Rendőrök lépnek be a pártokba, hogy végre leszerelhessenek Kelet-Magyarországon

Nagy Donát 2021-04-01 16:50:37
Szinte éhbérért dolgoznak, és elegük van a járőrözésből a milliárdos kerítés mellett, a hatóság emberei viszont a veszélyhelyzet alatt nem léphetnének ki az állományból. Viszont létezik egy kiskapu.

Párttagságra cserélik azok a rendőrök az egyenruhát, akik a veszélyhelyzet ideje alatt próbálnak felmondani - írja a Szabad Európa. A cikk szerint az egyik keleti megyében több tucatnyi rendőr párttaggá nyilvánítása van már folyamatban, ugyanis a hatályos törvények szerint nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a rendvédelmi szervek egyenruhásai sem mondhatnak fel, nemrég viszont egy jogi kiskaput találtak a távozni kívánó rendőrök: az Alaptörvény kimondja, hogy rendőr politikai tevékenységet nem folytathat.

Fotó: MTI

Megjegyzik, hogy a pandémia előtti időkben sokkal egyszerűbben hagyhatták el a testületet a rendőrök: a felmondás után harminc nappal már egyenruha nélkül kezdhették új, civil életüket.

A cikk szerint a veszélyhelyzet kellős közepén, azaz tavaly novemberben döntött úgy a kormány, hogy még szigorúbban köti a rendőröket a karóhoz. Azóta a hatályos jogszabály szerint a rendvédelmi dolgozók túlóráinak díjazásáról a helyi parancsnokuk dönt: vagy pénzt ad túlóráért, vagy szabadnapot. Azaz a tapasztalatok szerint rengeteg pénztől estek el a rendőrök.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a munkáltató, vagyis a belügyminiszter ráadásul hónapok óta nem ül le az érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalni.

A szakszervezeti vezető a lapnak azt mondta, tavaly tavasszal a pandémiára hivatkozva még csak az azonnali felmondást tiltották meg az egyenruhásoknak, azóta viszont nagyot fordult a világ.

A rendvédelemben dolgozók munkaideje tavaly november óta túllépheti a heti 48 órát, így naponta akár több mint 12 órát is dolgozhatnak, ami azzal jár, hogy a pihenőidejük lecsökken napi 6 órára. Ráadásul fillérekért dolgoznak a rendőrök. Tavaly karácsonyi ajándékként két szem szaloncukrot kaptak. Elnézést kérek, de bruttó 250 ezer forintot keres az utca rendőre, és azt nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy csak dolgoztatjuk őket, de nem fizetünk nekik. Most az éjszakai pótlékuk bruttó 190 forint/óra

- mondta a Szabad Európának a szakszervezeti vezető, aki szerint az már csak hab a tortán, hogy még csak fel sem mondhatnak az egyenruhások, és azt sem tudni, meddig.

Fotó: MTI

Kiskapu

A rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet.

- írja az  Alaptörvény.

Azaz most a rendőrök erre hivatkozva mégis fel tudnak mondani munkahelyükön.

Az kevés, hogy odaállnak a rendőrkapitány elé és azt mondják: beléptem valamelyik pártba. Vinni kell a belépési nyilatkozatot, a tagfelvételi papírt, a határozatot a párttól, hogy igenis felvettek, illetve bizonylatot a tagdíjbefizetésről

- magyarázta Magyar Zoltán, az MSZP országos választmányának tagja, majd hozzátette, hogy kevés olyan munkahely van Magyarországon, amely a rendőri fizetésnél kevesebbet ad:

A 150-170 ezer forintos nettónál jóval többet fizetnek már bármelyik multi-élelmiszerláncnál is akár árufeltöltőként. Itt a környéken 220 ezret is kaphat kézhez, ezért nem csodálkozom azon, hogy szabadulni akarnak a testülettől.

A Szabad Európa megkereste a legnagyobb parlamenti pártokat, hogy mi a hivatalos tapasztalatuk a rendőrségtől pártpolitikába menekülő egyenruhásokkal.

