolsó pont, akkor döntötte el véglegesen, hogy elindul az előválasztáson. De olyan beszélgetésekben is részt vett, amelyekben kormányzati szereplők korábban is azt állították, hogy a saját méréseik szerint előnye van a többi ellenzéki szereplőhöz képest. Ugyanakkor döntései nem ezen múlnak. Szerinte ma már olyan típusú együttműködést kialakítani, amiben hagyják az önkormányzatokat dolgozni, szinte elképzelhetetlen.

„Ha az lenne, akkor nem éreztem volna úgy, hogy nekem mint önkormányzati vezetőnek ezzel a kormánnyal háborúznom kell"

– mondta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony arról is beszélt, hogy hatalmas feszültséget tapasztalt a Fideszben, és olyan gyűlölettel beszélnek egymásról kormánypárti politikusok, hogy ahhoz kevés ellenzékinek lenne szókincse.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e jelzést arra vonatkozóan, hogy meg fogja bánni, hogy elindult a miniszterelnöki székért azt mondta:

„Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön, és ezzel nincs gondom, jöjjön csak, fel vagyok készülve. Sőt, azt kell, hogy mondjam, nevetek rajta. (…) Ha lett volna egy csepp eszük, akkor békén hagynak.(…)"

Ennek kapcsán Karácsony elárulta, félti a családját, és biztonságuk érdekében minden óvintézkedést megtett. Mint mondta:

„Nem arról van szó, hogy örülök ennek a helyzetnek, hiszen ez rossz az országnak, és ezekhez a mélységekhez nyilván nekem is sok citromfű teát kell innom, de túl fogom élni…"

Szóba került Gyurcsány Ferenc is, akinek Karácsony nem kérte ki a véleményét az indulásáról. Szerinte az egykori miniszterelnök kijelölte magának az utat, nem kíván szerepet vállalni a következő kormányban, mással akar foglalkozni. Az előválasztáson részt vevő jelöltekről elmondta, minden jelenlegi miniszterelnök-jelöltet el tud képzelni a saját csapatában, ha az előválasztás után árnyékkormányt hoznak létre, abban is. Szerinte bár 2018-ban is volt árnyékkormányuk most az a különbség:

„ott azért az esélytelenek nyugalmával indultunk neki, most viszont az esélyesek nyugtalanságával kell felkészülnünk mindenre."

Karácsony Gergely nem tart annyira attól, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, bár szerinte várható beavatkozás a kormánypárttól.

„A beavatkozásnak több eleme van, ebből van olyan, ami teljesen magától értetődő. Például a jelenlegi kampány a nyelvvizsgám hiányáról arról szól, hogy kicsit újratematizálják az ellenzék belső küzdelmét, de szerintem ez nem fog számítani. Nem tartom életszerűnek, hogy érdemben befolyásolni tudják a miniszterelnök-jelöltséget, mert ehhez az kellene, hogy sok százezer Fidesz-szavazó elmenjen az ellenzéki előválasztásra, megadja az adatait, és mindezt csendben, titokban csinálják. Szerintem ilyen nincs. Olyan viszont lehet, hogy néhány választókerületben az online szavazási technikákat alkalmazva az eredményt átbillentik egy olyan jelölt javára, akit ők gyengébb ellenfélnek gondolnak. De végül szerintem egy olyan stratégia mellett kötelezte el magát az ellenzék, hogy ezt se lehessen megcsinálni."

Nyelvvizsgája ügyéről szólva elmondta, fejlesztenie kell az angoltudását, de a diplomáját és az adjunktusi kinevezését érintő támadásokon „csak röhög”.

A főpolgármester elmondta azt is, mi lenne az első három dolog, amit meglépne megválasztása után:

  • Az lenne az első, hogy újratárgyalom Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit. A jelenlegi kormány a lehetséges források csak 38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot. Másrészt az első dolog, amivel szembe kell majd néznie a mai ellenzéknek, az a jogállamisági kérdés tisztázása.
  • Második, hogy vissza kell csinálni azokat a trükközéseket, amelyekkel most az állami vagyont és a felsőoktatást kiszervezték.
  • Magyarország fejlődése szempontjából pedig a legfontosabb kérdés a harmadik, hogy a Ferge Zsuzsa és munkatársai által 2007-ben összerakott gyermekszegénységi programot újra elővesszük. Ez egy 700 milliárd forintos program, ami finanszírozható a helyreállítási alapból. Szerintem ezen a programon fog múlni, hogy húsz év múlva milyen ország lesz Magyarország.

 

 

Címlapfotó: MTI/Mónus Márton

Szólj hozzá!

Több mint fél éve keres egy andrásfai férfit a rendőrség

2020 novembere óta körözik Bödei Istvánt.

Hosszú szünet után újból lesz Hacuka Szombathelyen

A vásár védettségi igazolvány és maszk nélkül látogatható.

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magabiztosan hozta a második meccsét Magyarország.

Novemberben a Győri Szimfónikus Zenekarral lép fel az Iron Maiden énekese és a Deep Purple basszerosa

A Deep Purple és a White Snake egykori orgonistájának műve, a Concerto For Group And Orchestra kerül műsorra.

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nevetséges a benzinár

A gatyánkat is a benzinkúton hagyjuk egy teletankért.

Breaking: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A színész-rendező egyelőre szabadlábon védekezik.

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara

Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzák közelebb az érdeklődőkhöz.

Sporttörténelmi hetedik hely triatlonon, vízilabdás döntetlen - ez történt hétfőn az olimpián

Márton Anna sérülten behúzott negyedik helyezése volt ma a legjobb eredmény.

Ezer ember tüntetett a lehallgatási botrány miatt Budapesten, főleg fiatalok

A demonstrálók szerint nincs jól, hogy a kormány bárkinek a telefonját megfigyelheti.

Az SZKKA hét edzőmeccsel készül az NB I-es szezonra

Pénteken a Szent István SE ellen lesz az első felkészülési mérkőzés.

Meredeken zuhan a magyarok várható élettartama

A rendszerváltás óta most először kevesebb ideig élünk.

Sérülés miatt véget ért Kovacsics Anikó számára az olimpia

A női kézilabda-válogatott csapatkapitányának helyére Helembai Fannyt nevezik be.

van még itt cikk a témában: