Borkai jogerősen pert bukott, ki kell adni a vagyonnyilatkozatát

Pintér Bence
2019. december 2. hétfő, 14:10
Az egykori polgármester ügyvédje azt próbálta eladni a bíróságon, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

Extrém módon próbált titkolózni a győri önkormányzat Borkai Zsolt korábbi győri polgármester vagyonnyilatkozatával kapcsolatban, de

 

a bíróság úgy döntött, hogy e-mailben is ki kell adni Borkai vagyonnyilatkozatát.

 

írja az Átlátszó.

 

Az ügyben ráadásul reális veszélyt jelentett, hogy ha elhúzódik – márpedig erre játszott az önkormányzat – akkor nem is lesz mit kikérni, mivel az új vagyonnyilatkozat leadásával egyidőben a régit visszaadják a polgármesternek minden évben, ezért aztán az adatigénylő Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője (akit időközben önkormányzati képviselőnek és alpolgármesternek választottak a Pest megyei városban) azt kérte, hogy zárolják a vagyonnyilatkozatot, ami – bár Csörgits Lajos aljegyző mindent elkövetett, hogy ez ne történjen meg – meg is történt.

 

A dokumentumot eddig is meg lehetett egyébként tekinteni, ehhez azonban időpontot kell egyeztetni az illetékes önkormányzati bizottság elnökével, és személyesen elmenni Győrbe, e-mailben nem adták azt ki, amivel – mint az most már jogerős – sérült az információszabadság.

 

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint Borkai jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

 

A Győri Ítélőtábla ezt az érvelést utasította el. Az immár megfellebbezhetetlen döntés lényege: ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jogerős döntés után az adatigénylő mikor kapja meg a kért adatokat. Az idén leadott, tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatot egyébként közben a hvg.hu megszerezte, Borkai és köre gazdagodásáról pedig itt lehet olvasni.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás