Szubjektív szempontok alapján kerestük a szombathelyi karácsonyi vásár legfinomabb forraltborát

Varga Mátyás 2019-12-18 14:05:00
Az egyes italokat stílusosan, Star Wars-os karácsonyi díszekkel jutalmaztuk.

Mivel szó szerint a nyakunkon a karácsony és jellemzően mindenki ilyenkor rohan a boltokba, bízva abban, hogy még nem kapkodták el azt az ajándékot, amit kinézett a pasijának, csajának, fiának, lányának, feleségének, férjének vagy a rokonainak.

Azonban úgy gondoltam, hogy fotósunkkal karöltve kinézek egyet a még december 23-ig létező karácsonyi vásárba és letesztelem, hogy milyen forraltborok kaphatóak. Bár az időjárás kegyes volt hozzánk, ennek nem feltétlenül örültem, ugyanis az ilyen forró italokat pont 5°C alatt a legideálisabb fogyasztani.

Viszont ha már belevágtunk ebbe, akkor a májamat nem kímélve kóstoltam végig a különféle nedűket. Mielőtt belekezdek az értékelésbe leszögezném, hogy nem kóstoltam meg az összeset és rendkívül szubjektíven értékeltem mindet. Most, hogy bevédtem magam a trollokkal és az önjelölt sommelierekkel szemben, vágjunk is bele.

Az elképzelés az volt, hogy mind a négy bódénál 2 deciliter, vörösborból készült forraltbort kortyolgatok el. Szépen lassan ízlelve, hogy egyrészt ne égesse el a torkom, másrészt pedig a szervezetem is fel tudja dolgozni a még meglévő alkoholt. 


Az első versenyző a Kontyos Borház 700 forintos meggybora. Sajnos nem tudtam vörösborból kérni, ugyanis is itt csak gyümölcsborokból készült forraltbor kapható. Ezt az előbb említett meggy mellett lehet gyömbér-körte és eperborból is kérni.

Ez mind szép és jó, tényleg különleges, viszont semmi ereje nem volt és nem, hogy forró, de még meleg se volt. Konkrétan olyan volt, mintha egy felmelegített teát ittam volna. Viszont nagyon szép nagy hab díszelgett a bor tetején. Ez 2 Star Wars-os karácsonyfa díszt érdemel az 5-ből.

Bízva abban, hogy a következő árusnál rendes, igazi szőlőből készült bort kapok tovább ballagtam a Kiss Borászat standjához. Az eladó hölgy nagyon készséges volt, még azt is megtudtam, hogy az elkövetkező percekben egy Merlotból készült forraltborocskával fogom kényeztetni ízlelőbimbóim.

Nagyon markáns és testes Merlot 600 forintét teljesen megérte, ugyanis melegségével kényeztette a torkom. A hőfok tehát rendben volt, ahogy a fűszerezés is. Kellemes édes íze még hosszú ideig a nyelvemen maradt. Ezért az ötből 4 Star Wars-os karácsonyfadíszt kap.


Az összes bódé közül az Istvándy Badacsonyé volt a legnépszerűbb. Mikor odaértem éppen egy csapat fiatal beszélgetett jókedvűen a tanárával. Az itt kapott forraltbor szintén 600 forintba kerül és bár kevésbé volt fűszeres, de itt főleg a bor testes íze érvényesült.

Így tényleg hű volt a nevéhez, ugyanis egy nagyon intenzív ízzel járult hozzá ahhoz, hogy a hatodik deci után még jobb legyen a kedvem. Annak külön örültem, hogy az asztalok körül van szék, amikre le tudnak ülni a megfáradt, vásárlók. A legforróbb bort így 4,5 Star Wars-os dísszel jutalmazom.

Végül következett a Vylyan pincészet és Magna pálinkaház ugyancsak 600 forintért kínált itala. Közben megfordult a fejemben, hogy ha főszerkesztőnk akkor felhív, hogy toljak egy pálinka kóstolót is, akkor tuti fejre állok, de nem így történt. Ránézésre az eddigi standok cégéreire a Vylyannak volt a legprofibb, legmívesebb a cégére.

És ez az általuk kínált italon is érződött. Egy nagyon finom fűszerezésű, rendkívül forró, de tiszta bor az övék. Komolyan mondom ennyire tiszta bort még életemben nem ittam. Körülbelül olyan volt, mintha egy drága selymet fogtam volna a kezemben, ehhez pedig a páratlan illat is hozzátársult. Ezért ez a forraltbort a maximális 5 Star Wars-os dísszel jutalmazom.


 

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.