11 milliárd kártérítést fizethet Tarsoly Csaba

Pintér Bence
2019. november 19. kedd, 14:40
Először mondták ki a brókercég vezetőjének jogi felelősségét a 2015-ös brókerbotrányban.

A Fővárosi Törvényszék megállapította Tarsoly Csaba személyes felelősségét a Quaestor-botrányban – írja a Portfolio.

 

A győri kötődésű üzletembert  11,2 milliárd forint vagyoni kártérítés megfizetésére is kötelezték.

 

Az indoklás szerint Tarsoly nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el ügyvezetési feladatait, a követelések kielégítését legalább 11,2 milliárd forinttal meghiúsította, ezért állapították meg ezt az összeget – írja a lap a perről, amit a Quaestor felszámolója, a Kvantál Kft. indított. Ez az első olyan ítélet – ami egyelőre nem első fokú, nem jogerős – ami kimondja Tarsoly személyes felelősségét az ügyben.

 

A Quaestor-botrány 2015 márciusában robbant ki: a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír működésének felfüggesztése után jelentett csődöt a Tarsoly Csaba által vezetett cég. Hamarosan kiderült, hogy a cég évek óta teljesen átláthatatlanul működött, a cégcsoport vagyona csak töredéke volt a kötvényállománynak, és a cég fiktív kötvényeket is bocsátott ki. (Az ügyről érdemes elolvasni Kasnyik Márton Soma-díjas cikksorozatát, ami könyvben is megjelent.)

 

A botrány országos hatása mellett Győrben a leginkább látványos következménye az lett, hogy majdnem megszűnt az előző években bajnokságot nyerő, Tarsoly által finanszírozott városi focicsapat, az ETO, ami a harmad-, majd a másodosztályban focizik azóta is. Tarsoly Csaba egyébként korábban díszpolgári címet is kapott a várostól, de arról a botrány idején lemondott.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás