Magyarország legszabadabb embereit keresi a Társaság a Szabadságjogokért

Farkas Bazsi 2021-04-09 09:13:58
Idén ismét SZABAD-díjjal jutalmazzák azokat, akik példamutató tettekkel álltak ki azért, hogy mindannyian egy szabadabb és egyenlőbb országban élhessünk. Honlapjukon bárki jelölheti a díjra azokat, akik a hétköznapokban a változásért dolgoznak.

„Az elmúlt tizenkét hónap megviselt mindannyiunkat, kimerültek a tartalékaink. Ilyenkor különösen nehéz egymásra figyelni, pedig a 2020-as rendkívüli évben is rengetegen dolgoztak azért, hogy szabadabb és igazságosabb hely legyen Magyarország. Az ő történeteiket keressük most, hogy erőt meríthessünk belőlük. Reméljük, hogy a példát mutató emberek ünneplése egy kis reményt hoz ezekben a nehéz hetekben – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója. A SZABAD-díjat a TASZ 2019-ben hívta életre, hogy elismerjék mindazokat, akik a hétköznapokban nincsenek reflektorfényben, de mindennapi teendőik mellett közös ügyeinkért, mások életének jobbá tételéért munkálkodnak.

A TASZ honlapján bárki felhívhatja a figyelmet ezekre az emberekre, indoklással együtt jelölheti őket a SZABAD-díjra. Közülük szakmai zsűri választja majd ki azt a tíz jelöltet, akiknek történetét a szélesebb közönséggel is megismertetik, és a közönségszavazás döntősei lesznek.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban online kellett megtartani a második SZABAD-díjátadót, de ez nem kisebbíti a jelöltek és díjazottak cselekedeteinek jelentőségét. A szakmai zsűri díját Orosz Bernadett kapta, aki az őt ért brutális bántalmazás után a nyilvánosság elé állt, és sorstársaiért is szót emelt. A közönségdíjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta, akik a funkcióját vesztett közmédia feladatát látják el kimagasló minőségű műsoraikkal – a közönségük támogatásából, a semmiből felépítve. A BOOKr Kids különdíját pedig Kovácsné dr. Nagy Emese kapta, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója, aki egy olyan integrációs programot gondoz, melyben a hátrányos helyzetű gyerekek eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal.

„Miközben az elmúlt év bővelkedett kihívásokban, biztosak vagyunk abban, hogy voltak, akik a kihívások közepette is hétköznapi hősként álltak helyt. Szeretnénk közülük minél többeket megismerni, és abban is reménykedünk, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával idén már egy igazi díjátadón, személyesen ünnepelhetjük őket" – mondta Kapronczay Stefánia.

A SZABAD-díj idei jelöltjeire itt lehet javaslatot tenni április 26-ig.

Szólj hozzá!

Reggeli fagyra derű jön kedden

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű.

Hogyan válaszd ki a számodra ideális szakmát?

Sok olyan ember van, aki nap mint nap mással foglalkozik, mint amit valójában szeretne.

Másfél milliárd forintnyi adót csalt el egy szójadarával üzletelő banda, a szálak Sárvárra vezetnek

A brazil szójadara olasz, szlovén és osztrák cégeken keresztül érkezett Magyarországra, fiktív belföldi cégek beiktatásával.

Két díszpolgári címet vonna vissza a kőszegi önkormányzat

1945-ben két szovjet katona kapta meg a kitüntetést. 

A svéd Per Johansson a győri kézilabdacsapat új vezetőedzője

A holland női kézilabda-válogatottat is ő irányítja.

Kijutott a párizsi olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Fordulatos játék és hatalmas küzdelem után, megérdemelten

Vajon hogyan látják a színeket az állatok?

Abban biztosak lehetünk: nem úgy, mint mi.

Gyermekpornográfia elkövetésével vádolnak egy 14 éves győri fiút

12 év alatti gyerekekről szerzett felvételeket.

Lehűléssel indul a jövő hét

A hét második felében melegedés kezdődik, a jellemzően erősen felhős idő mellett hétvégén akár 20 fok is lehet.

Ájurvédikus gyógyítás egy hévízi egészségközpontban

Vannak országok, ahol a test, a lélek és a szellem hármasának egyensúlya alapvető fontosságú az emberek mindennapjaiban, és ennek harmonikus megtartása az élet legfőbb célja. Ilyen hely India is, amely már több, mint 5.000 éve holisztikus szemlélettel közelíti meg és gyógyítja az embert. 

Külső és belső aranyér: mi a különbség köztük?

Akinek volt már kitüremkedett aranyeres csomója, az tudja, mennyire fájdalmas ez. Feszít, szorít, viszket, nehézzé teszi az ülést és a székelést is. Nem is csoda, hogy a legtöbben próbálják visszahelyezni a kikandikáló darabot a végbélnyíláson keresztül. De vajon ez a jó megoldás? Cikkünkből kiderül, mit lehet tenni ilyen esetben.

Patonay Imre ismét elindul Körmend polgármesteri székéért

Ő a Változás a Városért Egyesület első bejelentett jelöltje.

Tökéletes erotikus eszköz a profi ligára szabva

Míg egyesek sosem próbáltak erotikus eszközöket, akár idegenkednek is tőlük, mások előszeretettel alkalmazzák őket a hálószobában töltött idő alatt. Utóbbinál a gyártók igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a lelkesedés hosszú távon megmaradjon.

Szabadlábra került Fekete Dávid győri énekes

A vádirat szerint 279 millió 574 ezer 213 forint kárt okozott.

Mely csillagjegyeknek megy a legkönnyebben az újrakezdés?

Az élet olykor nagyon kegyetlen, hisz mindenkivel előfordul, hogy hiába küzdött valamiért teljes erőbedobással, mégis hoppon maradt a végén. A csalódásokat megélni, feldolgozni nem egyszerű, a padlóról felállni és újrakezdeni pedig még nehezebb.

Balhé volt a vasi böllérversenyen

Egy ittas férfi lefejelt egy másikat.