A béke és a megbocsátás üzenetéről szólt a karácsonyi éjféli mise Betlehemben

ugytudjuk.hu 2019-12-25 17:40:00
A béke és a megbocsátás üzenetét hangsúlyozta Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi érsek a karácsonyi éjféli misén Betlehemben - jelentette az izraeli média.

Jézus keresztény hagyomány szerinti születési helyén, a Születés Templomának épületegyüttesében, azon belül a katolikus Szent Katalin-templomban Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus vezetője tartotta idén is az éjféli misét, amelyen jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői is, köztük Mahmúd Abbász elnök.

Beszédében az érsek összehasonlította Jézus Krisztus születésének korát és a jelenlegi helyzetet, amelyben, mint mondta, a lakosság nem képes következetesen szembenézni a térség hatalmas gazdasági és társadalmi kihívásaival.

"Emlékezzünk rá, hogy akkoriban, Jézus idejében sem volt jobb, mint manapság. Római megszállás volt, Heródes volt, és különféle hatalmi központok voltak. Összességében úgy tűnik, hogy nem sokat változott azóta az ember"- emlékeztetett az érsek.

"Jézus születése nem törölte el sem korának politikai, sem társadalmi drámáit. Jézus nem azért jött, hogy forradalmasítsa korának társadalmi helyzetét, nem tört hatalomra, hanem az emberek szívét akarta meghódítani. Ezzel változott meg a világ"- tette hozzá az érsek.

A palesztin civil és biztonsági felügyelet alá tartozó városban állig felfegyverzett palesztin biztonságiak hada őrizte a nyugalmat, s biztosította a városban élő és a máshonnan érkező keresztények számára a zavartalan ünneplést.

Az éjféli misén részt vettek a szentföldi keresztények, vagyis a Palesztin Hatóság területén élő keresztény kisebbség vezetői, az Izraelben élő keresztények képviselői, s mintegy háromszáz, a Gázai övezetből érkezett keresztény vendég, s mellettük a diplomáciai testületek tagjai, valamint zarándokok és turisták, akik időben jegyet tudtak szerezni.

A kívül rekedt tömeg a Születés Temploma melletti Jászol téren hatalmas kivetítőkön követhette a történéseket. A megfigyelők szerint a korábbi évekhez képest kevesebb külföldi érkezett a városba az ünnepre, inkább a helyiek töltötték meg a teret.

Pizzaballa érsek a szentföldi hagyomány szerint Jeruzsálemből indult menete élén a várostól két kilométerre lévő Betlehembe, ahol fújós és ütőhangszeres cserkészfelvonulás fogadta és kísérte útján.

A The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli újság beszámolója szerint Rula Maaja, a Palesztin Hatóság idegenforgalmi minisztere történelmük legsikeresebb turisztikai éveként értékelte 2019-et. Betlehemben új szállodák, vendéglők, turisztikai látványosságok épültek, s mintegy tizenötezer turista és keresztény zarándok jóvoltából telt ház volt a helyi szállodákban karácsonykor is.

Idén a turisták száma a tavalyi közel hárommillióról három és félmillióra nőtt, és egy részük más ciszjordániai városokban, például Jerikóban vagy Rámalláhban szállt meg. "Reméljük, jövőre véget ér a megszállás, és örömmel ünnepelhetjük a karácsonyt, úgy, mint más népek, megszállás nélküli, önálló államunkban"- mondta Betlehem polgármestere.

A Gázai övezetben élő néhány ezer keresztény közül kilencszázan kértek belépési, illetve átutazási engedélyt Izraeltől, hogy karácsonykor részt vehessenek a betlehemi ünnepeken, de csak háromszázan kapták meg közülük a jóváhagyást az izraeli hatóságoktól.

Jézus születésének helyén már a negyedik században fölépítették az első templomot, amely később egy tűzben leégett, és ezért a hatodik században újabb templomot emeltek a helyén. A Születés Templomát az utóbbi években - részben magyar segítséggel - felújították, és ezalatt a bizánci korból származó díszítések, mozaikok is előkerültek.

Idén egy, valamikor Betlehemből elküldött ereklye visszakerülése is emelte a karácsony fényét, ugyanis Ferenc pápa visszaküldte Jézus jászlának egy apró fadarabját, amelyet 640-ben ajándékba adtak I. Theodorus pápának, és több mint ezerháromszáz évig Európában őriztek.
 

(MTI)

Szólj hozzá!

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.