Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Fehér Buda 2021-04-16 12:11:00
Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján tudatta, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokán állunk, ennek értelmében ugyan maradnak maszkviselési szabályok, a rendezvények, a szálláshelyek, a szabadidős és a felsőoktatási intézmények korlátozása, illetve a kijárási tilalom szabályai.

A vendéglátók azonban hamarosan újból kinyithatják a teraszokat és a kerthelyiségeket, reggel öttől este fél tízig.

A teraszokon és a kerthelyiségeken nem kell maszkot viselnie a vendégeknek, a zárt helyiségeken viszont igen. Ennek értelmében az olyan vendégek, akik az elvitelre várnak, esetleg az illemhelyiséget veszik igénybe, maszkot kell viselniük. 

A rendőr alezredes ismertette, hogy a szabályok betartásáról a vendéglátóknak kell gondoskodnia, ellenkező esetben őket is, és a vendégeket is büntethetik a rendfenntartók. Az elmúlt napon 517 embert büntettek meg a maszkviselési szabályok megszegése miatt, míg 224-en szegték meg a kijárási tilalmat. 50 ezer 446 ember van hatósági házi karanténban, 6 228 esetben rendelték el a karantént a tegnapi napon.

Müller Cecília elmondta, a harmadik hullám tetőzésén állunk, minden adat ezt mutatja. Magas számokkal küszködünk, ezért fontos az, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket. Az országos tisztifőorvos szerint enyhe, diszkrét csökkenést tapasztalnak a szakemberek, ez a csökkenés viszont még rendkívül törékeny. Az adatok egy hete stagnálnak, csak picit kezdtek el csökkenni. A szennyvízadatokból azonban még nem érzékelni ezt a változást, még legalább egy hétig számítani kell arra, hogy a fertőzöttek száma ezen a szinten fog mozogni. A kórházban fekvők száma már második napja csökkent, azonban még mindig magas, 9459 főt ápolnak a mai napon is kórházban, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos szerint szépen zajlik az oltás, már 3 millió 145 ezer 592 ember kapta meg legalább az első dózist valamelyik vakcinából. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság 32 százalékát oltották már be, Müller szerint tehát már minden harmadik ember megkapta legalább az első adagot, reméli, hogy ugyanilyen ütemben tudják folytatni a programot.

Müller elmondta, hogy az angol variánsnak köszönhetően az egyéni védelem rendkívül fontos. A vírus különböző mutánsai olyan képességet hordoznak, amely nagyon ragályosság tették a vírust, az országos tisztifőorvos arra buzdít mindenkit, hogy regisztráljanak és oltassanak. A 65 év felettiek 90 százaléka már megkapta az oltást, míg a fiatalabb, 18-59 közöttiek korosztályából a regisztráltak felét már beoltották. Ők azok, akik leginkább magaskockázatúak, hamarosan az egészségesek is sorra kerülhetnek.

A tisztifőorvos bejelentette, hogy

a reprodukciós ráta az elmúlt napokban 1 alá csökkent,

ez a szám mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a betegséget. 0,98 százalékon áll jelenleg a ráta jelenleg, ennek értelmében a fertőzöttek száma elkezdhet csökkenni.

Müller azt is ismertette, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és az alsó tagozatos kisiskolások részére a jelenléti nevelés, amelyet már sok szülő és kisgyermek is vár. A tisztifőorvos szerint nagyon nagy óvatossággal és rendkívül lassan módosítják a szabályokat. A nevelési intézményekben megtörténtek a fertőtlenítések, de továbbra is be kell tartani a járványügyi protokollokat. Müller viszont azt mondja, lényegesen biztonságosabb lesz a visszatérés, mert a pedagógusokat, az óvodapedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat beoltották. Az eddigi regisztráltaknak már több mint 80 százaléka kapta meg a vakcinát, a mai napon további 31 ezer embert kerestek fel.

Müller Cecília az RTL kérdésére elmondta, hogy

egyelőre nem tudni, hogy szükséges lesz-e a későbbiekben a már beoltottak újbóli oltása.

A tisztifőorvos szerint ez függ a vírustól és a gyártó folyamatos vizsgálataitól is, Magyarországon még nincs annyi adat, amelyből meg lehetne mondani, hogy szükséges lesz-e az emlékeztető oltás a későbbiekben.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.