Minden rendben a tormákkal

Nagy Donát 2021-03-30 18:30:26
A Nébih csak jelölési hibákat talált az üveges tormák vizsgálatánál.

A közelgő húsvét miatt üveges tormákat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor jelölési hibák miatt 15 terméknél hatósági eljárás indult, amelyekért várhatóan együttesen 600 ezer forint bírságot szabnak ki - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A hivatal a Szupermenta program tesztjében 26 üveges tormát ellenőrzött. A vizsgált termékek közül 5 lengyel előállítóktól származott, 21 pedig magyar gyártású volt. A szakemberek elsősorban a kínálatban legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékeket vizsgálták, valamint a csípős tormákat is, utóbbiak közül nyolcat ellenőriztek.

A termékeket élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a hivatal laboratóriumaiban. Minden terméknél megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el. A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de a Nébih szerint már most el lehet mondani, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal.

Fotó: Nébih

A termékek jelölésvizsgálatánál azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők: gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 terméknél hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan együttesen 600 ezer forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak. Emellett a szakemberek kötelezik az előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, a jelölési hibák javítására.

Közölték, a vizsgált 26-ból 18 terméket két magyarországi gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartott a Nébih. Az egyik előállítónál megállapították, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, úgynevezett összetett anyagot használ a termékei gyártásához. A probléma abból adódott, hogy bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át. Emiatt a jelölés az összetevőket tekintve jogszabálysértő, hisz az összetett összetevőket helytelenül és hiányosan tartalmazza, vagyis sérül a vásárlók valósághű tájékoztatása.

Arról is beszámoltak, hogy a Szupermenta teszt kedveltségi vizsgálatán - ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket - az Univer reszelt torma végzett az élen, a második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.