Az úttestet használják parkolónak a sofőrök a Dolgozók úti gyógyszertárnál Szombathelyen

Nagy Donát 2021-04-01 11:40:16
A Kassák Lajos utca felől a balra kikanyarodást gyorsítósáv segítené, csakhogy az álló autókat a főúton érkezőknek kerülgetni kell. A túloldalon csak egy kicsit jobb a helyzet.

Nemrég új aszfaltréteget kapott Szombathelyen a Dolgozók útja és a Kassák Lajos utca kereszteződése. Igaz, így kátyúmentessé vált a csomópont, de a szakaszra aggatott "Oladi hullámvasút" elnevezés hűen tükrözi az aszfaltréteg egyenességét; ráadásul a csatornafedelek is körbe lett aszfaltozva, ami jelentős szintkülönbséget jelent az úttest vonalához képest.

De a fizikai kivitelezés helyett elsősorban forgalomszervezési aggályok merülnek fel.

Azt itt élők jól tudják, hogy a Kassák Lajos utca felől sokszor nehézkes a balra kifordulás a Dolgozók útjára, főleg a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején; a kocsisor sokszor a szupermarket mellett lévő buszmegállóig tart. A nevezett kereszteződésben ugyan van egy gyorsítósáv kialakítva a Dolgozók útján, amit a Kassák Lajos utca felől érkezőknek kellene igénybe venni.

Fotók: Nagy Donát

A balra kiforduló autók többsége tulajdonképpen együtt használja a gyorsítósávot a másikkal. A parkoló autók miatt itt két autó úgysem férne el egymás mellett.

 

Kiforduláskor először ide kellene érkeznie az autónak, így gyakorlatilag csak a balról érkező forgalmat kell figyelni, majd kifordulva és a sávon felgyorsítva lehet átsorolni a Dolgozók útjára. Igen, a sávok elég szűkek, és a gyorsítósáv is rövid, de ha ezen elv szerint lehetne használni a kereszteződést, összességében gyorsabban ki lehetne fordulni a főútra ahhoz képest, mintha mindkét oldalról várjuk a tiszta helyzetet.

Csakhogy az út jobb oldalán rengetegszer parkolnak autók, főként az itt található gyógyszertárhoz látogató sofőrök használják a kényelmes megoldást.

Bár a patikának van az úttal merőleges parkolója, sőt, az épület mögötti helyekre tábla is felhívja a figyelmet, kialakult az út szélén parkolás afféle szokásjoga. Az útpadkán természetesen nem fér el egy egész autó, hiszen az nem megállóhelynek lett tervezve, így az úttestre lógó autók olykor a forgalmi sáv harmadát, felét is elfoglalják. Emiatt viszont a védett Dolgozók útján érkező, a belváros felé haladó autósok kénytelenek kikerülni őket, a manőver során pedig a gyorsítósávnak akár a felét is igénybe veszik, sőt, ilyenkor a sáv megszűnését jelző, forgalomtól elzárt terület felfestésére is rá kell hajtani.

Fotók: Nagy Donát

Egész nap áll valaki az út szélén, a sáv harmadát elfoglalva. A patikának az épület előtt és mögött is van ügyfélparkolója, amiket azonban senki sem használ.

 

Ez tapasztalatom szerint sokszor okoz problémát, hiszen a Dolgozók útján érkező autónak elsőbbsége van a Kassák Lajos utca felől balra kifordulókkal szemben, viszont a gyorsítósáv az utóbbiak felségterülete. Tény, hogy baleset emlékeim szerint sem szokott történni, ezt pedig a kezelő Magyar Közút is megerősíti.

Társaságunk a kezelésébe tartozó úthálózaton, így a jelzett szakaszon is folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalmi rendet, az egyes útszakaszok baleseti adatait, a forgalom lefolyását, a közlekedők forgalmi szokásait. A Dolgozók u. jelzett szakaszán a viszonylag nagyobb forgalmat vonzó létesítmények (kereskedelmi, vendéglátóipari, egyéb) üzemeltetői részére a vonatkozó jogszabályok kötelezően előírják a szükséges gépjármű várakozóhelyek saját ingatlanon belüli biztosítását. A gyógyszertárnál sem csak a jelzett 2 db parkoló áll rendelkezésre, hanem ingatlanon belül további várakozóhelyek is vannak, amit a tulajdonos a vásárlók részére tájékoztató tábla elhelyezésével jelez is. Sajnos általános tapasztalat, hogy az ingatlanon belüli várakozóhelyeket, ha azok megközelítése akár minimális időveszteséggel is jár, a közlekedők már nem veszik igénybe. Inkább a létesítmények előtti útszakaszok mellett állnak meg, nem törődve azzal, hogy adott esetben zavarják, akadályozzák az adott útszakaszok forgalmát.

A helyszínen megítélésünk szerint a jelenleg kialakított forgalmi rend módosítása, igy akár a megállások korlátozása nem indokolt, a forgalom levezetésére az útszakasz alkalmas. Ezt a baleseti adatok is alátámasztják, hiszen az elmúlt időszakban a Dolgozók u. - Kassák L u. csomópont környezetében egy személyi sérüléses baleset történt, mikor a kijelölt gyalogos átkelőhelyen közlekedő gyalogost ütöttek el, ami nem vezethető vissza a kialakult parkolási szokásokra. Külső bejelentés társaságunkhoz az útszakaszra, fokozott balesetveszélyre vonatkozóan nem érkezett. Továbbra is fokozott figyelemmel kísérjük majd a jelzett útszakasz forgalmi rendjét, annak érdekében, hogy a balesetveszély mértéke a lehető legkisebb maradjon ezen a szakaszon, azonban a forgalmi rend betartásának ellenőrzésére, a szabálytalan közlekedők kiszűrésére társaságunknak nincs jogosultsága.

- írja az út kezelője.

Fotók: Nagy Donát

A bal oldalon parkoló autó sofőrje a négy forgalmi sávon átrohanva közelítette meg a gyógyszertárat; a legközelebbi zebra 20 méterre található. Az autó két kereke a kanyarodósávra lóg.

 

Egyébként a patikába sietők nem csak itt, hanem az út túloldalán is előszeretettel állnak meg, ezen az oldalon a lekanyarodósáv egy részét foglalják el az autóval, majd a négy forgalmi sávon átrohanva érkeznek meg a gyógyszertárhoz.

A megoldás mindkét oldalon egy-egy "megállni tilos" KRESZ-tábla elhelyezése lenne, amivel talán a gyógyszertár által kialakított parkolóba lehetne kényszeríteni az autósokat.

Szavazás

Problémásak az úttestre lógó autók a kereszteződésben?

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.