Csendes vizeken – Gyökeresen megváltoztak a Bagossy dalok

Székely Zoárd 2019-12-05 20:47:00
Szerda este a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban teltházas koncertet adott az ország jelenleg egyik legnépszerűbb zenekara, a Bagossy Brothers Company. A kezdés előtt sikerült elcsípnünk Bagossy Norbertet és Tatár Attilát egy pár perces beszélgetés erejéig.

Különleges élményben lesz része ma este a szombathelyi közönségnek. Honnan jött az ötlet egy szimfonikus koncertsorozat kezdeményezéséhez?

Attila: Igazából nem kellett sokat agyalnunk rajta, két évvel ezelőtt a Müpa csarnokban elindítottuk ennek a folyamatnak az első lépéseit. Akkor egy akusztikus verzióval léptünk fel, de már szimfonikus zenészekkel - három fúvóssal és két vonóssal-, ami egy újabb hangulatot kölcsönzött a régi daloknak. Nem is volt titkolt szándékunk, hogy kibővítsük a kísérő zenekart egy ilyen műsor keretein belül, meg amúgy is divatos ez a fajta feldolgozás, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt csinálják. Úgy gondoljuk, jót tesz egy zenekarnak, ha újraértelmezi a saját szerzeményeit, illetve a közönségnek szintén, ha más verziót hallhat a már ismert dalokból.

Bagossy Brothers Company - Olyan Ő (Official Video)

null


Ha már a turnéra rákérdeztél, arra gondoltunk, hogy elvisszük minél több helyszínre, hisz eleve egy ilyen kaliberű produkció sok felkészülést igényel és nem akartuk egy pillanat alatt magunk mögött hagyni. Eddig 9 állomáson voltunk, a ma esti lesz az utolsó ebben az évben. Hivatalosan október 25-én Debrecenben kezdődött a turné, de volt egy ősbemutató Sepsiszentgyörgyön május 3-án, jövő januárban pedig Pécsen folytatjuk és elképzelhető, hogy lesz még egy-két állomás. 

Norbert: Egyébként a Heuréka Pop Orchestra kamarazenekar keresett fel minket erre a koprodukcióra, amire mi nagyon szívesen igent mondtunk. A májusi fellépés után kihagytunk egy nyarat, amikor a rock and rollos koncertekre helyeztük a hangsúlyt, majd ősszel vetettük bele magunkat ebbe a komolyabb felállásba.


Miben volt más együtt dolgozni egy szimfonikus zenekarral és kicsit magatok mögött hagyni a megszokottabb „rock and rollos” stílust? Sikerült úgy formálni a zenét, hogy újat mutassatok a közönségnek és magatoknak is?

Norbert: Abszolút, az volt a cél, hogy a dalok 75 százalékban másképp szólaljanak meg és akár más mondanivalóval is rendelkezzenek, ezt pedig úgy érezzük teljes mértékben sikerült elérni. Nálunk nem csak annyiból áll az akusztikus koncert, hogy ugyanúgy eljátsszuk a dalainkat elektromos gitár helyett akusztikussal és a háttérben fújnak és vonóznak az emberek. Inkább az egész magtól kezdve megváltoztatjuk a dalnak az értelmezését, vagy lüktetését, emiatt teljesen más érzés csapódhat le az emberekben. Szerintem vannak olyan dalok, amiket az első fél percben a közönség, de még egy törzsrajongó sem ismerne fel, ha először hallja az akusztikus változatát. 

Attila: A kottázás és áthangszerelés persze roppant időigényes munka, ami Philip György karmester érdeme, ezúton is szeretnénk megköszönni neki a befektetett energiát.

Bagossy Brothers Company - Van ez a hely (Official Lyric Video)

nullIdén ez a harmadik alkalom, hogy Szombathelyen léptek fel, első alkalommal a Cinema Caféban, majd nyáron a Savaria Karneválon láthattunk titeket. Milyen élményeket szereztetek eddig, miben különböztek a korábbi koncertek?

Attila: Mind a háromnak megvan a maga bája, hiszen a klubkoncertek mindig kicsit intimebb, családiasabb hangulatban zajlanak, maga a szabadtéri rendezvény pedig tényleg egy nagykoncert feelinget adott. Az összes eddigi állomáson, legnagyobb örömünkre teltházas koncerteket adtunk, ez alól a ma este sem kivétel, ugyanis 1000 fős közönség gyűlt össze. 

Hány állomást terveztek még ennek a turnénak?

Attila: A konkrét terv az kettő, de lehet még három is, sokkal többet azonban nem szeretnénk, utána inkább valami mással rukkolnánk elő. 
 

Új albummal kapcsolatban vannak már konkrétumok, mikorra várhatja a közönség?

Norbert: Folyamatosan íródnak a dalok, folyamatosan ötletelgetünk, mindenféle újdonsággal készülünk. Nem szoktunk sokat ülni egy szerzeményen, szeretjük, ha minél hamarabb kiengedi a szárnyát és életre kel. Ha minden igaz, még idén lehet számítani egy új dalra, valamint jövő év elején egy másikra, ezek konkrétan el is készültek és fel vannak stúdiózva. Közben folynak a munkálatok természetesen, de most még legalább egy évig nem szeretnénk új lemezt kiadni. 

Bagossy Brothers Company - Maradj Így (Official Video)

null


Van esetleg már tervetek a jövőre nézve, hogy mikor érkeztek ismét Szombathelyre?

Attila: Egyelőre nincs, de reméljük, hogy minél hamarabb. Eddig szerencsére csak pozitív élményekkel tértünk haza és szívesen térünk vissza a városba. Sokat járunk a vidéken, például az AlteRába fesztiválon biztosan fellépünk, oda is szívesen várjuk a közönséget.

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.