Gulyás Gergely azt mondta, hogy 2 milliárd forint úton van a szombathelyi Gothard-kastélyra, majd az államtitkár már csak a 76 és fél millió forintos állagmegóvást erősítette meg

Farkas Bazsi 2021-03-05 18:55:19
Zavar az erőben.

Hogy miért számít másodrangú állampolgárnak az, aki nem fideszes vezetésű városban lakik - ezt próbálta meg kideríteni Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője. 

A politikus február közepén a Parlamentben egy felszólalásában hangsúlyozta, hogy eddig körül-belül ötmilliárd forintot vont el a kormány Szombathelytől különböző módokon, mint például az iparűzési adó felfüggesztésével, vagy az ingyen parkolás bevezetésével, ami - ahogy a képviselő hozzátette -, már a fideszes szombathelyiek szerint is felesleges dolog.

„Tették ezt úgy, hogy minden környező megyeszékhelynek visszaadtak pénzt abból, amit elvettek, kivéve Szombathelynek. Azért van ez, mert Szombathely az egyetlen Nyugat-dunántúli nagyváros, ami ellenzéki vezetésű, vagy azért van ez, mert Hende Csaba a térség egyéni képviselője?" - fogalmazott Ungár.

A felszólalásra Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Többek között azt mondta, hogy Szombathelyre is bőven jut kormányzati pénzt, többek között úton van a Modern Városok Programban megígért 2 milliárd forint.

Csakhogy ez nem igaz. 

Röviden annyi történt, hogy 2016 márciusában Illés Károly és Lendvai Ferenc fideszes önkormányzati képviselők a kastély előtt fotóztatták magukat és egyben bejelentették, hogy az épületre 2 milliárd forintot ad a kormány és legkésőbb 2018. március 31-én Szombathely birtokba is veheti a megújult létesítményt. Hát nem így lett. 

2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra, előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatást legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült: ez a pénz az előkészítésre sem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze: plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta: a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester tavaly februárban küldött levelet Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemléképület felújítására lehet fordítani.

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva-malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. 

A kormány jóindulatán múlt, hogy a megmaradt pénzt a kastély állagmegóvására lehessen fordítani. Az ígéretet pedig erre meg is kapta a város. 

Hogy mikor kezdődhet meg a munka, arról az önkormányzatot kérdeztük. 

 

A városháza válaszában azt írta, hogy a Gothard-kastély állagmegóvására kért 76 millió 530 ezer forintot csak azután kaphatja meg Szombathely, ha a miniszterelnökség elfogadta a Modern Városok Program projekt záró beszámolóját. Ezek után egy újabb előterjesztés lesz szükséges a Modern Városok Program bizottságának, ahol a város azt kéri, hogy a 76 millió 530 ezer forintot hadd fordítsa a Gothard-kastély állagmegóvására. 

Maga az állagmegóvás a tervezés és közbeszerzés után indulhat meg, várhatóan 2021 őszén.

A tervezett állagmegóvás között nemcsak a tető javítása szerepel, hanem a bádogozás javítása, a torony bádogfedésének cseréje, a bejárat feletti erkély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása és a függőleges ereszcsatornák meghosszabbítása is.

Egyébként Gulyás kijelentése után Ungár írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, hogy tisztázza, a miniszter által említett 2 milliárd forint mikor érkezhet meg a városba.

A kérdésre Orbán Balázs a miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Orbán viszont szintén megcáfolta Gulyást, nem érkezik 2 milliárd forint, egyelőre, Szombathelyre. A Gothard-kastélynak be kell érnie azzal a 76 millió 530 ezer forinttal, ami a tervezésből megmaradt. 

Szólj hozzá!

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

Egyszerűsödik a terasznyitás Győrben

Tájékoztatót adott ki a vendéglátó teraszok győri működéséről a városháza.

van még itt cikk a témában:

A Fekete sereg

Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