  • A Fidesztől egyáltalán nem kaptak választ a kérdéseikre,
  • a DK tényleges információval nem szolgált
  • az MSZP szerint a belépési nyilatkozatukhoz nem kötelező megadnia a tagfelvételét kérőnek az űzött szakmáját,
  • a Jobbik pedig válaszában csupán annyit írt:, hogy nem adhatnak ki ilyen jellegű információt.

A lap megjegyzi, hogy a Jobbik egyik magas rangú képviselője azt mondta nekik: nagyságrendileg százan érdeklődtek a megyéjében, és több tucatnyian már jelentkeztek hozzájuk.

Fotó: MTI

A nyilatkozó rendőrők azt mondták, hogy felettesük nem indított ellenük eljárást azért, mert párttagok lettek. A rendőrség, ha fájó szívvel is, de elengedte őket.

Nem azért lettem rendőr, hogy a déli határon a több milliárdból felhúzott kerítést őrizzem és járőrözzek a kietlen földúton. Azért lettem rendőr, mert az volt az álmom, hogy vagy körzeti megbízott leszek egy kis településen, vagy pedig a szülővárosom környékén teljesítek szolgálatot, és a munkámmal egy közösség életét segítem. De az álmok nem mindig válnak valóra, és most úgy tűnik, néhány hét és itt hagyom a céget, elképzelésem már van, hogy mit fogok ezután csinálni.

- mesélte egyikük.

A Szabad Európa kérdéseivel kereste a Belügyminisztériumot, akik válaszért az ORFK-hoz irányították őket, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Szólj hozzá!

Megállíthatatlanul zsugorodik a Vas Népe és a Kisalföld is

Folytatódott a megyei napilapok évek óta tartó zuhanása. Hiába a kormánypárti hátszél és a végtelen pénz, nem akar megállni a folyamat.

Baleset történt az M1-esen Győrújbarátnál

A Budapest felé vezető oldalon félpályán halad a forgalom.

Megtalálták a tegnap eltűnt idős győri nőt

Beszéltünk a 84 éves Dobos Mária egyik hozzátartozójával, aki szerint a kórházban veszett nyoma a hölgynek, de előkerült.

Borkai-ügy: Orbánt egyáltalán nem zavarta a jachtos orgia

Mire a választás előtt kibukott az ügy, a Fideszben már rég tudtak Borkai Zsolt szexorgiájáról, a miniszterelnök magánügynek tekintette azt.

A szombathelyi BPW-ben helyben oltják a gyár dolgozóit

Úgy értesültünk, hogy a munkások Pfizert kapnak.

Védettségi igazolvány sem kell a ballagáshoz

Maszk, nyitott terek és még a nem védett unokaöcs is jöhet. Így ballagunk idén.

A tegnapi ősz után ma már nyomokban tavaszt is tartalmaz majd az időjárás

Sok öröme nem lesz benne, hacsak nem szereti a szelet. A nyugati megyékben még zivatar is lehet.

Ez a győri idős hölgy eltűnt, ha látta, szóljon a rendőrségnek!

A megyei főkapitányság kérdésünkre megerősítette: a nőt eltűntként keresik.

Csaknem 300 millió forintból teszik rendbe a mosonmagyaróvári vár sétányát

Felújítják a mosonmagyaróvári vár környezetét és egy sétányt is kialakítanak a vár körül.

Még van esély rá, hogy új villamosok és trolik érkezzenek Budapestre

Új szerződést kötöttek a gyártókkal, így van még lehetőség arra, hogy a főváros ne veszítse el az opciós lehívás lehetőségét.

Még jelen sem kellett lenniük a fideszes képviselőknek, így is megszavazta a bizottság a lakásprivatizációs törvényt

Néhány fideszes szavazógép helyettesítéssel "szavazott". Megkezdődhet a nemzeti vagyon újabb elkótyavetyélése.

Sárváron a felnőtt lakosság már hatvan százalékát beoltották

Jelentősen csökkent a városban az igazolt fertőzöttek száma is.

van még itt cikk a témában:

Mi a közös a Habsburgokban és a koronavírusban?

Járvány ide, járvány oda, nincs nemzeti ünnep a pártok forradalomra emlékező közleményeinek álcázott aktuálpolitizálása nélkül.