A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére, írják a verseny Facebook-oldalán. Idén az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre az Ipartestület meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz.
Mint írják, mindkét versenyre igen izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők. A Magyarország Tortája versenyben érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.
Az "Egy a Természettel" versenyben fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet:
- áfonya
- gesztenye
- csipkebogyó
- mogyoró
- bodza
A zsűriknek nagyon nehéz dolga volt, de megszületett a döntés a döntőbe bejutott tortákról, melyek között ott van Sulyok Ágoston, a szombathelyi Mészáros Cukrászda cukrászának alkotása is:
- NIMRÓD – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
- KIKELET – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
- HUNYADI HUSZÁR HISTÓRIA – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
- CSODASZARVAS – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
- ERDEI KISVASÚT – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)