Beiktatták Joe Bident, hivatalosan is ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Székely Zoárd 2021-01-20 18:11:00
Biden szerint az élet az egyenlőség ideája és a félelem, rasszizmus közötti őrlődésről szól.

Magyar idő szerint 17:50-kor a 127 éves családi Bibliára tett kézzel tette le az elnöki esküjét Joe Biden amerikai elnök, ezzel hivatalosan is ő lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Az ünnepség Amy Klobuchar demokrata szenátor beszédével indult, aki a kongresszus épületének két héttel ezelőtt ostromára utalva kijelentette:

„Ez az a nap, amikor a demokráciánk feláll a padlóról, leporolja magát, és azt teszi, amit Amerika mindig is szokott – haladni kezd előre."

Meghívott sztárvendégként Lady Gaga adta elő az amerikai himnuszt, majd Jennifer Lopez is elénekelte a This Land Is Your Land című folkdalt.

Kamala Harris alelnök is letette a hivatali esküjét, aki az első női, és az első afroamerikai és dél-ázsiai származású alelnöke az Egyesült Államoknak. 

A beiktatási ünnepségen részt vett Barack Obama és felesége, Michelle Obama, valamint a volt amerikai elnökök közül Bill Clinton és George W. Bush is.

Donald Trump helyett alelnöke, Mike Pence képviselte a távozó kormányzatot a beiktatáson.

„Amerika évek óta állja a próbákat, sőt, felül is kerekedik azokon. Ma nem egy elnökjelölt, hanem egy cél győzelme teljesedett be, a demokrácia győzedelmeskedett”

– kezdte beszédét Biden, aki a két héttel ezelőtti capitoliumi ostromra és erőszakra utalva folytatta, miszerint azon is sikerült felülkerekedni.

„Ez egy remek nemzet, mi jó emberek vagyunk, az elmúlt hosszú, háborús és békés évek alatt nagy utat tettünk meg, de még hosszú út áll előttünk is”

– folytatta az elnök.

Biden kitért a koronavírus-járványra is, amiben többen haltak meg, mint a második világháborúban, és amiben milliók vesztették el az állásukat, ezen változtatni kell.

„Le kell győzni a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket és a belföldi terrorizmust, egység kell”

– mondta.

Biden szerint az élet az egyenlőség ideája és a félelem, rasszizmus közötti őrlődésről szól. De a legnehezebb pillanatokban mindig voltak elegen, akik előrébb tudták vinni az országot, és erre most is képesek lesznek. Képesek rá, hogy tisztelettel és méltósággal tekintsenek egymásra, de jelenleg nem egy nemzetet, hanem egy káoszba fulladt országot lát csak, amit újra az Egyesült Államokká kell tenni.

 

Fotó: AP

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.