Hadházy Ákos: vállalhatatlan a 19 millióból megújult 19 négyzetméteres sárvári mosdó ügye

Fehér Buda 2021-04-28 16:59:00
A független országgyűlési képviselő csütörtökön a vasi kisvárosban járt.

A Mindenki Sárvárért meghívására Sárvárra látogatott Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. Hadházy az elmúlt hónapokban már foglalkozott a vasi kisváros ügyeivel, nemrég a Facebook-oldalán is posztolt az egyik nagy visszhangot keltő sárvári beruházásról. Többek között erről is beszélgettünk a képviselővel.

Néhány hónapja az interneten írt arról a sárvári mosdóról, amely mindössze 19 négyzetméter, de 19 millióért újították fel. Milyennek látta ezt a helyzetet?

Ma személyesen is megnéztem a vécét, azt tudom mondani, hogy ez egyszer egy emlékhely, vagy kordokumentum lehet. Ez valóban nem más, mint amiket a képeken láttam, de ott kellett lenni, hogy elhiggyem. Ez egy garázssorból kialakított, valóban 19 négyzetméteres, egyszerű vécé. Megnéztem, hogy van-e arany beépítve, de csak egyszerű vécécsészéket láttam. Vállalhatatlan.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Láttam, hogy az ügyre a sárvári polgármester, Kondora István (Fidesz-KDNP) is reagált, aki azt mondta, hogy jó, de miért mindig azt nézi az ellenzék, hogy 19 millióba került. Azért, mert ugye ebből lehet arra következtetni, hogy mi van a 100, 200, 500 milliós beruházásokkal. Tehát, amikor az van, hogy valamit építenek 100 millió forintért, és ha ott ugyanúgy három, négy, vagy ötszörös áron végzik el a beruházást, akkor az már egy jelentős összeg.

Mindenki, aki már felújított a házában egy mosdót, az meg tudja saccolni, hogy egy olyan illemhelyet, ahol már megvoltak a falak, és be volt vezetve a víz, az áram, mennyi pénzből lehet felújítani. Azt mondom, ha nagyon jól csináljuk, akkor legyen 2-3 millió forint. Ebből lett egy tízszeres túlárazás, ezért érdemes vele foglalkozni.

Sárváron jelenleg is több komoly, állami beruházás zajlik, az ellenzéki vezetésű városok, például Szombathely, viszont láthatóan el vannak hanyagolva. Milyen a rálátásuk erre Budapestről?

A ’19-es választás után sokan gondolták azt, hogy áttörés lehet az, hogy nagyon sok városban végre ellenzéki vezetés lett, de én már akkor igyekeztem kicsit hűteni a kedélyeket. Már akkor nagyon jól lehetett látni, hogy mit fog csinálni a Fidesz. Előtte ugye mentek a zsarolások is, hogy ahol nem a Fidesz nyer, oda majd nem küldenek pénzt. Én ezzel együtt azt gondolom, hogy jól jártak azok a városok, ahol ellenzéki vezetés született. 

Egyszerű matematikai példával szoktam levezetni, hogy ha kap egy város 100 millió forintot, de a vezetés abból ellopja a felét, akkor nagyjából ugyanott van, mintha kapott volna 50 millió forintot, de nem lopta el, de mégis egy szabad városban élhetnek az emberek. Persze, nagyon reméljük, hogy ’22-ben változás lesz a kormányzásban. De én akkor is úgy gondolom, hogy egy város működtetésében fontosak azok, hogy legyenek fejlesztések, de nem tartható az, hogy a kormány az ellenzéki városoknak úgymond semmit sem ad, valamennyit mindenképpen adni kell.

Az viszont sokkal fontosabb, hogy egy várost hogyan üzemeltetnek, mennyire élhető, és szabadok-e azok, akik ott élnek. Ez nem attól függ, hogy a kormány mit ad, és mit nem ad.

Nemrég Witzmann Mihály, fideszes képviselő feljelentette Önt rágalmazásért, amiért a tegnapi napon azt kérte az országgyűléstől, hogy függesszék fel a mentelmi jogát, hogy tárgyalásra mehessen az ügy. Nem így történt, tervez további lépéseket ezügyben?

Már-már unalmas számomra, hogy amikor elmondok valamit egy képviselőről, vagy politikusról, akkor ők elszaladnak a Rogánhoz, vagy a kommunikációs tanácsadójukhoz és kríziskommunikációt kérnek. Azt látom, hogy a legritkább esetben szoktak becsületsértésért beperelni, viszont rágalmazásért el szokták indítani a feljelentést. Ezt azért csinálják, mert nagyon jól tudják, hogy rágalmazásért a Parlament nem adja ki a mentelmi jogomat. Ők nem akarnak perelni, mert egy per folyamán jövetnének be pluszban dokumentumok, amit ők nem szeretnének. 

Ebben az ügyben arról volt szó, hogy Witzmann Mihály siófoki képviselő elméletileg pincét építtetett, ami nem pince, hanem kifejezetten elegáns nyaraló lett. Erről, és az ő vagyoni helyzetéről írtam pár szót, ezért jelentett fel. A becsületsértés az egy polgári per, ezért nem szokták kiadni a mentelmi jogot, ebből látszik, hogy nem akarja végig vinni az ügyet. Ezért mondtam a Parlamentben, hogy ha tényleg végig akarják vinni, akkor ilyet csináljanak.

Tegnap nyomták keresztül a Parlamenten azt a jogszabályt is, amelynek értelmében hatalmas közvagyont alapítványokba szervezett ki a kormány. 

Az elmúlt hosszú években nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy intézményesített lopást hajtott végre a kormány. Az EU-s pénzek ellopására létrehozott egy hatalmas szervezetet, aminek a kormányban vannak a tagjai. Ennek van egy másik csápja, ami pár tucat magáncégből áll, ezek viszik szét a pályázatokat. És persze ott vannak a másik oldalról azok az önkormányzatok, amelyek hajlandóak ebben részt venni. 

Ez egy szervezett csalás volt, ha az előbbire azt mondtuk, hogy intézményesített lopás, akkor arra, ami tegnap történt, már nincsenek szavak. Mi azóta is próbáljuk keresni a kifejezéseket, a Transparency International vezetője például azt mondja, hogy ez egy alkotmányos puccs. 1000 milliárdról már most tudjuk, hogy eltűnt, ezek részvények, ezeknek lehet látni az értékét. De ezen kívül rengeteg ingatlan van, Lázár például ménesbirtokot kapott. És nagyon sok olyan vagyon van, amiről nem tudunk pontosan, inkább több ezer milliárdos vagyonról van szó. Ezt az állami vagyont betették magánalapítványokba, és már jó előre az alaptörvénybe beírták, hogy ezek az alapítványok nem köz-, hanem magánvagyonnak számítanak. Innentől kezdve nincs ellenőrzési lehetősége az államnak.

Erre egyelőre nincsenek szavaink.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.