Retró: felújítottunk egy besárgult, 25 éves Playstationt

Nagy Donát 2021-02-26 06:21:00
Kedvet kaptunk a Crash Bandicoothoz, de előtte kivakartuk a konzolt a mocsokból.

Gyermekkoromban sosem volt saját játékkonzolom, bár őszintén, nem is vágytam rá. Teljesen jól megvoltam a számítógéppel, még akkor is, ha új játékok sosem futottak el rajta, és folyamatosan 3-5 éves csúszásban tudtam csak kipróbálni őket suli után.

Ennek ellenére volt kapcsolatom a Playstation első generációjával, unokatestvéreimnek volt belőle: így rendszerint a szülők agyára mentünk, amikor a jó levegő helyett inkább lenyomtunk pár Forma-1-es futamot a képcsöves TV előtt gubbasztva.

 

Egészen 33 éves koromig kellett várnom, hogy megvásároljam első játékkonzolomat. A történet iróniája, hogy amíg a világ a Playstation 5 készlethiányától és az ügyeskedőktől szenved, én éppen egy eredeti, 1995-ben megjelent első generációt szereztem be. Így teljesülnek a gyerekkori vágyak 5 ezer forintból. Három kontrollerrel.

Az ár azért sejteti az állapotát: besárgult, mocskos, az irányítók némelyik gombját pedig mintha megrágcsálta volna a kisegér. Bár minden funkció működik, elég undorító az egész.

De több is veszett Mohácsnál, lássuk, sok pucolással, egy kis forrasztással, és némi műanyag varázslattal mire lehet jutni.

Azt azért szögezzük le, hogy ez nem egy szakszerű útmutató, pláne nem oktatóanyag, szóval mindenki a saját felelősségére vágjon bele hasonlóba.

A konzollal kezdem, szerencsére manapság rengeteg videó áll rendelkezésre a Youtube-on a szét- és összeszerelésről. Ráadásul ezek a japánok tudnak valamit: tök jól szerelhető, szétszedhető a masina, amit csavarok tartanak össze, nem pedig az idővel eltörő és ellágyuló műanyag patentek. A csavarok és az elektronika, az alaplap eltávolítása után egy alsó és egy felső műanyagdarab marad a kezemben; ez a konzol háza. Alaposan elmosom őket mosogatószeres vízben, és száradás után egy ecsettel felkenek rá némi hidrogén-peroxidot, miközben a kezemet kesztyűvel védem. Ezt a zselés anyagot én hajápolási szaküzletben szereztem be, 12%-os töménységben - eredetileg hajszőkítésre használják. A gyógyszertárban is árulnak hasonlót, az viszont nem zselés, hanem sokkal folyékonyabb. Szóval a hidrogén-peroxid zselé felkenése után becsomagolom a darabokat átlátszó, "frissen tartó" fóliába. Illetve csomagolnám, mert bár szentül meg vagyok győződve, hogy a boltban azt emeltem le a polcról, itthon mégis átváltozott alufóliává. Így marad egy sima, átlátszó csomagolóanyag.

 

De mire fel a hidrogén-peroxid? Ez az anyag segít abban, hogy a besárgult műanyag mindenféle kémiai folyamat okán visszanyerje eredeti színét. Egy valami azonban kell még a folyamat beindításához: a napfény UV hatása. Szóval a bekent és becsomagolt konzolházat napfényre kell tenni, hogy az UV beindítsa a varázslatot. Ha valakinek van megfelelő nagyságú UV lámpája, az is jó lehet, sőt.

Amíg a szer dolgozik, én szétszedem mindhárom kontrollert. A szétcsavarozás alatt az egyik rezgőmotorról kiderül, hogy ki van szakadva - ezt majd az összerakásnál visszaforrasztom. Bár a szériaszámok azonosak, érdekes, hogy az egyik kontroller belseje teljesen más, mint a másik kettőé - mind a műanyag, mind az elektronika tekintetében. Szintén a már szabaddá tett házuk alsó és felső részét megpucolom mosogatószeres szivaccsal, és bő vízzel öblítve. Szép lassan eltűnik a mocsok, és az elhalt idegen bőrsejtek. A végén még fülpiszkálóval is megküldöm a sarkokat és a gombok réseit, így maradéktalanul kijön a cuccos. A mosogatás végén szinte újnak hatnak az irányítók, alig látható rajtuk kopás! 

 

Az Aliexpressről még korábban rendeltem gombokat, gombalátéteket, joyokat a kontrollerekhez pár dollárért, így a gyári, valamint az új alkatrészekből össze lehet legózni, hogy mindenből a legjobb állapotú menjen a házba. Ha nem fotóztunk eleget a szétszedés közben, akkor szintén segít a Youtube az összerakásuk során. A kontroller vezetékét is érdemes végigmosni, és a csatlakozót is óvatosan, de határozottan megtisztítani. Én itt szemüvegtisztító kendőt is bevetek.

Amíg mindezzel végzem, a nap is teszi a dolgát a konzolházon. A varázslat elmarad, de tény, hogy sokkal szebb lett a műanyag, közelít az eredeti, gyári szürke színéhez! Ugyan egy-két alkalommal még megismételhetném a "kezelést", azonban az igazi erősségű UV-re hónapokig kell várni (most február van), ezért a tesztet mérsékelt sikerrel, de lezárom. Nyáron újból bevetem a hidrogén-peroxidot, sőt, a besárgult mosó- és a hűtőgépen is kipróbálom majd, ha a napra bírom őket cipelni.

 

A konzolt összeszerelem, száraz ecsettel kiporolom amit csak érek, minden passzentos. Rákötöm a nagyiéktól anno kapott, 35 éves tévére. Indítom a Crash Bandicoot-ot!

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.