Miért nem sikerül még 2021-ben sem érthető, egyszerű hivatalos levelet küldeni?

Nagy Donát 2021-03-13 10:57:03
Kézhez kaptam a gépjárműadóról szóló levelet, amiben jó sok paragrafust, meg illetékfizetést találtam.

Az Y generáció tagjaként bár még emlékszem a videótékákra, tekertem ceruzával a magnószalagot és vittem be játékot floppyn a számtechórára, mégis azt mondhatom, beleszülettem a digitális világ vívmányai közé. Ahogy legtöbbünknek, nekem is ott a zsebemben egy mini számítógép, aminek teljesítménye messze lekörözi akár a pár évvel korábbi asztali számítógépekét is. Van okospárásítóm, okostévém, lassan okos az egész világ. Az életünk pedig egyre gyorsabb.

Aztán kézhez kaptam a levelet a NAV-tól, amiben a gépjárműadó megfizetésére szólítanak fel. Idén ugyanis nem annak a településnek fizetjük be az összeget, aminek az útjait többnyire használjuk, hanem a vírusra hivatkozva minden pénz az állami közösbe megy. Igaz, van, aki szerint mindez csupán mogyoró.

És bár hiába van Ügyfélkapum, azaz a hivatalos szervek elérnek elektronikusan is, ha egyszer az adómból telik nekik levelezésre meg papírgyártásra, és kedvük is van hozzá, hát legyen. Mindenkinek megvan a maga fétise. 

Idén az önkormányzat helyett a NAV küld csekket a gépjárműadóról

Az idei évben jelentős változást tapasztalhattak a gépkocsi tulajdonosok, hiszen a megszokott önkormányzati adóhatóság helyett 2021-től a NAV vette át a gépjárművek adóztatásának feladatkörét - írja a sajtóközlemény. Ezt egy átlagos gépkocsi tulajdonos leginkább úgy éli meg, hogy a postaládájába rövidesen megérkezik (vagy már a napokban meg is érkezett) a NAV hivatalos határozata a gépjárműadó kivetéséről.

Kibontom a borítékot, sárga csekk fogad, meg pár oldal szöveg. Beleolvasok.

Az eljáró adóhatóság hatáskörét a Gjt. 9. par (1) bekezdése, az Air. 25. par. (1) bekezdése és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban Air.) 72. par.-a és 73. par.-a alapján állapítom meg

- hát oké, de ezzel most mit kezdjek. Olvasok mást a papírhalomból.

Az állam meghatározott feltételek fennállása esetén az arra rászorult természetes személy részére a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Jstv.) alapján jogi segítő igénybevételének jogát biztosítja

- hűha, az fasza; szerencsére nem vagyok rászorult, de ha az is lennék, a szövegből az pont kimaradt, olyankor mit is kell csinálnom. 

Az eljáró adóhatóság hatáskörét a Gjt. 9. par. (1) bekezdése, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. tv. 4. par. (2) bekezdése és a 12. par.-a, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerveinek illetékességéről szóló 485/2015. (XII.29.) Korm. rendelet 1. par.-a, 3/a. par.-a, 18. par.-a, 56/D. par. - 65. par.-ai és 79. par. - 80. par.-ai alapján gyakorolja, illetékességét a 2. par.-a, 16 par.-a, 22. par. - 27. par.-ai, 29. par. - 34. par.-ai, továbbá az 1. számú melléklete B) részének 3. és 7. pontjai alapozzák meg.

Közben már én is szorongok (helyettük), hogy remélem semelyik paragrafust nem hagyták ki a levelemből.

Kis szemtorna után aztán rátalálok pár érdemi információra

A gépjárműadó éves összegét ezer forintra kerekítve kell megfizetni, így az első félévi, illetve a második félévi adó összege az ezer forintra kerekített összeg fele

- imádom ezeket a mondatokat, főleg úgy, hogy ez annak magyarázata, miért húznak le több pénzzel, mint amit a törvény előír és fizetnem kéne.

Végül persze megtalálom a kulcsmondatot is, ami végre elárulja, hogy a sárga csekkel nem kell beállnom a posta épülete előtt várakozó sorba.

A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő utalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, illetve EFER-en keresztül átutalással történő fizetéssel teljesítheti.

Szégyellem, de csak most tudtam meg, hogy a csekk emberi neve "készpénzátutalási megbízás". Persze, rá van írva; de furán néztem volna anyura, amikor 15 éve leküldött a postára, és azt mondta volna: adjam fel a készpénzátutalási megbízásokat.

Sajnos mindeddig egyetlenegy kormány sem volt képes meglépni azt, hogy a hivatalos levelezésben egyszerűen, érthetően leírják, mit kell csinálni az embernek.

Ennyit szeretnék egy ilyen papíron látni a 4 oldal szöveg helyett:

Adó. Mert autója van, ez a rendszáma. Ennyi forint. Utalhatja, erre a számlaszámra, vagy adja fel csekken (mellékelve), de applikáció is van hozzá, ez. Ha kérdése van, további infó itt: www.szamla.gov.hu vagy 0680666666.

Most már csak azt nem értem, hogy miért egy külön papírra írják rá a levelezési címemet, ami aztán a boríték nézőkéjén kikandikál? Környezetvédelem, az.

Szavazás

Mi a véleményed a hivatalos papírokról?

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.