32 év után ismét új formátumú lesz a magyar rendszám

Nagy Donát 2021-05-12 09:11:22
A már kiadott és használt táblákat nem kell lecserélni, de az újonnan forgalomba helyezett autókra a szemünknek szokatlan betű-szám kombináció érkezik.

A Vezess információi alapján jövő májusban lép hatályba az a törvény, amely szerint 2022 tavaszától adják ki az új formátumú rendszámokat. A változtatás indoka egyszerű: lassan elfogynak a jelenleg használt, 3 betű 3 szám kombinációk, jelenleg az "S" betűvel kezdődő sor végén vagyunk, és már csak T-s, a V-s és a Z-s kezdetűek maradtak hátra.

Az elmúlt időszakban rendkívül felgyorsultak a rendszámkiadások, mivel egyre többen vásárolnak külföldről autót - így nem a már magyar rendszámmal futó kocsik cserélnek gazdát, hanem főleg nyugatról érkeznek az autók, amikre viszont új, magyar rendszám kell.

Fotó: MTI/Beliczay László

Természetesen már régóta ismert, hogy hamarosan változtatásra lesz szükség, az új formátumra pedig több különböző ötlet is született az évek alatt:

  • Lehetne területi alapú rendszám, azaz például egy Vas megyei lakos autójának VA-1234, egy Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozó kocsinak pedig GM-1234 állna a táblán, ezzel plusz információt is tartalmazva,
  • nem lenne muszáj a 3 betű 3 számhoz ragaszkodni, a 6 karakter lehetne teljesen véletlenszerű is,
  • a régen kiadott rendszámokat újra ki lehetne adni, A-val, B-vel vagy C-vel kezdődő és még használt rendszámból már alig látható az utakon,
  • lehetne minden tulajdonosnak saját rendszáma, amit új autó vásárlásakor megtarthat, és azt szerelné át.

A fentebb leírt ötletek közül végül semelyiket sem vezetik be, ehelyett 4 betű 3 számra változik a kiosztás, a betűket pedig egy magyar címerrel választják el középen.

A cikk szerint néhány nap múlva hivatalosan is bejelentik a változtatást, ahogy azt is, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal (P-, E-, Z-, OT-), az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal (például JANI-01) és a motorok jelzéseivel.

A már kiadott, és jelenleg is használt rendszámokat nem kell lecserélni.

Régóta téma, hogy a robogókra is szükséges lenne rendszám felszerelése, mivel egy balesetnél vagy bűncselekmény elkövetésénél a helyszín elhagyva szinte esélytelen ezeket utólag beazonosítani, amit sokan ki is használnak, de a lopott kismotorok használatát is pofon egyszerűvé teszi. Erre vonatkozó új szabályozás azonban vélhetően még évekig nem fog megvalósulni.

Magyarországon 1958 és 1990 között a már már nosztalgikus 2 betű - 4 szám kombinációval ellátott rendszámokkal futottak az autók. A cikk megemlíti, hogy a 3 betűből, illetve 3 számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át.  

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.