Hatalmas a balhé a Haladás tenisz szakosztályában

Farkas Bazsi 2021-05-13 18:00:05
Újabb edző hagyja ott a szakosztályvezetőt, lemondott a társadalmi elnök, egy nap alatt közel 30 gyerek távozott az szombathelyi klubtól.

Értekezletre gyűltek össze tegnap este a szombathelyi Sportligetben a Haladás VSE-ben teniszező gyerekek szülei. Az asztalnál Bokor Tibor a szakosztály ma már lemondott társadalmi elnöke, Lipták János, a Vas Megyei Tenisz Szövetség elnöke, a Haladástól frissen távozó edző, Szabó Hajnalka, a tenisz szakosztály vezetője, és Szántó Erzsébet elnökségi tag foglaltak helyet.

Fotók: Farkas Bazsi

A meghallgatásra azért volt szükség, mert sok év alatt a sokadik edzőt fogyasztotta el a tenisz szakosztályvezetője. Lipták János tavaly érkezett a klubhoz, a szülők elmondása alapján a gyerekek egyből megszerették, motiválta őket, sokakat késztetett arra, hogy a korábbinál sűrűbben látogassa az edzéseket. 

Valami aztán elromlott az edző és a szakosztályvezető között, ez odáig fajult, hogy Lipták szerződéses jogviszonyát felbontották kedden. A szerda esti értekezletre pedig azért volt szükség, hogy a szülők megtudhassák mi módon edzheti tovább gyermeküket a tréner.

Szántó azzal kezdte, hogy a 100 éves egyesület - egyébként egészen pontosan 102 - működési szabályai egyértelműek. Az egyesület a megválasztott szakosztályvezető mellett áll ki, őt egyébként is csakúgy lehet leváltani, ha az elnökség úgy dönt, hogy mennie kell.

Fotók: Farkas Bazsi

A megjelent szülők ugyanis azt szerették volna elérni, hogy Lipták maradjon az egyesületnél, és Szabó Hajnalka távozzon a Haladástól. Egybehangzóan az volt a megjelentek véleménye, hogy Szabó néhány év alatt fogyasztotta el azokat az edzőket, akik minőségi szakmai munkát tudtak végezni és még a gyerekek is szerették őket. 

Szántó itt megjegyezte, hogy az, hogy kit szeretnek vagy nem szeretnek a gyerekek az mellékes. A fontos az az, hogy az edző a szakoszályvezető által elvárt színvonalon tartsa meg az edzéseket. 

- Most Lipták távozásával az utolsó olyan edzőt veszíti el a klub, akivel komoly eredményt érhetne el a Haladás tenisz - hangzott el.

Hogy pontosan mi volt az edző és a szakosztályvezető közti konfliktusban az a bizonyos utolsó csepp, nem derült ki világosan.

Fotók: Farkas Bazsi

Lipták azt mondta, hogy amikor a klubhoz érkezett, akkor a szakosztály három tagja, a vezető, a társadalmi elnök és ő maga megállapodtak abban, hogy kinek milyen területen kell dolgoznia. Véleménye szerint Szabó ezt nem egyszer átlépte, és folyamatosan olyan dolgokat kért rajta számon, ami nem az ő feladata.

A térner szerint az utolsó csepp az volt, hogy a korábban a sportolók miatt már többször eltolt nyaralására elutazott. Szabó ekkor hívta fel és kérte ismét számon, hogy hogyan mert elmenni.

Szabó azt mondta, hogy sokszor volt panasz Liptákra. Egy alkalommal például a kőszegi pályán más tartotta helyette az edzéseket, miközben a tréner a pálya büféjében beszélgetett.

Fotók: Farkas Bazsi

A szülők azonnal cáfolták ezt meg és kiemelték, hogy a kőszegi teniszpályán (A téli, sátras edzéseket ugyanis Kőszegen tartották meg.) büfé sincs, igy az edző nem is tudott ott tartózkodni az edzés idején.

- Ezt tudnád, ha szakosztály vezetőként legalább egy kőszegi edzésre eljöttél volna - fakadt ki az egyik szülő.

