A volt győri polgármester kiakadt, amiért Dézsiék levették a régi polgármesterekre emlékező táblát

Pintér Bence 2020-03-06 14:02:00
Balogh József nyílt levelében azt pedzegeti, hogy nem azért került-e le a tábla, mert kínos lett volna rá felírni Borkai Zsolt nevét.

Nyílt levelet írt Dézsi Csaba András polgármesternek és Lipovits Szilárd jegyzőnek Balogh József, a várost 1989-1990-ben tanácselnökként, 1994 és 2006 között polgármesterként vezető szocialista politikus, miután Dézsi Csaba András a minap levetette és a múzeumba költöztette azt a márványtáblát, ami a várost 1900 óta vezető polgármesterek és tanácselnökök névsorát tartalmazta.

A táblát Balogh polgármestersége alatt, 1998-ban állították, manapság pedig nem sokan csodálhatták meg, hiszen a borkai Zsolt által lezárt folyosószakaszon, a polgármester irodájának közelében állt. Dézsi szerint az volt a leszedés oka, hogy a listán olyan emberek is helyet kaptak, akikre nem lehet büszkén emlékezni, például a nyilas Karsay Árpád. A levéltár igazgatója, Bana József pedig arról beszélt: a kommunista időszakban a városi tanács elnöke nem az város első számú döntéshozója volt, hiszen a megyei párttitkár például előrébb volt nála rangban.

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a polgármester úr utasítására eltávolították a városházáról, az itt, 1900-tól városvezetőként szolgáló személyek névsorát. Ezt 1998-ban testületi határozattal az akkori Közgyűlés állíttatta. Tette ezt azért, hogy pártállás nélkül, a történelmi hűséget követve, felsorolja azokat a személyeket, akik jó, kevésbé jó, vagy épp rossz ügyet szolgálva tevékenykedtek a város élén. A múltunkat tetszik vagy nem, vállalnunk kell úgy ahogy volt” – írta Balogh a levélben.

Szerinte az eltávolítás politikai célzata nyilvánvaló, és az a dilemma is lehet az oka, hogy Borkai Zsolt felkerülésre érdemes-e egy ilyen táblára.

„Vagy kérdés, mit keres ott olyan rettenetes tanácselnök, mint Balogh József, aki később háromszorosan megválasztott polgármesterként 2002-ben súlyos választási vereséget mért akkori kihívójára, Dr. Dézsi Csaba Andrásra. (...) És mi kerül vajon a tábla helyére? Csak nem Dézsi Csaba András és kedves felesége portréja, mint ahogy így a győri kórház gyermekosztálya falán már festményként megjelentek” – írta a volt polgármester. (Az ügyben egyébként még tegnap kerestük a polgármesteri hivatalt, ahol megtudtuk: egyelőre rendbe hozzák a kérdéses falszakaszt, és nem terveznek oda másik emléktáblát.)

Balogh József szerint egyébként  gyenge érv, hogy a tanácsi időkben a megyei párttitkárok irányították a városvezetőket. „Ez nem indok, hanem nyelvi humor. Mivel erősen hasonló ahhoz a gyakorlathoz, ahogy ma a Fidesz, vagy Orbán Viktor irányítja a városvezetőket. Dézsi Csaba András polgármester úr maga is többször hangoztatta, hogy Orbán Viktor személyesen kérte fel: csináljon rendet Győrben – Fidesz módra. Ez történik most is” – írta a levélben. A volt polgármester ezen felül kérte a közgyűlést, hogy helyezzék hatályon kívül a döntést, amivel a táblát 1998-ban kihelyezték, hiszen most ilyen közgyűlési döntés nem született.

„Ha a tábla eltávolítása érvényben marad, akkor ezúton bejelentem, amennyiben a későbbiek folyamán a Fidesz előterjesztésében a polgármesterekről bárhol és bármilyen látható megemlékezés készülne, engem ebből hagyjanak ki, azaz ezt ezúton letiltom. Teszem ezt részben többszörös személyes érintettség okán, továbbá azok emlékére tekintettel, akik már nem élnek, de akkor akár a sors által rájuk mért kötelességből, akár állami parancsra városvezetőként jól, vagy rosszul, de próbáltak helytállni nehéz, vagy éppen vészterhes időkben” – szögezte le végül a levélben Balogh József.

Szólj hozzá!

Közös ellenzék: Ha a Fidesz marad hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben

A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.

Tavaly év vége óta nem elérhetőek a Győrben Közlekedünk videói - vajon miért?

Megkérdezték erről az oldal üzemeltetőit, válaszuk lentebb.

18 éves győri zenész nyert támogatást a MOL közhasznú alapítványától

Molnár Imola kilencévesen kezdett fuvolázni, több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, fellépett a Győri Filharmonikusokkal is.

A szombathelyi nevelésű Schäfer András a Bundesligába igazolhat

Sajtóhírek szerint közel áll a klubváltáshoz 2021. Magyar Aranylabdása.

Gyulay Zsolt vagy Hajdu Balázs lehet a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Ketten pályáztak Kulcsár Krisztián megüresedő pozíciójára.

Koczka és Molnár is támogatja Czeglédy javaslatát

Eddig úgy néz ki, hogy a fideszeseken kívül a többi szombathelyi képviselő a kézilabdások megsegítéséért fog gombot nyomni.

Síbalesetben meghalt Gaspard Ulliel francia színész

37 éves művész többször is elnyerte a francia filmesek legfontosabb díját, a Césart.

Meghalt az autó sofőrje a rátóti vonatbalesetben

Olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két autó ütközött össze a 86-os főúton, Szombathely belterületén

Az érintett szakaszon félpályán halad a forgalom.

Éljen Szombathely: Legyen saját csarnoka Szombathely kézilabdacsapatának!

SZKKA közérdekből kapjon a várostól ingyenes használatba önkormányzati telket - javasolja a frakció.

Februártól változik a szelektív hulladékszállítás Sárváron

Több utcában is oda kell majd figyelni, hogy jó napon kerüljenek ki a kukák.

Elkapta a koronavírust Márki-Zay Péter

A politikus karanténba vonul. Minden programját lemondta.

Czeglédy: Szükség van a kézicsarnokra Szombathelyen!

A képviselő indítványozni fogja, hogy a város ingyen adjon telket egy új sportcsarnok építéséhez Szombathelyen.

Mocskos milliók: még Schadl sofőrje is „hármas" csomagokat állított össze Völnernek

A fideszes képviselő ügyének két gyanúsítottja egyáltalán nem figyelt arra, hogy óvatosan egyeztessenek egymással.

Nem kaptak tájékoztatást az orvosok a negyedik oltással kapcsolatban

A kormányzati propaganda ellenére az oltópontok többsége nem olt negyedszerre, inkább kivárnak.