Több mint száz templom újulhat meg Győr-Moson-Sopron megyében

Fehér Buda 2021-04-30 15:30:33
1 milliárd 660 millió forint kormányzati támogatásból.

Győr-Moson-Sopron megyében 109 templom újulhat meg 1 milliárd 660 millió forint kormányzati támogatásból - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Dunaszigeten. Soltész Miklós részletezte, hogy 91 katolikus, 13 evangélikus és négy református templom, valamint egy baptista imaház újul meg.

Emlékeztetett, a kormány a nagyhéten döntött a magyar templomfelújítási programról, amelynek részeként csaknem 25,8 milliárd forintból 1400 hazai és további 400 Kárpát-medencei templomot rekonstruálnak. Az államtitkár megköszönte mindazok segítségét, akik a járvány idején a közösséget szolgálták, majd hozzátette, hogy a kormány feladata az életmentés, valamint azon programok újraindítása, amelyek az országot a korábbi években jellemezték.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mivel az egyének és a közösségek is bezárkóztak a járvány miatt, a "lelki újraindítás" nagyon fontos - mondta, hozzátéve, bízik benne, hogy ebben segít a templomok megújítása. Hozzátette: ez hatalmas feladat, amely a lelki megújuláson túl a gazdaság újraindítását is szolgálja. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Mosonmagyaróvár, a Szigetköz és a Mosoni-sík területén húsz templomot újítanak fel két ütemben, 292 millió forintból.

A dunaszigeti Jézus Szíve-templomon értékmegőrző és állagmegóvó felújítást végeznek két ütemben, 15-15 millió forint támogatásból - mondta. A tárcavezető történelmi léptékűnek nevezte a templomfelújítási programot, mert "az egyház szolgálja a társadalom azon alapját", amelyre biztosan lehet építeni, Európában pedig kétezer éve ez a biztos alap - jelentette ki, hozzátéve, az egyházak oktatási, nevelési és szociális területen végzett munkája példaértékű. Cseh Benjamin (független), Dunasziget polgármestere elmondta, hogy a templomot 1936-ban kezdték építeni. Úgy fogalmazott: "Ha eleink akkor erő felett dolgoztak a templomért, nekünk ma kötelességünk törekvésüket és örökségüket továbbvinni."

Farkas István piarista szerzetes, plébános köszöntőjében a hagyomány, az értékek és a közösség tiszteletéről beszélt, kiemelve, hogy egy templom egy egész közösséget formál.

Szólj hozzá!

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Új zöldfelületekkel fog bővülni a Normafa

Hétfőn kezdenek hozzá a régi buszforduló és a parkoló felszámolásához.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.