Hende: Szombathely méltányos kompenzációban fog részesülni

Farkas Bazsi 2021-04-17 08:50:00
A Haladás Sportkomplexumot elszámolási vita miatt nem vette még át az állam. Válaszok első kézből.

Tegnap ismét lehetőséget kapott a média, hogy kérdezzen Hende Csabától, Szombathely fideszes parlamenti képviselőjétől. Az Ugytudjuk.hu a következő három kérdést küldte el a politikusnak:

December 2-án egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy várhatóan 2021. január 1-től az államhoz kerül a Haladás Sportkomplexum üzemeltetése. Ez később, egy kormányhatározat értelmében, február 28-ra módosult. Most április van, információink szerint a Sportkomplexumot még mindig nem vette át az állam. Mi ennek az oka? Ki a felelőse? A Sportkomplexum ügyvezetője?

A szombathelyi önkormányzat a háziorvosok kérésére oltópontokat alakított ki, hogy ezzel segítse az orvosok munkáját. A kormányhivatal vezetője elsőként jó ötletnek tartotta az oltópontok létrehozását, majd amikor át kellett volna venni azokat, egyszerűen nem vette fel a telefont. Ön korábban közös nyilatkozatot szorgalmazott az oltás népszerűsítésére, most azonban, egy nyilvánvalóan a rendszert segítő intézkedés akadályoztatása kapcsán eddig nem nyilatkozott. Mi a véleménye Harangozó Bertalan viselkedéséről?

Március elején járt Balla Györgynél Nemény András és Illés Károly, hogy képviselje Szombathelyt. Itt az hangzott el, és ebben mind a két szombathelyi politikus egyetértett, hogy 2 milliárd 800 millió forint kompenzáció kell a szombathelyi költségvetésnek ahhoz, hogy működőképes legyen. Balla később úgy fogalmazott “Nincs mit kompenzálni az elvett iparűzési adó miatt”. Országgyűlési képviselő úr tud-e lobbizni még annak érdekében, hogy a szombathelyi költségvetés kompenzálva legyen?

Hende a Sportkomplexummal kapcsolatban azt mondta, hogy semmi esetre sem annak vezetőjét, Gál Sándort (a Fidesz szombathelyi, városi alelnökét) terheli a felelősség. Egy elszámolási vita van szerinte az állam és a létesítmény között. 

Hende hangsúlyozta, hogy szerinte furcsa, hogy azon felül, hogy a város megszabadul a Sportkomplexum terhétől, még több tízmillió forintos összeget is követel. A politikus bízik benne, hogy Szombathely meg fogja kapni ezt az összeget.

Dolgozunk azon, hogy elsimítsuk ezt a nézeteltérést - zárta a választ Hende. 

Az oltó pontokkal kapcsolatban azzal kezdett, hogy szerinte ez egy idejét múlt vita. Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a tömeges oltópontok bevetése nélkül is sikeres az oltási terv. 

Ez a vita vihar volt egy pohár vízben - fogalmazott, majd hozzátette, hogy neki semmilyen feladata nincsen a témában. A rendszer pedig egyébként is meg tudja oldani a feladatot. 

Hende szerint a városi költségvetés kompenzációban sincs feladata. Ahogy elmondta, megbeszélések történtek a városvezetés Balla György között. Szerinte egyébként senki nem vette el a városi adóbevételt, hiszen az ott marad a szombathelyi vállalkozóknál. Itt egy a koronavírus miatti kompenzálásról, segítségről van szó. 

A működőképesség elősegítse lesz a cél, amiről az áprilisi utolsó kormányülésen meg fog születni a döntés - hangzott el. 

Szombathely méltányos kompenzációban fog részesülni - zárt ezzel Hende.  

Szólj hozzá!

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Az országos tisztifőorvos után az OMSZ is megszólalt: a tartós hőség miatt keddre harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.

Keddtől hőségriadó lép életbe

Keddtől - a jelenlegi hőségriasztás fokozatot emelve - hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos a tartós hőség miatt.

Boris Barać jövőre is a Falcóban folytatja

A tavaly, szezon közben érkezett horvát játékos a 2021/2022-es bajnokságban is a sárga-feketék mezében lép pályára.

Egy nagyon durva paca készül bevenni Szombathelyt

Ez bizony egy izmos vihar lesz a sógoroktól.

Nem a Győr-kereszt miatt vágták ki a városháza előtti ezüstfenyőket

Szemfüles olvasóink észrevehették, hogy az új szobrok megjelenésével párhuzamosan eltűntek a 2009-ben állított ezüstfenyők, de a két dolog nincs összefüggésben egymással.

Ismét fogadhatnak betegeket a házi-, és gyermekorvosok

A telefonos bejelentkezés, a maszkhasználat és a kézmosás továbbra is marad.

Hármas karambol a 83-ason Győrnél

Az érintett szakaszon forgalmi akadályra kell számítani, mentők is a helyszínen vannak.

Vádat emeltek Gődény György ellen

Akár 5 év börtönre is ítélhetik rémhírterjesztésért.

Ennyien neteznek az idősek közül Magyarországon és az EU-ban

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat.

202 új fertőzött, 9 halott

Ezek a hétvégi összesített adatok.

Tavaly Rogán Antal fizette be a legtöbb személyi jövedelemadót

Legalábbis a miniszterek és államtitkárok közül.

Amfetamin, kokain, metamfetamin: ezt mind rendelhető a darknetről

Ezúttal egy 25 éves férfit tartóztattak le, aki a sötét webről szerzett be drogot. Az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség járt el.

Kettős gyilkosság történt Szegeden

A holttesteket egy lakásban találták a rendőrök.

Marad a kánikula, 38 fok is lehet

Záporok, zivatarok előfordulhatnak.

van még itt cikk a témában:

Ilyen is ritkán van: a kormánylapban bírálta a kormányt Matolcsy György

A jegybankelnök szerint kiugró inflációt eredményez majd a fenntarthatatlan gazdaságpolitika, ráadásul erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Vadászati szimulációt és az egykori vármegyei börtön kínzóeszközeit is kipróbálhatjuk az idei Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen

Védettségi igazolványra szükség lesz, de azt csak a legelső helyszínen kell majd felmutatni. Mutatjuk a szombati programokat.