A közel 3 órásra nyúlt megbeszélésen szinte mindig ugyanaz jött vissza, hogy a megjelent szülők azt szeretnék elérni, hogy a szakosztályvezető távozzon a Haladástól.

Szántó viszont jelezte, hogy a szakosztályvezető sorsáról legkorábban május 27-én, a soronkövezkező elnökségi ülésen fognak tudni dönteni.

Addig azonban versenyek lesznek, az edzések nem állhatnak le. Lipták viszont már nem a Haladás alkalmazásában álló edző, így a klub igazolt sportolóival nem edzhet 

A szülők így egyetlen megoldást láttak, 

a gyerekeket tömegesen jelentkeztetik ki a Haladás VSE-ből.

Az edző és a tanítványok így továbbra is együtt készülhetnek. A délutáni adatok szerint eddig 23 versenyző hagyta ott a klubot.

Hogy pontosan hány aktív sportolója van a Haladás tenisznek nehéz megmondani. A megkérdezettek szerint közel 50, az edzéseket rendszeresen látogató, gyerekről beszélünk, így eddig közel a szakosztályhoz tartozó versenyzők fele hagyta ott a zöld-fehéreket.

A szülők levelet írtak a Haladás VSE-nek, ezt mutatjuk is:

PETÍCIÓ
a Haladás VSE Elnökségének tagjaihoz

Tisztelt Sporttársak!
Elöljáróban leszögezzük, az alul olvasható sorok a „Halis teniszszülők” által megszerzett információk, személyesen is megtapasztalt események. A szakosztályon keresztül tagdíjat fizetünk az egyesület részére, ezért mi is felelősséget érzünk a szakosztályban folyó munka iránt.

2020 tavaszán, végre-valahára több évi küzdelem árán elértük, hogy a Haladás VSE tenisz szakosztálya olyan környezetben végezhesse munkáját, amely szerintünk „megilleti”. Ez bennünket „tenisz szülőket” nagy örömmel töltött el a sok hányattatott év után, végre azt érezhettük, hogy a gyermekeink kellemes környezetben megfelelő szakmai háttérrel sajátíthatják el a tenisz alapjait. Örömünk nem lehetett azonban teljes.

A tavalyi évben a szakosztályvezető, Szabó Hajnalka új koncepciója révén egy külsős (értsd. mindenki számra ismeretlen – Szabó Géza) vezető edző került szerződtetésre. Ezt a tervét előzetesen nem egyeztette az edzők közösségével. Ez a lépés is hozzájárult a pár éve jól együttműködő Haladás edzői csapat leépítéséhez. Először méltatlan körülmények között távozott Krisztik Anikó.
Az új vezetőedző, Szabó Géza - szerződtetése után pár héttel – amilyen gyorsan jött, úgy is távozott. A szezon végén kilépett Szoó Dániel, aki a szakosztályvezetővel való együttműködés ellehetetlenülését nevezte meg távozása okán. Krisztik Anikó és Szoó Dániel edzők már hosszú évek óta elismert, egyben meghatározó részesei voltak az edzői kollektívának, Szombathely teniszsport életének.

