Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Fehér Buda 2021-04-16 12:11:00
Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján tudatta, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokán állunk, ennek értelmében ugyan maradnak maszkviselési szabályok, a rendezvények, a szálláshelyek, a szabadidős és a felsőoktatási intézmények korlátozása, illetve a kijárási tilalom szabályai.

A vendéglátók azonban hamarosan újból kinyithatják a teraszokat és a kerthelyiségeket, reggel öttől este fél tízig.

A teraszokon és a kerthelyiségeken nem kell maszkot viselnie a vendégeknek, a zárt helyiségeken viszont igen. Ennek értelmében az olyan vendégek, akik az elvitelre várnak, esetleg az illemhelyiséget veszik igénybe, maszkot kell viselniük. 

A rendőr alezredes ismertette, hogy a szabályok betartásáról a vendéglátóknak kell gondoskodnia, ellenkező esetben őket is, és a vendégeket is büntethetik a rendfenntartók. Az elmúlt napon 517 embert büntettek meg a maszkviselési szabályok megszegése miatt, míg 224-en szegték meg a kijárási tilalmat. 50 ezer 446 ember van hatósági házi karanténban, 6 228 esetben rendelték el a karantént a tegnapi napon.

Müller Cecília elmondta, a harmadik hullám tetőzésén állunk, minden adat ezt mutatja. Magas számokkal küszködünk, ezért fontos az, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket. Az országos tisztifőorvos szerint enyhe, diszkrét csökkenést tapasztalnak a szakemberek, ez a csökkenés viszont még rendkívül törékeny. Az adatok egy hete stagnálnak, csak picit kezdtek el csökkenni. A szennyvízadatokból azonban még nem érzékelni ezt a változást, még legalább egy hétig számítani kell arra, hogy a fertőzöttek száma ezen a szinten fog mozogni. A kórházban fekvők száma már második napja csökkent, azonban még mindig magas, 9459 főt ápolnak a mai napon is kórházban, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos szerint szépen zajlik az oltás, már 3 millió 145 ezer 592 ember kapta meg legalább az első dózist valamelyik vakcinából. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság 32 százalékát oltották már be, Müller szerint tehát már minden harmadik ember megkapta legalább az első adagot, reméli, hogy ugyanilyen ütemben tudják folytatni a programot.

Müller elmondta, hogy az angol variánsnak köszönhetően az egyéni védelem rendkívül fontos. A vírus különböző mutánsai olyan képességet hordoznak, amely nagyon ragályosság tették a vírust, az országos tisztifőorvos arra buzdít mindenkit, hogy regisztráljanak és oltassanak. A 65 év felettiek 90 százaléka már megkapta az oltást, míg a fiatalabb, 18-59 közöttiek korosztályából a regisztráltak felét már beoltották. Ők azok, akik leginkább magaskockázatúak, hamarosan az egészségesek is sorra kerülhetnek.

A tisztifőorvos bejelentette, hogy

a reprodukciós ráta az elmúlt napokban 1 alá csökkent,

ez a szám mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a betegséget. 0,98 százalékon áll jelenleg a ráta jelenleg, ennek értelmében a fertőzöttek száma elkezdhet csökkenni.

Müller azt is ismertette, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és az alsó tagozatos kisiskolások részére a jelenléti nevelés, amelyet már sok szülő és kisgyermek is vár. A tisztifőorvos szerint nagyon nagy óvatossággal és rendkívül lassan módosítják a szabályokat. A nevelési intézményekben megtörténtek a fertőtlenítések, de továbbra is be kell tartani a járványügyi protokollokat. Müller viszont azt mondja, lényegesen biztonságosabb lesz a visszatérés, mert a pedagógusokat, az óvodapedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat beoltották. Az eddigi regisztráltaknak már több mint 80 százaléka kapta meg a vakcinát, a mai napon további 31 ezer embert kerestek fel.

Müller Cecília az RTL kérdésére elmondta, hogy

egyelőre nem tudni, hogy szükséges lesz-e a későbbiekben a már beoltottak újbóli oltása.

A tisztifőorvos szerint ez függ a vírustól és a gyártó folyamatos vizsgálataitól is, Magyarországon még nincs annyi adat, amelyből meg lehetne mondani, hogy szükséges lesz-e az emlékeztető oltás a későbbiekben.

Szólj hozzá!

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Maruzsa Zoltán: No vakcina, no party

Ezt üzente a 16-18 éveseknek az államtitkár.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília ledobta a bombát: be lehet vinni a nyunyókákat a bölcsődékbe és az óvodákba!

Holnaptól regisztrálhatnak az oltásra a Magyarországon élő, de TAJ-számmal nem rendelkező külföldiek.