A Corvinus mintájára alakítanák át a győri Széchenyi Egyetemet

Pintér Bence
2019. november 20. szerda, 14:00
Nem az állam, hanem egy erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítvány tartaná fenn a győri egyetemet.

Kikerülhet állami kezelésből a győri Széchenyi István Egyetem, a fenntartást a Budapesti Corvinus Egyetem mintájára szerveznék át – írja a Népszava. A lap szerint az egyetem már idén készen állt volna az átalakításra, de azt végül stratégiai okokból jövő nyárra halasztották. Most egy hétfői dékáni értekezleten került szóba a javaslat.

 

A lap arról is írt, hogy korábban az SZE rektora, Földesi Péter sem rejtette véka alá, hogy örömmel fogadná az átalakítást, mivel szeptemberi tanévnyitón arról beszélt: „A Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is”.

 

A Corvinus ugyebár idéntől nem állami fenntartású, hanem egy vagyonkezelő alapítvány, a Maecenas Universitatis Corvini tartja fenn. A működéshez szükséges alaptőkét a MOL és a Richter állami tulajdonú részvénypakettje biztosította, amit átadtak az alapítványnak, melynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt MOL-vezér lett – írja a lap.

 

A Népszava szerint nem egyértelmű, hogy az átalakítás sikeres volt: bár a kormány szerint igen, az ott dolgozók közül többen is azt nyilatkozták, hogy nagy a bizonytalanság, és történnek fura dolgok: a fenntartó alapítvány kuratóriuma például egyoldalúan, a dékánokból, oktatókból álló szenátus bevonása nélkül módosított az intézmény működési szabályzatán, ami sérti az egyetemi autonómiát.

 

Győrben a SZE átalakítása mögé az Audi állhat: az autógyártó cég szorosan együttműködik az egyetemmel, ahol saját kara is van, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás