Csendes vizeken – Gyökeresen megváltoztak a Bagossy dalok

Székely Zoárd 2019-12-05 20:47:00
Szerda este a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban teltházas koncertet adott az ország jelenleg egyik legnépszerűbb zenekara, a Bagossy Brothers Company. A kezdés előtt sikerült elcsípnünk Bagossy Norbertet és Tatár Attilát egy pár perces beszélgetés erejéig.

Különleges élményben lesz része ma este a szombathelyi közönségnek. Honnan jött az ötlet egy szimfonikus koncertsorozat kezdeményezéséhez?

Attila: Igazából nem kellett sokat agyalnunk rajta, két évvel ezelőtt a Müpa csarnokban elindítottuk ennek a folyamatnak az első lépéseit. Akkor egy akusztikus verzióval léptünk fel, de már szimfonikus zenészekkel - három fúvóssal és két vonóssal-, ami egy újabb hangulatot kölcsönzött a régi daloknak. Nem is volt titkolt szándékunk, hogy kibővítsük a kísérő zenekart egy ilyen műsor keretein belül, meg amúgy is divatos ez a fajta feldolgozás, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt csinálják. Úgy gondoljuk, jót tesz egy zenekarnak, ha újraértelmezi a saját szerzeményeit, illetve a közönségnek szintén, ha más verziót hallhat a már ismert dalokból.

Bagossy Brothers Company - Olyan Ő (Official Video)

null


Ha már a turnéra rákérdeztél, arra gondoltunk, hogy elvisszük minél több helyszínre, hisz eleve egy ilyen kaliberű produkció sok felkészülést igényel és nem akartuk egy pillanat alatt magunk mögött hagyni. Eddig 9 állomáson voltunk, a ma esti lesz az utolsó ebben az évben. Hivatalosan október 25-én Debrecenben kezdődött a turné, de volt egy ősbemutató Sepsiszentgyörgyön május 3-án, jövő januárban pedig Pécsen folytatjuk és elképzelhető, hogy lesz még egy-két állomás. 

Norbert: Egyébként a Heuréka Pop Orchestra kamarazenekar keresett fel minket erre a koprodukcióra, amire mi nagyon szívesen igent mondtunk. A májusi fellépés után kihagytunk egy nyarat, amikor a rock and rollos koncertekre helyeztük a hangsúlyt, majd ősszel vetettük bele magunkat ebbe a komolyabb felállásba.


Miben volt más együtt dolgozni egy szimfonikus zenekarral és kicsit magatok mögött hagyni a megszokottabb „rock and rollos” stílust? Sikerült úgy formálni a zenét, hogy újat mutassatok a közönségnek és magatoknak is?

Norbert: Abszolút, az volt a cél, hogy a dalok 75 százalékban másképp szólaljanak meg és akár más mondanivalóval is rendelkezzenek, ezt pedig úgy érezzük teljes mértékben sikerült elérni. Nálunk nem csak annyiból áll az akusztikus koncert, hogy ugyanúgy eljátsszuk a dalainkat elektromos gitár helyett akusztikussal és a háttérben fújnak és vonóznak az emberek. Inkább az egész magtól kezdve megváltoztatjuk a dalnak az értelmezését, vagy lüktetését, emiatt teljesen más érzés csapódhat le az emberekben. Szerintem vannak olyan dalok, amiket az első fél percben a közönség, de még egy törzsrajongó sem ismerne fel, ha először hallja az akusztikus változatát. 

Attila: A kottázás és áthangszerelés persze roppant időigényes munka, ami Philip György karmester érdeme, ezúton is szeretnénk megköszönni neki a befektetett energiát.

Bagossy Brothers Company - Van ez a hely (Official Lyric Video)

nullIdén ez a harmadik alkalom, hogy Szombathelyen léptek fel, első alkalommal a Cinema Caféban, majd nyáron a Savaria Karneválon láthattunk titeket. Milyen élményeket szereztetek eddig, miben különböztek a korábbi koncertek?

Attila: Mind a háromnak megvan a maga bája, hiszen a klubkoncertek mindig kicsit intimebb, családiasabb hangulatban zajlanak, maga a szabadtéri rendezvény pedig tényleg egy nagykoncert feelinget adott. Az összes eddigi állomáson, legnagyobb örömünkre teltházas koncerteket adtunk, ez alól a ma este sem kivétel, ugyanis 1000 fős közönség gyűlt össze. 

Hány állomást terveztek még ennek a turnénak?

Attila: A konkrét terv az kettő, de lehet még három is, sokkal többet azonban nem szeretnénk, utána inkább valami mással rukkolnánk elő. 
 

Új albummal kapcsolatban vannak már konkrétumok, mikorra várhatja a közönség?

Norbert: Folyamatosan íródnak a dalok, folyamatosan ötletelgetünk, mindenféle újdonsággal készülünk. Nem szoktunk sokat ülni egy szerzeményen, szeretjük, ha minél hamarabb kiengedi a szárnyát és életre kel. Ha minden igaz, még idén lehet számítani egy új dalra, valamint jövő év elején egy másikra, ezek konkrétan el is készültek és fel vannak stúdiózva. Közben folynak a munkálatok természetesen, de most még legalább egy évig nem szeretnénk új lemezt kiadni. 

Bagossy Brothers Company - Maradj Így (Official Video)

null


Van esetleg már tervetek a jövőre nézve, hogy mikor érkeztek ismét Szombathelyre?

Attila: Egyelőre nincs, de reméljük, hogy minél hamarabb. Eddig szerencsére csak pozitív élményekkel tértünk haza és szívesen térünk vissza a városba. Sokat járunk a vidéken, például az AlteRába fesztiválon biztosan fellépünk, oda is szívesen várjuk a közönséget.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.