Kicsit slamposak a szombathelyi városkapuk, amiket először látnak a városba érkezők

ugytudjuk.hu 2020-02-17 08:08:00
Nincs zöldélmény, kaotikus az Éhen Gyula tér.

Nagyon is számít, hogy a városunkba érkező idegen mit lát meg elsőként. Ha a benyomása kedvezőtlen, az rányomhatja bélyegét az egész itt tartózkodására. Szombathelyen van mit javítani az úgynevezett városkapuk minőségén.

Erre a megállapításra jutott egy tanulmányban négy egyetemi hallgató, így Árvai Anett geográfus, Hetesi Dalma építőművész, Kovács Eszter tájépítészmérnök és Márki Henriett tájépítészmérnök. A fiatalok még korábban a vasi TIT által szervezett tervező táborban vettek részt és tapasztalataikat közkinccsé tették. A téma minden szombathelyi számára izgalmas lehet, hiszen arról szólt: milyen benyomások érik az ide látogatókat a város kapujában, illetve melyek azok a hiányosságok, amelyeket érdemes kiküszöbölni?

A tanulmányt készítő fiatalok

A városkapuk a használt közlekedési mód függvényében lehetnek bevezető országutak, vasútvonalak, kerékpárutak, illetve a vasút- és buszállomások. E helyek látványa tehát meghatározza, milyen véleménye lesz az ide érkezőnek a városról. Így az elénk táruló környezet jelentősen hozzájárul a város arculatához. A három kiválasztott terület két forgalmas főút, a Zanati és a 11-es Huszár út, illetve a vasútállomás előtti Éhen Gyula tér volt. A csapat részletesen kifejtette a véleményét az egyes helyszínekről.

Zanati út: ezen keresztül érik el a várost mindazok, akik az M86-os autópályán vagy a 86-os főúton Hegyeshalom, Rajka, Győr, Budapest felől, illetve a 86-os főútvonalba csatlakozó utakon keresztül Sárvár, Celldömölk, Ajka és Veszprém felől érkeznek. „Az út egy ipari és kereskedelmi zónán halad át, melyre így nem jellemző egységes arculat. A terület funkciójából adódóan változatos telekméretek, beépítési formák, épületállomány és megjelenés figyelhető meg, emiatt a terület meglehetősen hektikus. Többek között konfliktusként tártuk fel, hogy az útszakasz mentén a telepített fasor hiányos, elszárad, beteg. Ebből adódóan hiányzik az úttal párhuzamosan futó zöld élmény. Egyes részeken hiányzik a járda, a gyalogosok a gyepfelületet kitiporva, vagy az áruház parkolóján, üzemanyagtöltő területén át közlekednek".

11-es Huszár út: a 87-es főútvonalon keresztül Kőszeg, Bécs, illetve a 89-es főúton Felsőőr, Graz felől érkezhetünk ezen át a vasi megyeszékhelyre. „Ez is egy kisebb kereskedelmi és ipari területtel kezdődik, azonban az útvonal belsőbb részein már a lakófunkció dominál. A szakasz külterületi részén jelentős esztétikai problémát okoz, hogy a telephelyek bejáratai a párhuzamos utcára nyílnak, így a kevésbé dekoratív oldalukat láttatják a városba megérkezők. Befelé haladva a lakóházak nagyrészt egységes, kellemes képét nagyban zavarja a légvezetékek kesze-kuszasága. Továbbá az út és a járda közötti zöldsáv kaotikus futása, valamint a kerékpárút hiánya is nagy problémát okoz a teljes útszakaszon".

Éhen Gyula tér: az előzőhöz hasonlóan itt is kaotikus látványt emlegetnek a kutatók. „A vasúton érkezőket magas padkák fogadják. A járdák megszakítottsága és a zebrák hiánya mind a gyalogos közlekedést nehezítik. A kihelyezett információs táblák elavultak, tartalmuk hiányos. A tér közepén csúnya látvány a zömmel használaton kívüli, tönkrement fémburkolatú pavilon. Emellett a parkolási problémák is jelentősek, a zöldfelület jelenlegi megjelenése a látvány hektikusságát fokozza.

A vizsgálatok eredményeit összegezve általános célként fogalmaztuk meg mindhárom mintaterület esetében a minőségjavítást és az egységes arculat kialakítását, a biztonságos közlekedési infrastruktúra átláthatóságát és értelmezhetőségét, a növényállomány megfelelő megválasztását, valamint az emberek tájékoztatásához szükséges berendezési infrastruktúra biztosítását. A vasútállomás esetében egy reprezentatívabb, fogadó jellegű téralakítás és korszerűsített közlekedési infrastruktúra kialakítása a cél, míg a két út terveivel a közlekedési viszonyok rendezését, valamint egy kellemesebb arculat kialakítását igyekszünk elősegíteni."

Az szakemberek szerint egy város jó működéséhez elengedhetetlen a közlekedés optimalizálása, a könnyű használhatóság. A városszövetet érintő beruházások során a növénytelepítés, valamint a zöldfelület fenntartása mindig nagy kihívást jelent. „A rendelkezésre álló tér megfelelő kihasználásával, az épületek harmóniájával és a zöldfelületek magas minőségével párosítva kívánatos meghatározni az arculatot".

Szólj hozzá!

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.