Krisztik Anikó és Szabó Géza távozása után „tűzoltásképp” Lipták János került a szakosztályhoz edzőként, aki nagyon hamar elfogadtatta magát, akinek köszönhetően gyermekeink kivirulva, motiváltan kezdték az edzéseket újra látogatni.  Így telt a tavalyi nyári szezon. Bár a 2020-as téli szezon kezdetén volt némi bizonytalanság a gyerekek edzéseit illetően, de János leszervezte, hogy akinek volt kedve és lehetősége, Kőszegen a fedett sátorban, a téli szezonban is látogathatta az edzéseket.  
Alig egy hónapja végre elindult az idei nyári szezon. Elkészültek a pályák, olyan tagdíj-rendszer lett kialakítva, amely támogatta a gyerekeket a pályahasználat lehetőségében. A pályák a hétvégén is a Haladás ifjú játékosaitól volt újra népes. Gyermekeink örömmel jártak a teniszedzésekre. Még egyszer hangsúlyozzuk, ebben nagy szerepe volt Lipták János edzőnek, akihez szinte hozzánőttek a gyermekeink, ragaszkodnak hozzá. Egyúttal örömmel hallottuk, hogy Lipták János elfogadta a pályaüzemeltetési felkérést is, így garantáltnak láttuk a vele való hosszú távú együttműködést.
Sajnos azonban a napokban olyan hírek érkeztek hozzánk, amelyek arról szólnak, hogy a szakosztályvezető vélt és valótlan indokokra hivatkozva eltávolította Lipták János edzőt a szakosztály edzői stábjából. Indoklásként annyi hangzott el, „szakmailag nem végezte megfelelően a munkáját”. Ellenben mi maximálisan elégedettek vagyunk az edző munkájával.
Az edző pótlására semmilyen érdemi megoldást nem kaptunk. Úgy látjuk, hogy Lipták János helyére sincs olyan szakember a szakosztályban, aki rendelkezik olyan szakmai tudáson alapuló aktív játéktudással, remek pedagógiai érzékkel, maximális elhivatottsággal, mint amit mi megtapasztaltunk tőle.

Nagy valószínűséggel gyermekeink fejlődése érdekében „követjük” Lipták János edzőt, bárhová is vezet útja.
Nagyságrendileg ez több 20-30 gyermek eligazolását is jelentheti a tenisz szakosztályból.  
Nekünk nagyon úgy tűnik, hogy a szakosztály vezetőjének rövid időn belül sikerült szétvernie a tenisz szakosztály kollektíváját!
Hisszük, hogy rövid egy év alatt a hat edző távozása (a fiatal Serman Dórát és Nagy Fannit is beleértve), nem edzői hiba, hanem a szakosztályvezető inkompetens hozzáállása. 

Ezért azzal a kéréssel fordulunk a T. Elnökséghez, hogy mielőtt egy teljes szakosztályt beáldoznának egy nem megfelelően kiválasztott vezető érdekében, kérjük, hogy fontolják meg új szakosztályvezető kinevezését a szakosztály élére, aki képes összefogni a szakosztály tagjait.

A mai naptól a Hali tenisz ázsiója percről-percre romlik…
A bizalmunk megrendült a szakosztályvezetőben! A folyamatos intrika, az egymás ellen hergelés, a folytonos másra mutogatás, a város másik teniszklubjával való összeférhetetlenség, szinte „merénylet” a Hali tenisz ellen, főleg egy megújulási folyamat elején.
Éppen ezért kérjük, követeljük, az egyesület vezetőségétől a személyi változást a teniszszakosztály vezetőjét illetően!
A Haladás címer mögé bújva ne vezethesse olyan ember a teniszszakosztályt, aki a nagy szavakon kívül a konkrét tettek mezején már több alkalommal is elbukott!
Ezért felelősséggel tartozik.
Ez a mostani „Lipták-ügy” nem egy kirívó eset, ez egy romboló folyamat újabb állomása. 
Ha ez mehet tovább, kérdés, ki, kik lesznek a következők?

Kérjük Önöket, hogy a fentiek tükrében támogassák a teljes megújulást!
Megkeresés esetén szívesen állunk rendelkezésünkre! 

Köszönettel, a tenisz szakosztályban sportoló gyermekek szülei:

Fotók: Farkas Bazsi

A botrány hullámai elérték a szakosztály társadalmi elnökét, Bokor Tibor is, ő a megbeszélés másnapján, vagyis ma juttatta el lemondó nyilatkozatát a Haladás elnökségének.

Felmerült a kérdés, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik továbbra is a Haladásban maradnak és teniszezni akarnak. A helyszínen az hangzott el, hogy velük a továbbiakban, egy megállapodás értemében, a konkurens Savaria Tenisz Club üzemeltetője Szabó Péter fog foglalkozni.

Amikor ennek mikéntjéről ma telefonon érdeklődtünk Szabó Hajnalkánál, akkor azt kaptuk válaszul, hogy ez még egy nem kiforrott dolog. Pontosabbat majd csak később lehet tudni mindenről.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.