Ma érkezik a Szputnyik-vakcinák utolsó adagja

Fehér Buda 2021-05-11 12:06:57
Oroszország ezzel leszállította azt a kétmillió adagot, amit Magyarország rendelt.

Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, hogy javuló tendenciát mutatnak a járványügyi adataink. 493 új fertőzött személyt találtak az elmúlt 24 órában, az aktív fertőzöttek száma 180 285-re csökkent. Folyamatosan nő a gyógyultak száma, ők már 583 ezer felett vannak, az országos tisztifőorvos szerint javul az arány.

A kórházakban azonban még mindig súlyos, szövődményes betegeket ápolnak, 379-en szorulnak lélegeztetőgépre. Müller szerint minden lehetőség megvan a széleskörű oltásra, csak az egyéneken múlik az, hogy élnek-e vele. Az országban jelenleg 6 féle vakcinával oltanak, ma 200 ezer Szputnyik vakcina érkezik. Ezzel Oroszország teljesítette a Magyarországgal kötött szerződését, tehát ez az utolsó szállítmány. Az országos tisztifőorvos megköszönte az orosz föderációnak, hogy leszállították a vakcinákat, szerinte ezzel az anyaggal 1 millió embert tettek védetté. A jövőben már csak korlátozott számban lehet oltakozni a Szputnyikkal, az eeszt.gov.hu oldalon lehet rá időpontot kérni. A 18 éven felülieknek emellett még Sinopharm és AstraZeneca felvételére van lehetősége.

Müller elmondta, büszke a fiataljainkra, köszöni nekik azt az aktivítást, amit az elmúlt időszakban mutattak. A193 ezer főből, akik ezt a réteget képezik, a pénteki határidőig 84 ezren regisztráltak érvényesen, ők már tudnak időpontot foglalni, amit a regisztráltak nyolcvan százaléka meg is tett. A hétvégén még pluszban hatezren regisztráltak, az operatív törzs úgy döntött, hogy számukra is lehetővé teszik az időpontfoglalást. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy folytatódik a világban a védőoltási kampány, a vírus nem válogat az országok között. Müller szerint az emberiség történelmének legnagyobb oltási kampány zajlik éppen, 174 országban több mint 1,29 milliárd adagot adtak be a védőoltásokból. A legnagyobb arány 20,8 millió adag volt egy nap alatt, Müller szerint mindenki rájött, hogy kizárólag a védoltássl tudunk végetvetni a járványnak és szabadulni a fogságból. EU-ban átlagosan naponta 3 millió embert oltanak, Magyarországon a teljes lakosság 44 százalék kapta már meg legalább az első adagot, míg az EU-ban 30 százalékon áll az arány. 

A tisztifőorvos azt is megosztotta, hogy a háziorvosok rendelőiben is zajlik az oltás, Sinopharm, Janssen és Moderna oltásokat kapnak a praxisok. Ma további 344 ezer Pfizer-vakcina is érkezik ebből az első és a második körös védőoltások beadását folytatják. Müller elmondta, hogy a védőoltásokat azok is felvehetik, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen, erről a kezelő, vagy háziorvossal kell konzultálni.

Müller elmondta, hogy hosszan tartott már ez a járvány, több mint egy éve küzdünk a pándémiával, szükségünk van arra, hogy minden módon töltekezzünk olyan élményekkel, amelyek testileg, lelkileg felemelnek bennünket. A tisztifőorvos hozzáetette, hogy hamarosan közzéteszik posztcovid ambulanciák listáját is, azoknak, akiknek a gyógyulás után fennmaradtak tünetei, a háziorvosukkal kell felvenni a kapcsolatot, ők fogják majd továbbirányítani a fertőzésen átesetteket. 

A tájékoztató végén Müller újságírói kérdésre megosztotta, hogy valószínűleg nem fogjuk tudni megállítani az indiai mutánst az országhatáron, ugyanakkor eddig még nem azonosították ezt a kórokozót itthon.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.