Százmilliókban mérhetőek az elmúlt kilenc évben, a szombathelyi fideszes holdudvarnak kifizetett pénzek

Farkas Bazsi 2021-04-17 14:19:00
Bőven jutott mindenkinek.

Csak úgy repkednek a milliók abban a táblázatban, amit az Ugytudjuk.hu rakott össze az elmúlt 9, fideszes városvezetői év alatt a pártkatonáknak kifizetett összegekről.

Politikus, titkárnő, sajtós, érettségivel létesítményvezető - talán nem is volt olyan terület Szombathelyen, ahová a párt ne tette volna be a lábát, vagy közvetve, vagy közvetlenül. Az elkövetkezendőkben a lista fontosabb szereplőit vesszük végig, és azt, hogy mennyi közpénzt is lapátoltak haza kontroll nélkül a fideszes káderek.

A képviselőknél a tiszteletdíjakból befolyt összegekkel nem számoltuk! 

Illés Károly - 30 és fél millió forint

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Illés 2014 óta tagja a szombathelyi közgyűlésnek. A neve mellett megjelentetett összeg pedig az alpolgármesteri és egyéb városvezetői posztokért járó tiszteletdíján túli plusz juttatások.

Illés ügyvezetője volt a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek, ezt kiemelt díjazásért havi bruttó 1 millió 500 ezer forintért látta el akkor. 2014. január 10. és 2014. szeptember 30. között volt a cég első embere. Csakhogy a Haladás Sportkomplexum tervezéséhez csak 2014. november 5-én álltak neki. Hogy előtte mit csinált a poszton, az rejtély.

Rendkívül jól érthet a vízgazdálkodáshoz is, mert 2010 és 2014 között a Vasivíz igazgatóságának volt a tagja. Majd 2014-ben (miután a szombathelyi városvezetés tagja lett) a Vasivíz felügyelő bizottságába került át.

Lendvai Ferenc - 84 millió forint

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A korábbi ciklus tanácsnoka nem aprózta el a feladatok és ezzel a bevételek halmozását sem. Hangsúlyozzuk: a neve mellett szereplő összegben nincsenek benne a képviselői és egyéb városvezetői tiszteletdíjak.

Az elmúlt 9 évben csak a Vasivíz kommunikációs referenseként közel 67 millió forintot vitt haza. Hogy a munkaköre pontosan mit takart és egészen pontosan mit is végzett, amiért a fizetését kapta, nem tudni. Sajtóügyekben ugyanis rendre mindig más kollégát kellett keresni a társaságnál. Információnk szerint, amikor 2020-ban elhagyta a céget, az átadás-átvételkor nem volt mit átadnia Lendvainak. 

Amúgy meg a felügyelő bizottsági helyek halmozója is. 2010-től a Falco, a Parkfenntartás és a Savaria Városfejlesztési Kft., majd 2014-től a SZOVA, 2018-tól pedig a Haladás FEB-tagja. 

Kántás Zoltán - 95 millió forint

Fotó: Vágvölgyi Bálint,

Az előző ciklusban még a Fidesz-frakció ökle volt, az egyik legkeményebb retorikát általában Kántás ütötte meg a közgyűléseken, aztán a 2019-es választásokon már nem került be a testületbe. 

Érdekes, hogy a Fidesz szombathelyi bukása után egyszerűen elmenekült a Fedett uszoda éléről, ahol előtte 2010-től, vagyis a Fidesz hatalomra kerülésétől kezdve 10 éven át dolgozott. Összesen 91 millió forintot vitt haza az usziból.

Kántás is beült két felügyelő bizottságba. A temetkezési vállalat és a parkfenntartás FEB-jében összesen 4 milliót ügyelt össze.

Kremser Csaba - 14 millió forint

Fotó: Csabi Kremser Video Facebook-oldal

A családi vállalkozásban propagandalapot kiadó Kremsernek két év alatt sikerült ezt az összeget felmarkolnia. A városházán sajtósként dolgozó férfi Hende Csaba ügyeit is intézte helyben jó ideig, aztán megromolhatott a viszonyuk, - a később a Szuperinfóhoz érkező Kremser feltűnően vigyázott arra, hogy az általa igazgatott lapba egyetlen Hendével foglalkozó hír se kerüljön be.

Amúgy érdekes, hogy a Fidesz idejében egyszerre több sajtószóvivő is dolgozott a Városházán, Kresmer mellett ugyanis párhuzamosan Barki Andrea is ellátta ezt a feladatot.

Barki Andrea - 28 millió forint 

Barki 2015-től volt a polgármesteri hivatal sajtómunkatársa, összesen 28 millió forintba került. A legnagyobb kérdés egyébként az, hogy 2017-től kezdve miért kellett két sajtóst alkalmazni a városházán, ráadásul úgy, hogy ebben az időszakban sajtókérdéseinkre vagy csak nagyon hosszú idő után, vagy egyáltalán nem kapott választ szerkesztőségünk.

Jelenleg egy sajtós van a városházán és tapasztalatunk szerint dupla olyan hatékonyan segít válaszhoz jutni, mint korábban a két szóvivő együttvéve.

Horváth Zoltán - 22 millió forint

Fotó: sztv

Ez a Horváth Zoltán nem egyezik meg azzal a Horváth Zoltánnal, aki az AGORA igazgatói pályázatát elnyerve vezeti az intézményt. Ez a Horváth egyszerre volt a Szombathelyi Médiaközpont komisszárja, Hende Csaba sajtósa és Puskás Tivadar fideszes polgármester kérdezője a szép emlékű, Péntektől péntekig című, hetente jelentkező polgármesteri beszámoló tévéműsorban.

Horváthnak szakirányú végzettsége nem volt, ezért nem tudták a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezetőjévé kinevezni. Így megmaradt papír- és kinevezés nélküli megmondóembernek a cégnél. 2015 és 2019 között markolta fel a 22 milliót a tévénél. Információink szerint ez az összeg még nagyobb is lehet, hiszen nemcsak alkalmazottként kapott fizetést, hanem vállalkozóként is adott számlát a cégnek. 

Már a Fidesz 2019-es választási bukása előtt kegyvesztett lett és a tévéből mennie kellett. Sokáig nem maradt munka nélkül, a Haladás VSE-be érkezett, ahol ő felel az egyesület sajtómegjelenéseiért. 

Polgár Lívia - 61 millió forint

A polgármesteri hivatal politikai munkatársa 2011 és 2019 között szopta a közpénztőgyet. Annyira megbízhatónak bizonyult, hogy a 2019-es önkormányzati választáson még képviselőjelöltként is futott egy ideig. Polgár egyébként az egyik legtöbbet utazó tagja volt a kabinetnek, - az önkormányzat terhére. A botrányosra sikeredett, majd eltussolni próbált Lake Placid diákjátékokon is ott volt. Hivatalosan tolmácsként tartott a delegációval, bár információnk szerint ilyen végzettsége nincs is.

Tömböly Ágnes - 29 millió forint

Fotó: Tömböly Ágnes Facebook-oldal

A fideszes pártaktivistából lett alpolgármesteri titkárnő, majd Vas Népe- és City7-szerkesztő történetével már foglalkoztunk. 2014 és 2019 között Koczka Tibor alpolgármester titkára volt. Többek között ő felelt az Európa Kulturális főváros pályázatért és egyesek szerint a Szombathelyi TV témafeldolgozásaiért is.

A több, mint 50 nevet tartalmazó listánkról most ennyit szemezgettünk. Maradt még bőven, így visszatérünk majd még témára.

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.