Alulmaradt a Körmend a ZTE-vel szemben

ugytudjuk.hu 2019-12-07 20:52:00
A Körmend nem tudta megállítani az Agafonov-Szabó-Williams triót.

Az ősi rivális Körmend elleni bajnokira került sor szombaton este Zalaegerszegen, írja a BBall1.hu. Az elmúlt években rendre a piros-feketék távoztak győztesen Zalából, utoljára 2017. június 10-én sikerült győzniük Bencze Tamás tanítványainak, bár az épp a legfontosabb meccsen a bajnoki bronzért vívott találkozó visszavágóján történt, így szerezte meg a 3. helyezettnek járó érmet a Zalakerámia ZTE KK. Alapszakasz meccsen négy esztendeje, 2015. november 13-án 13 ponttal (88-75) győzték le a kék-fehérek az akkor Teo Cizmic irányította vasi riválist, a jelenleg is bajnokságunkban pattogtató James Kinney remek irányítójátékával és – többek között – Mohácsi Máté hat triplájával.

A kéthetes szünetben a ZTE megtalálta régóta várt irányítóját, Justin Bibbinst, aki a szerb első osztályból, Belgrádból tette át székhelyét Zalába. Izgalmas találkozóra volt tehát kilátás, hiszen a Körmend remek formában, a tabella harmadik pozíciójából, hét bajnoki győzelemmel a háta mögött érkezett; ám Szabó Zsolték nagyon fogadkoztak, hogy immár teljes kerettel, hazai pályán, közönségüktől támogatva borítanák a papírformát. Bencze Tamásék Bibbinsre szabva átdolgozták kicsit a csapat játékát, gyorsítani igyekezve azt, s a közel telt házas publikum azt is kíváncsian várta, mit sikerül ebből megvalósítani.

A feldobás után nem sokkal a ZTE FC – Kaposvár labdarúgómérkőzésről érkező szurkolói kontingens is befutott.

Kiegyenlített küzdelmet hoztak az első percek, majd a ZTE kapta el jobban a fonalat. Bibbins, az új irányító jól mozgatta csapatát, Agafonov kezdte meg a pontgyártást, Oroszi triplájára pedig Williams felelt hasonlóan. A ZTE Szabó, és Williams révén 11-5-re lépett meg, majd Johnson ziccere után időt kért Zollner mester. Agafonov 2+1-ével már tizenkettővel vezetett a hazai csapat – négy percig volt gólképtelen a Körmend – azonban a vezetés a kék-fehéreket zavarta meg. Edwards triplája indította a vasi felzárkózást, majd Vardano adott alley-oopra fel egy labdát Taylornak, a mérkőzés addigi legszebb jelenetét produkálva. Vardano egy triplát is hintett, majd Turner duplájával még inkább zárkózott a vasi gárda. Edwards egalizált, ám a negyed végén pedig Djurics zsákolása révén a ZTE vezetett 23-21-re.

Justin Edwards kettese indította a második negyedet is, majd Szabó hibázott kétszer – egyik alkalommal 3 az 1 ellen vihette a ZTE, ám a lehetőség kimaradt. A Körmend jól dobott kintről – 3/4-nél járt triplából, míg a ZTE 1/9-nél. Közelről viszont remekül céloztak az egerszegiek, ezzel tartották néhány pontos előnyüket. Bibbins egy 2+1-el mutatkozott be a hazai publikumnak, amikor Doktor szerzett labdájával végigrobogott a pályán. Edwards mellett Taylor is belejött a pontgyártásba, 2+1-ével tartotta a lépést a vasi gárda. Johnson betörésére Turner válasza következett egyből, 30-30 volt az állás. Bibbins futtából engedett el egy középtávolit, majd Djuricnak adott szép asszisztot. Williams elementáris zsákolását követően héttel járt előrébb a ZTE, ám szót kért Ferencz Csaba is egy 2+1-es akcióval. Ferencz triplájával először vezetett a vendégcsapat, majd egy dudaszavas Agafonov középtávoli következett. A végén Turner még kihagyott egy triplát, ám így is egypontos vendégelőnnyel vonulhattak pihenőre a felek, 40-41 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben.

Szünet után a ZTE percei következtek, a vasiak az öltözőben maradtak. Johnson végre betalált távolról, majd Williams 2+1-es akciója és középtávolija révén hét ponttal ismét a Zalaegerszeg járt előrébb. Bibbins szép passzát Agafonov pofozta be, 4 perc alatt 12-2-es rohanásban volt a ZTE. Williams célzott pontosan távolról, hármasa már kétszámjegyű előnyt jelentett. Nagyon megtorpant a Körmend, sokat kapkodtak és sok labdát adtak el. A ZTE támadójátéka szépen összeállt, így 12 pontos hazai előnnyel zárult a harmadik negyed.

Szabó pontjaival már tizenhattal ment a ZTE, Kastrati és Turner hármasai révén zárkóztak a vendégek, ám a ZTE tartotta előnyét, egészen az utolsó három percig. Ekkor azonban szigorított védekezésén a Körmend és Edwards hármasa, valamint Taylor látványos ziccere után már csak öt volt közte. Izgalmas utolsó két percre volt kilátás, amikor Edwards újra betalált kintről. A vendégek idegei nem voltak kötélből, két büntetőt is kihagytak, ám a következő támadás után már csak két pont maradt a tetemes hazai előnyből. Ekkor azonban a nyáron éppen Egerszegről Körmendre igazoló Durázi Krisztofer ellen sportszerűtlen faultot ítéltek. Előbb Agafonov, majd Szabó is értékesített két büntetőt a támadáson belül, ez pedig a ZTE győzelmét jelentette.

A zalai publikum még sokáig ünnepelte a csapatát, mely megérdemelten győzte le az örök riválist, nem utolsósorban Andrij Agafonov 100%-os teljesítményével (23 pont), Szabó Zsolt harcos játékával. A ZTE csapatként is jobban teljesített ezen az estén, kiváló dobóformája (közel 70%-os kétpontosok, s mindössze egy elhibázott büntető) mellett. Hiába gürizett hatalmasat mezőnyben is a 20 pontig jutó Justin Edwards (13 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda), s célzott remekül Taylor, a ZTE megérdemelten győzte le a Körmendet.

 

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 82-76 (23-21, 17-20, 25-12, 17-23)

Bajnokság, 12. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok

ZTE: Bibbins 5, Williams 15/6, Johnson 9/3, Szabó 18/3, Agafonov 23. Csere: Djurics 8, Gulyás -, Doktor -, Simon 2, Bagó 2.

Körmend: Turner 12/3, Oroszi 3/3, Edwards 20/6, Ferencz 9/6, Taylor 17. Csere: Durázi 2, Varnado 4/3, Németh -, Kastrati 9/3, Takács -.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.