Joe Biden 52 kivégzés leállítását tervezi

Fehér Buda 2021-02-09 16:55:00
A frissen beiktatott elnök valószínűleg örökre leállítaná a szövetségi szinten történő kivégzéseket.

Joe Biden tervbe vette, hogy leállítja 52 ember kivégzését az Egyesült Államokban. Az 52 rab jelenleg szövetségi börtönökben várja, hogy végrehajtsák rajtuk az ítéletet, ezek végrehajtásáról viszont az USA elnöke is rendelkezhet. Mindeközben több állami börtönben továbbra is a halálba küldhetik az elítélteket, ezekről az államok saját maguk dönthetnek, írja a Metro. Biden a kivégzések leállítása mellett valószínűleg arra is felkéri a szövetségi bírákat, hogy többet ne is rójjanak ki halálbüntetést az elítéltekre.

Az eltörölt kivégzések helyett a rabok tényleges életfogytiglant kaphatnak, így a börtönökben kellene leélniük az életüket. Biden egyébként a kampánya során vehemesen fellépett a kivégzések ellen, az USA frissen beiktatott elnöke arról is szólt, hogy végleg betiltaná a kivégzéseket a szövetségi börtönökben. 

Ahhoz, hogy a halálbüntetést végleg eltörölhesse, Bidennek egy törvényjavaslatot kellene megszavaztatnia a szenátusban. Ehhez viszont nem csak a demokraták támogatására, hanem a republikánus szenátorokra is szüksége lenne, egyelőre nem tiszta, hogy ez sikerülhetne az elnöknek, a republikánusok többsége ugyanis támogatja a halálbüntetést.

Amerikában a szövetségi börtönök mellett jelenleg további 28 államban lehetséges a kivégzések végrehajtása. A szövetségi intézményekben az elmúlt években senkit sem végeztek ki, ennek Trump az elnökként töltött utolsó heteiben vetett véget. Ekkor hajtották végre a halálos ítéletet Lisa Montgomery-n is, aki már lassan másfél évtizede ült börtönben. 

Donald Trump utolsó elnökként eltöltött évében összesen 13 halálbüntetést hajtottak végre a szövetségi börtönökben. A kivégzéseket még a kétezres évek elején állították le, meg nem határozott időre, ennek vetett véget Trump, aki valószínűleg a halálbüntetést pártoló amerikaiak szavazatait akarta megnyerni ezzel. A leköszönő elnök döntését sokan viszont keményen kritizáltak, mert olyan embereket is kivégeztek, akik mentálisan vagy fizikálisan betegek voltak, az amerikai törvények viszont tisztán kimondják, hogy csak egészséges embereken lehet végrehajtani a büntetést.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.